Fiindca nu mai au bani de pacura, instalatia de incalzire functioneaza la cote de avarie. Bolnavii, ascunsi sub paturi suplimentare, se incalzesc cu radiatoare.

Bolnavii sigheteni ingheata in paturile de spital! Pentru ca nu a fost platita, incalzirea a fost sistata, iar solutia adoptata e penibila: au fost aduse radiatoare. Insa nici factura de curent nu se-ndura nimeni sa o plateasca...

"Cele 14 cladiri cu bolnavi", asa ar trebui sa se numeasca Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei. Calitatea serviciilor si confortul asigurat pacientilor nu indreptatesc acel conglomerat de cladiri sa alcatuiasca o institutie.

Strategia

Lasate mostenire de un sistem centralizat, in care randamentul era doar un alt cuvant din vocabular, cele 14 cladiri ale Spitalului Municipal Sighet sunt si blestemul, si averea administrata de actuala conducere a institutiei.

Aflat in colaps, spitalul-mamut a ajuns sa functioneze la cote de avarie, marea problema constituind-o incalzirea. Instalatia de incalzire, veche de 30 de ani, functioneaza pe baza de pacura si consuma in fiecare luna de iarna 1,5 miliarde de lei, adica aproximativ 15% din bugetul spitalului.

Costurile astronomice au determinat reduceri de cheltuieli. Si pe „lista reducerilor" a fost trecuta caldura. Asa ca a fost sistata! Pe langa boala necrutatoare, acum, bolnavii sunt nevoiti sa se lupte si cu frigul. "Cam 10-15% din bugetul spitalului trebuie cheltuit pe incalzire. Eu zic ca este o suma prea mare pentru bugetul nostru.

Daca stam sa socotim ca iarna tine cate 6-7 luni, ca un adevarat gospodar trebuie sa-si programeze banii din timp, reiese ca imi trebuie incalzire aproape sapte luni pe an. Si nici nu s-a pus problema sa fie incalzire permanenta, adica sa mearga caloriferele tot timpul", ne-a explicat doctor Reimond Pozman, directorul Spitalului, strategia adoptata.

Solutia: alte datorii

In saloane, frig... un „medicament" care nu vindeca, dimpotriva. "Lunile trecute era sa inghetam. Era ca in fata casei. Am mai avut noroc cu radiatorul adus de acasa, altfel nu stiu ce ne faceam", a spus o pacienta a sectiei de Interne, nemultumita de solutia criogenica adoptata de spital.

Pentru a mai dezmorti nitel aerul, pentru ca de incalzire adecvata nici nu poate fi vorba, in saloane s-au instalat radiatoare. Solutia nu face decat sa arunce "deficitul" pe factura de curent. "Sunt constient ca radiatoarele sunt un fel de pacaleala, deoarece si curentul trebuie platit. In fiecare luna primim instiintari de plata si de la ei.

Am semnat un contract de reesalonari, pe care am incercat sa-l respectam. Normal, respectarea contractelor ar trebui sa fie o lege...", recunoaste directorul spitalului.

In proportie de 98%, bugetul spitalului este constituit din fondurile primite de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Pentru anul 2005 s-au primit de la CAS 128 de miliarde de lei si de la primarie inca 2,5 miliarde de lei, iar veniturile proprii mai aduc, cu greu, 1 miliard de lei pe luna. S-au mai primit sponsorizari sporadice, dar mai mult pentru sectia de psihiatrie. In rest, nimic.

Directorul spitalului se multumeste sa joace rolul bunului gospodar, care imparte banii cu grija. Nici institutiile cordonatoare nu sunt prea solidare cu pacientii. Intre timp, bolnavii s-au resemnat si se ascund sub paturi aduse de acasa, asteptand o zi mai calduroasa, pentru ca, de cand cu frigul, au uitat si de boala.

Noroc ca vremea s-a mai incalzit nitel, dar radiatoarele mocnesc tacute prin saloane, contoarele electrice se invart, iar peste cateva luni vom auzi ca le-au taiat curentul din cauza facturilor pe lunile de iarna. Doar exista un sistem, si el functioneaza. Sistemul neputinciosilor.