Eveniment mare, ieri seara, la Casa Cartii: marcantul sexolog al Romaniei, Bebe Mihaiescu, si-a lansat ultima capodopera in domeniul giugiulelilor: cartea "Sexul. PROadolescentii, ingerii, dementii", un fel de continuare la celelalte doua best-seller-uri: "A face dragoste aproape perfect" si "Cuplul conjugal, ori la bal, ori la spital"

Irina vibreaza... de emotie

La lansare, au participat Bebe Mihaescu, directorul Casei Cartii, Irina Stratulat si Dumitru Sfortanu, directorul editurii Fides.

Desi, in centrul atentiei, ar fi trebuit sa fie autorul, cele mai multe privirilor stateau pe Irina Stratulat: extrem de volubila, directoarea de 44 de ani purta o bluza inimaginabil de mulata si o fusta incredibil de scurta; atat de scurta incat, din moment in moment, ai fi crezut ca o sa se vada ceea ce nu trebuie vazut.

Sau poate ar trebui?! Agitat, pe sala, Bebe vorbea la telefon: "Alo! Liviu? Ce faci, nu mai vii? Cum cine?! Eu, Bebe! Da, la lansare!". Era vorba despre Liviu Antonesei, invitat sa vorbeasca despre carte. Cateva adolescente, ajunse ca din intamplare la "locul faptei", priveau spre Bebe ca la un salvator.

Imbracat in blugi oarecum mulati si avand mustecioara mai sarmanta ca niciodata, acesta le studia intelegator. Luand prima cuvantul, Irina Stratulat a inceput sa vorbeasca despre vremurile in care era adolescenta: cei prezenti au aflat astfel ca directoarea avea un prieten cu care "as fi vrut sa stau uneori dupa o perdea" si ca toata lumea dorea de la ea performanta, aspect care o agasa nespus.

Rezulta ca si prietenul respectiv dorea performanta si, cum ea nu putea sa-l satisfaca, era nefericita. Lucrurile au inceput sa scape de sub control in momentul in care distinsa directoare a exclamat: "Orice femeie normala la cap are acasa vibrator!".

Cum nu se poate concepe ca directoarea unei institutii de cultura poate fi anormala, concluzia imediata: Irina Stratulat are acasa un vibrator, pe care presupunem ca nu se multumeste sa-l priveasca.

"Ajunge cu cucurile si cu pistolasele!"

Natural, cum ii sta bine unui sexolog, Bebe si-a caracterizat cartea astfel: "Este o carte despre adolescenti, despre problemele lor si despre solutiile la aceste probleme. Ades, sunt intrebat pe strada de tineri daca sunt futabil sau irefutabil. Nu ma supar, pentru ca inteleg mentalitatea lor. La fel, nu ma amuz cand sunt intrebat daca, de la masturbare zilnica, penisul creste.

Un lucru trebuie sa fie clar: ajunge cu cucurile, cocoseii si pistolasele. Trebuie sa vorbim copiilor in termeni concreti, in felul acesta, pregatindu-i pentru situatiile mai delicate". Personajul cheie al cartii este Mormaici, un fel de educator ideal, care sfatuieste tinerii cu iubire si intelepciune.

Ar mai trebui spus ca editura Humanitas nu a avut curajul sa publice volumul, din cauza limbajului deocheat.

In loc de postfata

Poate ca e firesc discursul acesta dezinhibant si dezinhibat al sexologului Bebe; poate ca, intr-adevar, anumite prejudecati ar trebui demontate. Ceea ce ni se pare nefiresc insa e ca o persoana publica, precum Irina Statulat, sa faca astfel de declaratii in fata presei.

Ce s-ar intampla daca si alti directori ai institutiilor de cultura din Iasi si de pretutindeni i-ar urma exemplul?! Din fericire, directorul Muzeului Literaturii Romane, al Teatrului "V. Alecsandri", al Palatului Culturii, etc. sunt oameni seriosi.

Calin CIOBOTARI