Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Regiunea Nord-Est (PIMMRNE) a organizat seminarul "Carta Alba a IMM-urilor din Romania", eveniment care a prilejuit o prezentare a situatiei intreprinzatorilor din aceasta zona si a problemelor cu care se confrunta.

Un alt subiect dezbatut a fost "Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale".

Printre aspectele negative sesizate de catre domnul Neculai Vitelaru, presedintele PIMMRNE, s-a remarcat cel referitor la lipsa de transparenta manifestata de catre BCR si Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) in ceea ce priveste "Programul national multianual pe perioada 2002-2005 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii".

Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Iasi a solicitat "afisarea pe pagina web a ANIMMC a beneficiarilor acestui program pentru anii 2002 si 2003 prin similitudine cu programele pentru consultanta si promovarea exportului" si "constituirea unei comisii de verificare a modului de departajare a beneficiarilor acestui program pentru anul 2004 din care sa faca parte un reprezentant al

CNIPMMR, deoarece la Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Iasi s-au primit sesizari ca au fost discriminari intre firmele din provincie si firmele din Bucuresti".

Invocind secretul bancar, BCR si ANIMMC au raspuns ca "afisarea pe pagina web a BCR sau ANIMMC a listei beneficiarilor programului multianual pentru anii 2003 sau 2004 se poate realiza doar cu acordul expres al beneficiarilor de credite.

Este posibil ca unii dintre beneficiari sa fie de acord cu publicarea numelor lor pe o pagina de web, iar altii nu. In acest caz, nu poate fi publicata o lista partiala".

In ceea ce priveste a doua problema sesizata, rspunsul a fost urmatorul: "Nu au existat criterii de departajare a beneficiarilor acestui program, ci a fost aplicata regula "primul venit, primul servit".

Domnul Vitelaru s-a declarat nemultumit de raspunsurile primite, sustinind faptul ca, in alte situatii, cind finantarile au fost mult mai mici (80 milioane lei), lista beneficiarilor granturilor a fost facuta publica.

Acum, cind granturile se ridica la doua miliarde lei, se invoca secretul bancar!

Referitor la discriminare, presedintele PIMMRNE a afirmat ca solicitantii din provincie depun dosarele la sucursalele BCR din teritoriu, unde stau citeva zile bune pina sint analizate, dupa care sint expediate la Bucuresti, drum care echivaleaza cu inca trei zile.

Si astfel, cererile din provincie ajung la BCR central dupa mai bine de o saptamina de la data depunerii, moment in care sint luate in evidenta. Solicitantii din Capitala, depunind dosarul direct la BCR central, sint luati in evidenta in momentul respectiv, altfel spus cu multe zile inainte fata de solicitantul din provincie care a prezentat dosarul in acelasi moment.

"ANIMMC a primit suma de 3 miliarde lei in vederea exercitarii functiei de implementare, administrare, monitorizarte si evaluare a Programului national multianual pe perioada 2002-2005 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii, pentru care ar trebui sa se implice activ si nu doar sa trimita scrisori formale la Banca Comerciala Romana Bucuresti", a avertizat domnul Neculai Vitelaru.

O alta propunere a PIMMRNE vizeaza stabilirea unui curs valutar de referinta mediu anual pentru calculul veniturilor microintreprinderilor.

Domnul Vitelaru a atras atentia ca actuala modalitate de stabilire a cursului si evolutia cursului pot crea "surpriza" unor societati de a constata la sfirsitul anului ca nu se mai incadreaza la categoria microintreprinderi.