Utilajele fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG) Cluj au inceput sa fie taiate in bucati si vandute la fiare vechi la ordinul lichidatorului Lichidator Grup Iasi.

Cu toate acestea, pana la aceasta data halele otelariei electrice, ale turnatoriei de fonta si celelalte active de pe platforma industriala a CUG nu au fost vandute.

Presedintele Cartel Alfa Cluj, unde era afiliat sindicatul CUG pana cand muncitorii au fost disponibilizati, Grigore Pop, sustine ca manevra nu este tocmai curata.

O echipa a cotidianului nostru a constatat la fata locului ca utilajele din turnatoria de fonta erau taiate cu aparatele de sudura si transportate cu camioane de mare tonaj in afara fabricii.

Mai mult, motostivuitoarele intreprinderii au fost vandute cu cate cinci milioane de lei fiecare, cu toate ca reconditionarea acestora a costat, potrivit unor surse, 2.000 de euro pentru fiecare motostivuitor.

O locomotiva Diesel hidraulica pentru transport uzinal, cu care era transportata materia prima de la gara Cluj in interiorul combinatului a fost vanduta, de asemenea, pentru un miliard de lei, cam cat ar fi costat sa fie vanduta la fier vechi. O parte din utilajele de productie au fost deja taiate si vandute.

Lichidatorii se dau la fund

Cei doi lichidatori desemnati de firma din Iasi pentru a recupera banii creditorilor de la CUG, Lucia Mitruta si Robert Mitruta, au refuzat ieri sa raspunda apelurilor noastre telefonice.

Totodata, directorul CUG, Marinela Chelu, a refuzat sa accepte pentru discutii o echipa a cotidianului nostru in care sa fie lamurite unele probleme legate de vanzarea activelor combinatului. Am reusit totusi sa o contactam ieri inainte de inchiderea editiei pe Lucia Mitruta, unul dintre lichidatori.

Doar telefonic, la numarul 0723.180.400. Cand a fost intrebata care sunt motivele pentru care a solicitat ca utilajele din CUG sa fie taiate, Mitruta a devenit brusc ocupata si ne-a inchis telefonul. „Eu nu am dat asa un ordin", a spus totusi Mitruta. Fotografiile insa vorbesc in locul lichidatorilor.

Utilajele, taiate si vandute

Masura luata de lichidatori este la limita legii, pentru ca investitorul care ar urma sa preia activele societatii, deocamdata platforma industriala ca intreg, nu este obligat sa pastreze obiectul de activitate al combinatului.

In consecinta, acoperirea legala a deciziei de a taia fierul vechi exista, cu toate ca directorul Marinela Chelu sustinea recent ca platforma industriala va fi vanduta ca intreg si nu activ cu activ. In mod cert, chiar in timp ce Chelu declara acestea, in turnatoria de fonta se taiau din greu utilajele.

In plus, seful Cartel Alfa, Grigore Pop, ne-a confirmat ca majoritatea utilajelor au fost deja taiate iar ce s-a putut vinde a fost deja vandut. Unul dintre sudorii contactati de „Buna ziua Ardeal" miercuri sustine ca firma la care este angajat a fost desemnata pe baza unei licitatii si ca a inceput lucrul vineri.

Fara ofertanti

Dintre toate activele scoase la licitatie a fost vandut pana acum doar unul, in vreme ce pentru platforma industriala a combinatului nu a existat nici un ofertant.

Pretul de pornire la licitatia care va avea loc peste exact o saptamana pentru intreaga platforma a fost diminuat cu 40 de miliarde, insa tot a ramas la impresionanta suma de 1.137 miliarde de lei.

In pretul respectiv intra o otelarie electrica, o forja grea si o alta usoara, o turnatorie de otel si o alta de fonta, o modelarie de lemn, un pavilion administrativ, un laborator fizico-chimic si cateva hale metalice.

Licitatia de vanzare a activelor CUG a mai fost programata de doua ori, in 5 si in 22 decembrie. In ambele cazuri licitatia a fost amanata din lipsa de oferte. Singura licitatie unde a fost vandut totusi ceva a fost cea din 12 ianuarie, cand au fost vandute, asa cum am aratat, motostivuitoarele, laolalta cu alte bunuri independente.

In total au fost incasate la licitatia respectiva 14,4 miliarde de lei.