Nemultumiti de "activitatea" sefului Postului de politie din Palanca, ag. sef. adj. Ioan Urda, zis "Cristi", precum si de cea a ajutorului sau, ag. sef. adj. Nicusor Cioloca, 52 de locuitori ai comunei Palanca au depus un memoriu la Inspectoratul Judetean de Politie in speranta ca, in sfarsit,li se va face dreptate.

Seful Postului de politie, Ioan Urda, a fost personajul principal al unor articole aparute in cotidianul Desteptarea acum doi ani. Una dintre acuzatii se referea la mutilarea unui om.

Ioan Balbaie a declarat atunci ca a fost luat cu forta din casa duminica, 2 septembrie 2002, in jurul orei 13, de seful de Post, Cristi Urda, fara nici o citatie sau vreun mandat. Cand a intrat pe usa politiei, politistul l-a lovit cu palma peste urechea stanga, spargandu-i timpanul, Balbaie avand nevoie ulterior de o interventie chirurgicala.

Pe cand se afla la Bucuresti, la operatie, seful de post a cautat martori impotriva lui si l-a amendat cu 20 milioane lei, scotandu-l vinovat de toate scandalurile de la discoteca din comuna.

Anchetat in ceea ce priveste asurzirea lui Ioan Balbie, seful de Post a fost scos basma curata si a prins narav, atentia fiind indreptata acum spre afacerile cu lemne.

Gater, masini, apartamente si afaceri necurate in piata comunala

Daca intrebi orice locuitor al comunei unde se afla gaterul lui Cioloca, te indruma fara ezitare. Daca-i intrebi de gaterul lui Taganici, n-a auzit nimeni de el. Cele doua nume sunt strans legate intre ele. Cioloca este agent de politie, ajutorul sefului de Post si si-a tras gater, chiar daca el sustine ca acesta apartine lui Victor Taganici.

Primarul comunei, Adrian Palistan, nu cunoaste ca aceasta persoana sa posede autorizatie pentru gater si sa plateasca vreo taxa. Gaterul este instalat la loc strategic, langa o bariera de curand desfiintata, sub ochii indulgenti ai sefului de Post si ajutorului sau, materialul lemnos fiind taiat si debitat numai noaptea.

Taganici locuieste fara forme legale in comuna, dar nu mai conteaza, este doar partenerul de afaceri al politistilor. Oamenii lui Taganici au intrat abuziv intr-un sediu apartinand sotilor Urdea, dar de amendat a fost Ioan Urdea, cu 15 milioane lei.

"Politistii fac dreptate numai celor pe care ii cunosc ei. In discoteca de la noi din comuna au loc numeroase batai, oamenii sunt batuti si schingiuti de cei din Ghimes, dar Urda si Cioloca ne amendeaza doar pe noi, cei din Palanca, si batuti si cu banii luati. Politistii sanctioneaza si amedeaza pe cine vor. Ne-am saturat", spun cei 52 de semnatari ai memoriului.

Gatere clndestine

"Organele de politie au gatere clandestine si spun celor pe care ii gasesc cu caruta cu lemne sa duca bustenii la gaterul lor", se mai mentioneaza in memoriul depus pe data de 29 decembrie 2004 la Inspectoratul Judetean de Politie.

Vazand ca trec zilele si nu-i intreaba nimeni nimic, au depus un altul, pe 12 ianuarie 2005, in care arata ca "reclamatia noastra a fost aratata de seful Centrului Zonal celor doi politisti iar acestia s-au dus la cei care au semnat si au incercat sa-i intimideze.

Pe unii dintre ei i-a chemat la postul de politie fara citatie, iar pe altii s-au oferit ei sa-i duca cu masina lor la Agas, la seful Centrului Zonal, sa dea declaratii. Ce incredere sa mai avem in acesta insa, cand el scrie declaratiile si ne pune apoi sa le semnam fara sa le mai citeasca?"

Averile politistilor

Ioan Urda este acuzat ca si-a cumparat, dintr-un salariu de bugetar, doua masini, o Dacie pentru el si un Matiz pentru sotie, un apartament sau chiar doua in Comanesti si, se pare, o vilisoara in comuna Damienesti, de unde este de loc. Ajutorul sau, Nicusor Cioloca, ar fi posesorul unei Dacii, a unui gater si a doua apartamente in municipiul Moinesti.

Cel putin asa declara oamenii care au pus la punct locuintele celor doi.

Afaceri mari au loc si in piata din comuna, de unde Urda si Cioloca isi iau "dreptul". Curtea Postului de politie este plina de cherestea. De unde si pentru cine?

Cei doi politisti n-au putut fi contactati pentru a-si exprima punctul de vedere. De la Biroul de presa al Inspectoratului Judertean de Politie ni s-a comunicat ca o plangere este inregistrata la Centrul Zonal 16.

Daca nu vor fi multumiti de rezultatul anchetei, oamenii ameninta cu deplasarea la Bucuresti, la Presedintele Romaniei, pentru ca nu mai pot tolera abuzurile celor doi politisti care si-au cam facut veacul pe acele meleaguri si i-au "omenit" pe toti.

Sa spunem ca Urda si Cioloca lucreaza de 15 ani in politie. La un salariu de maxim patru milioane de lei pe luna, ar insemna 720 milioane lei. Chiar daca n-au mancat nimic in toti acesti ani, si tot nu reuseau sa agoniseasca averea pe care o au, inregistrata sau nu in scriptele oficiale. Si ei sunt doar "talpa", poate s-au inspirat de la sefi.