Sub incidenta acestei prevederi intra si judetul Satu Mare, acolo unde atat vicepresedintii Consiliului Judetean, cat si viceprimarii apartin PSD, fiind instalati in functii gratie UDMR.

Liderul liberal satmarean, Ovidiu Silaghi, a recunoscut faptul ca noii aliati guvernamentali, mai exact UDMR, Alianta D.A. si PUR intentioneaza sa cuprinda in protocolul de guvernare si o clauza privind demararea procedurilor legale pentru schimbarea presedintilor, a vicepresedintilor Consiliilor Judetene conduse de PSD, dar si a viceprimarilor apartinand aceleiasi formatiuni politice.

In ceea ce priveste situatia Satmarului, ar fi de precizat ca vicepresedintii Consiliului Judetean, dar si viceprimarii, apartinand PSD, au fost instalati in functii gratie sustinerii de care au beneficiat din partea UDMR.

De altfel, in acest judet, protocolul PSD-UDMR a functionat atat in alegerile locale PSD sustinand in turul al doilea candidatul UDMR, intrat in cursa cu cel liberal, dar si dupa aceasta perioada fara probleme.

Potrivit legii, pentru schimbarea conducerii Consiliului Judetean, dar si pentru cea a viceprimarului este nevoie de majoritate absoluta, adica de 2/3 din numarul total al consilierilor judeteni, respectiv locali. In Satu-Mare in cele doua foruri deliberative, UDMR, PNL si PD nu beneficiaza de numarul de voturi necesare.

Motiv pentru care, noii parteneri pe plan local, gratie distributiei mandatelor atat in Consiliul Local, cat si in cel Judetean, sunt nevoiti sa mizeze si pe sprijinul unor consilieri PSD. Ceea ce va fi greu de realizat, avand in vedere faptul ca, in PSD Satu Mare disciplina de partid functioneaza fara mari lacune.

"Le cerem noi daca ei nu vor"

In ceea ce priveste posibilitatea impotrivirii liderilor UDMR Satu Mare de a-i schimba tocmai pe oamenii pe care i-au sustinut, presedintele PNL Satu Mare a spus ca "le vom cere noi daca ei nu vor".

"Dupa semnarea protocolului la nivel national intentionam sa demaram acesta procedura de schimbare a vicepresedintilor Consiliului Judetean, apartinand PSD. Aceeasi situatie se intampla si in Consiliul Local", a mai spus Silaghi.

In Ardeal, mai multe administratii locale si judetene sunt conduse de reprezentanti ai PSD. Astfel, in judetul Bistrita-Nasaud, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, a ajuns in functie cu sprijinul PUR, care, in continuare, sprijina PSD in cadrul CJ.

In Salaj, risca sa ramana fara fotolii atat presedintele CJ, Tiberiu Marc, cat si unul dintre vicepresedinti, de asemenea membru PSD, Ioan Abrudan.

In aceeasi situatie cunt si vicepresedintele CJ Bihor, Gavrila Ghilea, ambii vicepresedinti ai CJ Mures, Petru Fratean si Emil Groza sau vicepresedintele CJ Sibiu, Constantin Morar.