Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Iasi este nemultumit de noile masuri fiscale aprobate de autoritatile centrale. Investitorii ieseni au cazut de acord ca noile norme legale conduc la un cadru legal instabil, care nu permite dezvoltarea eficienta a IMM-urilor. Mai bine de 75 la suta din sumele care ajung la bugetul centralizat al statului provin de la firmele mici si mijlocii.

Prin urmare, acest sector ar trebui sa beneficieze de o atentie sporita din partea Guvernului. Dar noile modificari care au survenit in Codul Fiscal, precum si in cel de Procedura Fiscala, nu fac altceva decat sa impiedice activitatile economice ale unitatilor mici si mijlocii, dar mai ales a microintreprinderilor.

Promisiuni neonorate

"Cei ce au venit de curand la putere au promis ca vor incuraja sectorul economic, prin acordarea unor facilitati, dar si a unor scutiri de la plata taxelor si a impozitelor. Observam ca prin masurile aprobate de curand noul Guvern nu a facut nimic altceva decat sa descurajeze investitorii.

Majorarea impozitului pe dividende, precum si a celui pe venit la microintreprinderi, sunt numai cateva dintre aberatiile legislative, adoptate de autoritatile centrale", a precizat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Iasi.

Fonduri pentru agricultura ieseana

In scopul sustinerii unor programe de reabilitare a economiei iesene, vicepresedintele PIMM Iasi, Radu Dumitriu a avut o serie de intrevederi cu actualul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur. "Dorim ca mai multe unitati comerciale iesene care activeaza in domeniul agriculturii sa beneficieze de programele de finantare externa nerambursabile.

In aceeasi masura, ar trebui controlate mai bine programele SAPARD si majorate sumele care ajung la Iasi prin intermediul acestui program. Din aceasta cauza, vicepresedintele Patronatului Judetean s-a aflat in ultimele zile la Bucuresti, pentru a pune la punct detaliile colaborarii cu noul ministru", a mai adaugat Neculai Vitelaru.

Se sparge monopolul BCR

Discutiile privind neregulile comise de Banca Comerciala Romana, in gestionarea dosarelor pentru obtinerea unor credite nerambursabile de catre investitorii mici si mijlocii ieseni, sunt pe cale de a fi terminate. Exista posibilitatea ca Agentia Nationala a IMM-urilor sa organizeze licitatii pentru a mari numarul de banci autorizate sa coordoneze aceste fonduri.

PIMM Iasi a acuzat la inceputul lunii decembrie BCR de favorizarea unitatilor comerciale din capitala, intrate in cursa pentru obtinerea creditelor nerambursabile. Potrivit presedintelui Patronatului iesean, aproximativ 100 de miliarde s-au derulat prin acest program de finantare a IMM-urilor, dar firmele iesene au avut cu greu acces la aceste sume.

Vinovata de aceasta situatie se face Banca Comerciala Romana, singura abilitata sa gestioneze dosarele pentru obtinerea creditelor nerambursabile.

Ramona LEONTI