Iahturi ce se unduiesc molcom pe apele riului Suceava, barci cu motor care se strecoara “vulpeste” pe linga bacurile si podurile plutitoare pline de turisti dornici de un tur inedit pina la muntii de gunoaie fumeginde de la groapa de gunoi a orasului, remorchere si impingatoare pline cu marfuri pentru Bazar,

vapoare care ofera o alternativa mai placuta pentru cei care doresc sa viziteze comunele judetului si chiar ceamuri, slepuri si barje fluviale, cu care taranii isi transporta produsele agricole catre oras, cam asa ceva ar trebui sa intilnim in municipiul Suceava daca ne-am lua dupa impozitele si

taxele locale stabilite

pentru 2005.

La capitolul “Taxa pentru mijloacele de transport”, un subcapitol se refera la mijloacele de transport pe apa. De aici aflam ca sucevenii care ar dori sa isi cumpere un iaht pentru a “naviga” pe apele “adinci” ale riului Suceava vor trebui sa plateasca mai intii la Primarie o taxa de

19.527.000 de lei, pe cind cu un bac sau un pod plutitor ar “scapa” mult mai ieftin, la numai 6,5 milioane de lei.

Nu sint uitate nici luntrile, barcile fara motor si scuterele de apa, pentru care ar trebui sa achitam o taxa anuala de 131.000 de lei, daca sint folosite pentru uzul personal si 392.000 lei daca sint folosite in alte scopuri.

Pentru o salupa ar trebui sa platim 3.905.000 lei, pe cind pentru remorchere si impingatoare ar trebui achitate sume de pina la 15.621.000 lei, in functie de capacitatea lor.

Cu grija, au fost calculate si taxele care trebuie platite de sucevenii care ar detine vapoare, ceamuri, slepuri si barje fluviale.

Toate aceste taxe au fost recalculate, la valori mai mari, pentru persoanele juridice, administratia locala aratindu-se extrem de prevazatoare la acest capitol, in caz de vreun sucevean excentric vrea sa se plimbe cu iahtul prin lunca Sucevei.

Taxa pentru oile sterpe

In asteptarea zilelor in care apele Sucevei vor fi populate cu vapoare si iahturi mai ceva decit apele Dunarii, trebuie sa luam in calcul si taxa anuala pentru vehicule lente, cuprinsa in “Capitolul X – Alte taxe locale”. Numai ca, surprinzator, la acelasi articol gasim alaturata si taxa de pasune,

de 200.000 de lei/cap/sezon de pasunat pentru bovinele si cabalinele adulte si de 100.000 de lei pentru cele tinere, precum si taxa de 50.000 de lei pentru ovinele adulte si 30.000 de lei pentru oile tinere si pentru cele sterpe.

Oare cit de multe oi dintre cele care pasc in lunca Sucevei au ramas sterpe dupa ce s-au speriat de vapoarele si iahturile de pe riul Suceava?