Recenta initiativa legislativa a presedintelui Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), deputatul Gabriel Zamfir, a reusit sa tulbure apele deja involburate ale breslei agentilor imobiliari.

Potrivit proiectului, agentiile imobiliare ar trebui sa garanteze serviciile pe care le ofera si sa raspunda pentru tranzactiile realizate.

Conducerea Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) se opune insa acestei initiative: „O lege a imobiliarului intocmita si introdusa in graba va face mult rau, avem deja o experienta nefericita cu fosta OG 3/2001, care avea caracter de lege a domeniului imobiliar"

Piata imobiliara ar urma sa fie reglementata de un pachet de acte normative, supuse dezbaterii de catre deputatul Gabriel Zamfir. Agentiile imobiliare, fie ca sunt de talie mare, fie ca tocmai au scos capul pe acest segment de piata, vor trebui sa incheie asigurari care sa le acopere toate tranzactiile incheiate intr-un an.

Persoanelor care ofera servicii de consultanta imobiliara vor fi obligate sa aiba o asigurare de raspundere profesionala. De asemenea, ar urma sa se infiinteze un Registru National, in care se va mentiona daca un agent are asigurare de raspundere profesionala sau nu.

Ca clienti ai companiilor imobiliare, putem sa recunoastem ca aceste masuri ne pot conferi un grad mai mare de siguranta atunci cand ne decidem sa incheiem o tranzactie imobiliara.

Dar cum multe agentii imobiliare inca isi duc traiul de pe azi pe maine, numeroase au fost vocile care s-au pronuntat instantaneu impotriva proiectului. Unii specialisti din domeniu preconizeaza deja ca noua lege ar face ca aproximativ 80% din agentiile imobiliare sa isi traga obloanele.

Marian Soare, directorul unei agentii imobiliare locale, membra a UNIM, este unul din cei care considera legea binevenita. „Era timpul sa avem si noi o lege a noastra si, implicit, o credibilitate mai mare pe piata imobiliara si in fata clientilor.

Trebuie sa avem si noi acces la informatii, la Primarie, Judecatorie, Politie, pentru a verifica foarte bine imobilul care se vinde. In prezent nu avem acces nicaieri, agentul imobiliar este privit ca o paria a societatii", ne-a mai declarat Marian Soare.

Printre contestatarii proiectului se numara Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI), condusa de Emil Giurgiu, sau Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI), condusa de Liviu Ureche.

Contactat telefonic, vicepresedintele ARAI, arhitectul Cristian Popescu-Ialomita (foto), ne-a declarat ca orice initiativa legislativa de buna credinta ar fi trebuit sa porneasca de la rezultatele deja obtinute de ARAI prin intermediul CEI (Confederation Europeene de l’Imobillier).

„Desigur, o lege a imobiliarului va fi binevenita, dar dupa realizarea reglementarii situatiei agentului imobiliar, si dupa armonizarea completa a intregului sistem legislativ romanesc cu cerintele U.E.", a mai precizat Cristian Popescu, care este si vicepresedinte al CEI.

El mai spune ca o tranzactie imobiliara implica si riscuri care nu pot fi acoperite de raspunderea agentiei imobiliare, cum ar fi reaua credinta a uneia dintre parti, probleme cu dreptul de proprietate etc. „Nu trebuie sa uitam ca specificul activitatii este de intermediere.

Agentul imobiliar manevreaza informatii si documente de la vanzator, cumparator si de la alte institutii care asigura legalitatea contractului de vanzare - cumparare.

El nu are competenta sa garanteze validitatea acestora si deci nu poate raspunde pentru aceasta", spune vicepresedintele ARAI, incercand astfel sa ia apararea agentilor imobiliari.

Ca o concluzie, el si-a reafirmat nemultumirea vizavi de initiativa deputatului Zamfir: „Mi se pare stupid sa ai pretentia ca agentia imobiliara (agentul imobiliar) sa asigure clientii pentru eventuale „pacaleli". Daca se actioneaza cu rea credinta, se fac inselaciuni etc.

, exista legea penala, iar raspunderea o poarta persoanele vinovate". Cert este ca, in aceasta chestiune, orgoliile trebuie lasate de-o parte. Doar o colaborare stransa intre conducatorii asociatiilor imobiliare romanesti poate clarifica divergentele aparute pe aceasta tema.

Deja Emil Giurgiu s-a aratat decis sa atace legea in contencios administrativ in cazul in care ea va leza drepturile majoritatii agentilor imobiliari.