In 2002 a fost inaugurat oficial, in prezenta conducerii DSP si a Spitalului Clinic de Urgenta Targu Mures, Compartimentul ATI (Anestezie si Terapie Intensiva) pentru copii. Cu toate acestea, in saloanele de la etajul 2, acolo unde trebuia sa functioneze acest compartiment, nu a fost vreodata internat un copil.

Surse autorizate din cadrul unitatii spitalicesti, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, ne-au declarat ca inaugurarea a fost facuta tocmai pentru a se putea atrage fondurile suplimentare necesare achizitionarii aparaturii fara de care respectivul compartiment nu poate functiona.

Doua saloane sunt dotate cu paturi si un incubator, dar nu beneficiaza de aparatura speciala pentru copii. Specialistii sectiei de chirurgie pediatrica admit necesitatea unei sectii de ATI, dar numai cu aparatura adecvata si cu personal special, pentru ca nu este indicat, nici normal, ca un copil sa fie tratat ca un adult.

Spatiu nefunctional

Manevra din 2002 a dat gres, astfel ca si acum copiii care necesita serviciile ATI sunt tratati in cadrul compartimentului pentru adulti. In 2004, Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures a fost numit in Centru Regional.

Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al celui de Interne presupune o dotare exemplara a unitatii spitalicesti, a carei menire este sa preia toate cazurile grave din judetele vecine.

Masura nu a fost agreata de sefii sectiilor, care realizau ca nu pot face fata cu aparatura existenta unor cerinte mai ridicate.

In ciuda memoriilor depuse de catre conducerea sectiei de ATI - atat la DSP, cat si la Ministerul Sanatatii - nu s-a gasit o solutie viabila ca in Spitalul Judetean sa functioneze sectia de ATI pediatrica, desi compartimentul are asigurate doua incaperi, in conditiile in care majoritatea

specialitatilor duc lipsa de spatiu. In acest moment exista aprobarea Ministerului Sanatatii si chiar si o schema de personal. Sunt salariati doi medici anestezisti, infirmiere si asistente, dar lipsa dotarii impiedica utilizarea sectiei propriu-zise.

"Sunt necesare ventilatoare, monitoare, aparatura pentru anestezie si macar o masa chirurgicala", explica directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenta, Florin Buicu, adauga ca e nevoie de aparatura speciala pentru copii.

In acest moment, copiii sunt tratati in cadrul sectiei de ATI adulti, singurul lucru ce ii desparte de adultii aflati in stare grava fiind un zid despartitor, care nu ofera nici un fel de izolare.

Pediatria, oaia neagra a sistemului

Specialistii din domeniu condamna aceasta atitudine, dar admit ca nu exista, pentru moment, o rezolvare a situatiei.

Daca in cazul sectiilor de neonatologie rezolvarea a venit dintr-o colaborare intre Guvernul Romaniei si cel al Elvetiei, iar sectia de neonatologie din cadrul aceluiasi spital este acum una de nivel mondial, pentru partea pediatrica programele de finantare intarzie: "Pediatria este un domeniu neglijat de toata lumea.

Nu exista niciodata fonduri si nu va exista vreodata un interes in acest sens", apreciaza unul dintre cei care lucreaza in domeniu.

In cadrul sectiei de neonatologie functioneaza si o sectie de ATI, dar doar pentru nou-nascuti, adica cei cu varsta cuprinsa intre 0-30 de zile.

Momentan, sectia de ATI adulti face fata cazurilor pediatrice, dar situatia este semnalata tot mai des, ca o anomalie evidenta. Cu toate acestea, propunerile ministerului intarzie sa apara.