Interesul Tenaris Ltd. de a achizitiona o otelarie pentru Silcotub Zalau, in care sa produca tagla pentru uzul intern fara a apela la ucrainieni, s-a facut din nou simtit dupa ce concernul international si-a manifestat intentia de a achizitiona partea de flux tehnologic la cald a defunctului Combinat de Utilaj Greu Cluj Napoca (CUG).

Anterior acestui demers, conducerea Tenaris Romania intentiona sa achizitioneze otelaria combinatului siderurgic Donasid Calarasi, ca o prelungire a initiativei fostului proprietar al Silcotub, Tubman.

Chiar daca oficial demersurile au fost negate, directorul comercial al grupului Tenaris a solicitat recent sprijinul fostului premier Adrian Nastase in achizitionarea activului. Sprijinul nu a mai venit, astfel ca Tenaris s-a reorientat spre fluxul tehnologic al Combinatului de Utilaj Greu Cluj, care contine un segment de prelucrare la cald a metalelor, inclusiv o otelarie.

La aceasta data materia prima prelucrata in Romania de Tenaris Silcotub este importata din fostul bloc sovietic, in special din Rusia (OEMK Stary Oskol), Ucraina (ISTIL Donetsk) si Bielorusia (BMZ Zhlobzn).

Licitatia pentru CUG, amanata

Una dintre cele doua societati comerciale in care a fost divizat CUG Cluj, Fortpres, a fost deja achizitionata in urma cu o luna de Industrialnai Soiuz Dombassa Donetsk Ucraina, singurul ofertant care s-a aratat interesat de cumpararea intreprinderii.

Contractul de vanzare-cumparare pentru pachetul de 92 la suta din actiuni detinut de stat dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si cumparatorul ucrainian a fost semnat in 11 noiembrie.

Licitatia pentru platforma industriala a CUG, de care s-a aratat interesat Tenaris, programata pentru 22 decembrie la sediul intreprinderii, a fost amanata pentru o data neprecizata la cererea expresa a presedintelui AVAS, Mircea Ursache.

Decizia a fost motivata de faptul ca prima conditie pentru participarea la licitatie, respectiv achizitionarea caietului de sarcini, nu a fost indeplinita de nici un agent economic.

Vanduta pe bucati

Intreprinderea CUG Cluj se afla la aceasta ora in lichidare voluntara, urmare a deciziei AGA din 2 august.

Foarte probabil Tenaris Silcotub a asteptat decizia AVAS pentru a putea achizitiona doar fluxul tehnologic al CUG Cluj, pe modelul intreprinderii Armatura Zalau, care a fost la randul ei lichidata voluntar, iar fluxul tehnologic a fost cumparat la un pret semnificativ mai mic decat cel initial de catre grupul Rompetrol.

Ipoteza este sustinuta si de faptul ca initial ambele societati comerciale importante desprinse din CUG urmau sa fie vandute catre acelasi investitor, urmare a deciziei consiliului de conducere al APAPS din 20 martie anul trecut. Intre timp, strategia de privatizare a CUG Cluj si a CUG Fortpres a fost revocata.

Avantajul CUG Cluj este ca aceasta reprezinta segmentul prelucrarilor la cald din fostul combinat CUG si in plus dispune de active pe care Silcotub Zalau, principala intreprindere detinuta de Tenaris in Romania, le poate folosi in producerea tevilor.

Activele CUG, tentante pentru Silcotub

Obiectul de activitate al CUG SA Cluj este turnarea otelului si fabricarea si comercializarea de constructii metalice, similar cu cel al Silcotub, care produce tevi fara sudura la cald.

De remarcat, potrivit publicatiei de vanzare redactata de lichidatorul CUG, SC Lichidator Grup SRL Iasi, ca platforma industriala CUG contine o hala de otelarie electrica, o hala de forja grea, o hala de turnatorie de otel, o alta hala de turnatorie de fonta, si in fine o hala pentru forja usoara.

Capacitatea otelariei este de 150.000 tone/an, iar greutatea maxima a lingourilor turnate este de 100 tone/ lingou. In consecinta, Tenaris a depus deja o scrisoare de intentie pentru achizitionarea CUG Cluj, a confirmat unul dintre managerii de imagine ai Tenaris Romania, citand responsabili din cadrul retelei de dezvoltare pe Europa de Est ai Tenaris.

In schimb, potrivit lichidatorului desemnat de Lichidator Grup SRL Iasi, Lucia Mitruta, deocamdata nici o firma nu a cumparat caietul de sarcini pentru achizitionarea CUG SA.

Cerinte intrunite

La prima licitatie pentru CUG Fortpres, din 2 iunie anul trecut, Silcotub nu s-a prezentat, chiar daca intrunea ambele cerinte fundamentale, respectiv „experienta, traditie si prezenta pe piata de minim cinci ani in domeniul productiei si comercializarii produselor efectuate la CUG SA", si respectiv o cifra de afaceri de minim 15 milioane USD in 2001.

Documentele Ministerului Finantelor arata ca in 2001 Silcotub avea o cifra de afaceri de aproape 3.000 de miliarde de lei, si potrivit reprezentantilor firmei de servicii financiare Prime Transactions, cifra de afaceri previzionata a Silcotub Zalau era in 2003 de 86 de milioane de USD, mult peste valoarea ceruta de APAPS.

Ulterior, in 16 martie 2004 si apoi in 14 iunie si ulterior in 26 iulie, APAPS a decis sa scoata individual la privatizarea CUG Fortpres Cluj, omitand insa fluxul tehnologic al CUG SA.

Istoria utilajului greu clujean

Combinatul de Utilaj Greu a fost divizat in 1991 in opt societati, este vorba de Fortpres, Termorom, UNIMET, TCM, PSA, Tehnomag, ERS si Fortur. O parte dintre acestea, Fortur, ERS si PSA, au fuzionat in aprilie 1999, devenind CUG, urmare a deciziilor din noiembrie 1998 ale Adunarilor Generale a Actionarilor celor trei societati.

Fuziunea cu Fortpres a fost analizata timp de patru ani, fara ca pana acum acest demers sa aiba o finalitate concreta.

In 8 decembrie anul trecut, compania Forges et Mecanique de la Loire a trimis o scrisore de intentie de cumparare a actiunilor, similara cu cea depusa de Tenaris Silcotub, urmand ca raspunsul definitiv sa fie dat in 30 martie anul curent. Demn de precizat e ca fostul proprietar al Silcotub, Tubman Ltd., si-a manifestat intentia, la randul sau, in achizitionarea CUG. Autoritatea pentru Privatizare si Administratia Participatiilor Statului (APAPS) a incercat, prin anunturile de privatizare luate in urma deciziei consiliului de conducere din 20 martie 2003, sa vanda cele doua intreprinderi catre acelasi investitor.

Decizia a fost revocata dupa mai putin de un an, astfel ca in martie anul curent exista deja o publicatie de vanzare doar pentru CUG Fortpres iar in 6 decembrie a fost publicat un alt anunt de vanzare, pentru CUG SA.