Comanda IPJ Braila anuleaza ilegal permise de conducere

*Scandalul permiselor obtinute ilegal la Braila este departe de a fi ajuns la final* Seful IPJ Motoc Ion a anulat unul dintre permisele obtinute, chipurile, ilicit* Posesorul acelui permis a dat Politia in judecata si... a castigat*

Remember

Scandalul celor 10 permise obtinute la Braila, de indivizi de etnie rroma, nestiutori de carte, din judetul Ilfov, a fost intens mediatizat. Desi, in prezent, cazul se afla in atentia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, comanda IPJ Braila a dispus anularea celor 10 permise de conducere pe motiv ca actele de scolarizare depuse la dosarul de sustinere a examenului erau false.

Totul s-a declansat in momentul in care un agent de Politie din Ploiesti i-a intocmit unui ins de etnie rroma din judetul Ilfov un proces verbal de constatare a unei abateri de Circulatie. Pus sa semneze respectivul inscris, ilfoveanul a sustinut sus si tare ca nu stie carte, in ciuda faptului ca poseda permis de conducere eliberat de Serviciul Politiei Rutiere Braila (SPR).

La nivelul comenzii SPR s-a declansat in luna februarie o adevarata furtuna. Seful serviciului, cms.sef Mihai Frumuz si cms.sef Neagu Mihaila au fost sanctionati administrativ si mutati la alte servicii ale IPJ. Asta in ciuda faptului ca Frumuz isi daduse demisia cu o luna mai devreme invocand motive medicale.

Tot atunci au mai fost eliberati din functii si mutati disciplinar la alte formatiuni cms. Aurel Bogdan si agentii sefi Gelu Gradisteanu si Mihai Budurusi.

Potrivit informatiilor vehiculate la acea vreme, acestea sunt doar cateva dintre numele implicate in dosarul "permiselor false", cum a fost el numit, alti trei ofiteri dintre cei care aveau atributiuni de examinare si eliberare a permiselor auto sunt cercetati.

Graba strica treaba...

In vreme ce unii asteapta scoaterea de sub urmarire penala iar altii, dintre cei prinsi in hora permiselor, se pensioneaza, grabindu-se sa spele ce mai putea fi spalat din onoarea institutiei pe care o conduce, cms.sef Motoc Ion anuleaza permisele de conducere obtinute ilicit.

Masura luata de seful IPJ-ului brailean poate parea oricarui novice una perfect legala si mai mult chiar, de bun simt. Numai ca legea este de alta parere... dar asta nu a contat in graba sefului de Inspectorat.

Aceasta decizie de anulare a permiselor de conducere i-a adus IPJ-ului un proces in contencios administrativ, pe care nu mai devreme de marti, l-a pierdut.

Mihai Toma, unul dintre cei despre care s-a spus ca a obtinut ilicit permisul de conducere, a adus IPJ-ul brailean in fata instantei.

Procesul...

La tribunal, tanarul de etnie rroma si-a sustinut punctul de vedere alaturi de avocatul sau argumentand ca "legea nu prevede sa fii doctor docent pentru a avea permis de conducere". Mai mult, avocatul lui Mihai Toma a contestat inscrisul prin care era informat de anularea permisului de conducere "nu constituie o decizie, s-a propus IPJ anularea permisului, dar nu s-a dispus astfel".

Avocatul lui Mihai Toma a contestat insasi data la care se preciza in acel inscris al IPJ ca al sau client ar fi obtinut permisul de conducere "17 octombrie 2004... ca functionar public, angajat pe post de dactilograf, daca gafam astfel, imi ceream demisia...".

Petentul a contestat masura de anulare a permisului de conducere pe motiv ca "nu are corespondent in competenta sefului IPJ" si ca "in lege nu este prevazut un minim de studii pentru obtinerea permisului de conducere", afirmand ca Mihai Toma a fost autodidact, el stiind sa scrie si sa citeasca. "Clientul meu a condus vreme de patru ani masini puternice.

A luat cateva amenzi pentru viteza, dar stie sa conduca si respecta legile de circulatie, dovada ca le-a invatat".

In replica, juristul IPJ a facut trimitere catre Regulamentul de Aplicare al OUG 195/2002, care stipuleaza faptul ca la dosarul necesar sustinerii examenului pentru obtinerea permisului de conducere trebuie depusa o diploma de studii.

De asemenea, juristul IPJ a amintit de art. 55 lit. e), din Regulamentul de Aplicare al OUG, unde se specifica clar conditiile ce trebuie indeplinite de fiecare candidat care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere.

In apararea IPJ, juristul a mai prezentat Instantei prevederile art.24 din OUG 195/2004, punctul 3, care spune ca "permisul de conducere se anuleaza daca a fost obtinut cu incalcarea normelor legale sau prin mijloace frauduloase".

Si-a castigat permisul

Nimeni nu a putut preciza care sunt mijloacele frauduloase ori cum a fost incalcata legea la obtinerea permisului de conducere de catre Mihai Toma.

Juristul Politiei a precizat ca diploma care a fost depusa la dosar de Mihai Toma nu a fost recunoscuta de unitatea de invatamant care, potrivit antetului, o emisese.

"Scoala Generala respectiva nu recunoaste diploma", a sustinut aparatorul Politiei. Ce le-a scapat politistilor si a fost repede speculat de avocatul lui Mihai Toma?

Diploma nu fusese declarata falsa de nici o Instanta. Potrivit legii, asupra neautenticitatii unui document se poate pronunta doar o instanta de judecata.

Cu atat mai mult cu cat inscrisul (diploma sau permis) garanteaza un drept castigat prin concurs, anularea permisului de conducere trebuia decisa de o Instanta de Judecata.

Concluzii...

Marti, 23 noiembrie a.c., Instanta s-a pronuntat in favoarea petentului. Mihai Toma a castigat procesul si urmeaza a intra in posesia permisului de conducere. Verdictul Judecatorului: "admite contestatia petentului, anuleaza masura de anulare a permisului de conducere si obliga la restituirea acestuia" a certificat faptul ca cms.

sef Motoc Ion s-a grabit in dorinta de "a spala" obrazul institutiei pe care o conduce pentru ca ne place sa credem, seful IPJ cunoaste legea si nu o aplica doar dupa ureche.

Nicolae DAN