Articolul 5 al Legii Concurentei, numarul 21/1996, care se refera la practicile anticoncurentiale, interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici, orice decizii de asociere sau practici concertate care pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca, dar stabileste totodata

si intelegerile care pot beneficia de dispensa de la respectarea prevederilor acestuia.

Practica anticoncurentiala

In timpul anchetei, Consiliul Concurentei a invitat toate bancile, agentii comerciali etc, sa isi prezinte opiniile in legatura cu sistemul de comisionare a celor doua organizatii, care a dus la stabilirea unui comision identic. In urma cercetarilor au fost consemnate nereguli si a fost consemnata incalcarea Legii Concurentei.

Reprezentantii companiilor vizate au fost invitate de Consiliu la negocieri menite sa rezolve problemele, fara a obstructiona, insa, desfasurarea normala a operatiunilor prin card.

In urma discutiilor, Coniliul Concurentei a remis un comunicat prin care ii obliga pe cei doi ofertanti de card vizati sa isi rezolve problemele, sa gaseasca modalitatile corecte de a fixa taxele de comisionare, in conformitate cu Legea 21/1996 si a anuntat ca s-a luat in considerare si posibilitatea de a le acorda o dispensa, de a accepta exceptarea individuala ceruta de Visa si MasterCard.

Comunicatul de presa al Consiliului noteaza ca "pentru a asigura functionarea eficienta a sistemelor de plata prin card, organizatiile Visa si MasterCard se bazeaza pe anumite Reguli si Regulamente aplicabile la nivel international, printre care si cele referitoare la comisionul de schimb si taxele de rambursare pentru platile in numerar, stabilite in mod colectiv. Conform acestor Reguli, toate bancile sunt libere sa isi stabileasca comisionul de schimb national. Daca nu exista astfel de acorduri, se vor folosi ratele intraregionale pentru a asigura faptul ca sistemul nu este blocat de absenta unor acorduri nationale.

Conform acelorasi Reguli toate comisioanele interbancare au o legatura indirecta cu posesorul de card, fiecare banca emitenta fiind libera sa-si stabileasca nivelul comisioanelor practicate clientilor sai, in functie de propria politica de comisionare si de serviciile oferite".

Visa si MasterCard cer dispensa

Organizatiile MasterCard si Visa s-au aparat afirmand ca intelegerea existenta intre ele nu obstructioneaza cu nimic libertatea bancilor de a-si fixa singure comisionul pentru serviciile de card si ca nu aduce nici un prejudiciu ideii de economie cu concurenta loiala.

De asemenea, reprezentantii serviciilor lasa doar in competenta bancilor conturarea sistemului de comisionare, afirmand ca trebuie sa "existe un cadru coerent pentru formarea si implementarea sistemului de folosire a tranzactiilor prin card" si cer sa fie le fie accordata cat mai repede exceptarea individuala, adica o dispensa sa isi stabileasca impreuna comisionul.