In fiecare an, la 1 decembrie, Alba Iulia imbraca haine de sarbatoare. Ziua Nationala a fost sarbatorita si in acest an cu mare fast si prezenta oficialitatilor de la Bucuresti nu a facut altceva decat sa transforme aceasta manifestare intr-o campanie electorala.

Pentru a surprinde momentul "pe viu", membrii Asociatiei Nationale a Cultului Eroilor, filiala Braila, au facut o deplasare la Alba Iulia avand si in acest an ocazia de a demonstra patriotismul si de a intona "Desteapta-te romane" alaturi de oficialitatile prezente.

In jurul orelor 10.30 in Piata Unirii si-a facut aparitia in uralele multimii premierul Adrian Nastase insotit de Ioan Rus si Eugen Bejinariu. Din partea Aliantei DA PNL-PD au fost prezenti Calin Popescu Tariceanu si Mona Musca.

Procesiunea depunerii coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazul a inceput in jurul orelor 11.30 si a fost oficiata de Ioan Busca, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Alba Iulia. La aceasta manifestare au fost prezenti reprezentanti ai diverselor asociatii si partide politice. In ritmul imnului national, au fost depuse peste 40 de coroane de flori.

In momentul cand reprezentantii Aliantei DA se pregateau sa depuna coroana de flori la statuie, Ioan Busca a anuntat, speram neintentionat, numele gresit al Aliantei in loc de PNL-PD a spus PNL-PUR. Vizibil deranjat, Calin Popescu Tariceanu i-a spus Monei Musca: "Lasa-i sa mai spuna o data, nu te misca de aici".

Dupa ce a fost reparata greseala, manifestarile au continuat prin defilarea garzii de onoare si a drapelului de lupta al Brigazii 5 Vanatori de Munte, a Unitatii de Transmisiuni din Sebes precum si a Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.

Odata incheiata procesiunea depunerii coroanelor in Piata Unirii, oficialii s-au deplasat la Catedrala Mantuirii Neamului unde au asistat la slujba religioasa sustinuta de un numar de peste 20 de preoti in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Si de aceasta data primaria s-a intrecut pe sine in organizarea evenimentului, amenajand in parcul de langa Piata Unirii 10 corturi si pregatind 15.000 de carnati, 5000 de portii de fasole si 5000 de cani cu vin fiert astfel incat toti sa se simta bine si sa se bucure de eveniment asa cum trebuie.

In programul zilei de 1 decembrie a fost prevazut un spectacol in aer liber cu interpreti de muzica populara din diverse colturi ale tarii. Chiar daca aceasta zi a fost foarte mult "politizata", 1 decembrie a ramas o amintire frumoasa pentru toata lumea si toti cei prezenti acolo au simtit inca o data ca sunt romani.