In plus, prin Kibedy Katalin, independenta, care detine postul de secretar de stat la Ministerul justitiei, etnia maghiara este reprezentanta si in justitie. Marko Bela s-a declarat deosebit de incantat de aceasta numire, dar si de celelalte persoane care au obtinut posturile, considerati a fi adevarati profesionisti.

La Ministerul Economiei si Comertului a fost numit Demeter Attila, la Protectia Mediului Korodi Attila, la externe Toni Niculescu, la Secretariatul General al Guvernului Cseke Attila, iar la invatamant Koto Jozsef. Ieri a fost numit si secretarul de stat la integrare, in persoana lui Csutak Istvan.

Mai urmeaza sa fie discutate posturile pentru finante, sanatate si altele. Pentru fiecare post au fost cate doi sau patru candidati iar selectia lor s-a facut pe criterii de profesionalism dupa o larga consultare in cadrul forurilor uniunii.In ceea ce priveste coalitia guvernamentala, Marko Bela crede ca protocolul va fi semnat foarte curand.

Pentru o colaborare cat mai eficienta, pentru a nu externaliza posibilele neintelegeri, Marko Bela a spus ca s-a convenit functionarea pe patru foruri decizionale: cabinetul politic al primului ministru; parlamentul, prin liderii grupurilor parlamentare, care ar trebui sa creeze un for de consiliu, teritoriu si, al patrulea for, presedintii partidelor de coalitie.

Deciziile majore ar trebui sa se ia in acest cerc pentru o guvernare viabila.Marko Bela a facut o declaratie cel putin surprinzatoare referitoare la Ministerul Justitiei, despre care spune ca ar trebui sa fie un instrument politic, cu institutii independente.

"La ora actuala justitia nu este independenta, dar ne vom da tot sprijinul in lupta anticoruptie", a spus liderul UDMR.La inceputul saptamanii viitoare Marko Bela va pleca cu primul ministru la Bruxelles, iar miercuri va convoca la Bucuresti o noua sedinta a Consiliului Operativ.