Daca Fondul Romano-American de Investitii a intrat pe piata romaneasca in ‘95 "pe cai mari", fiind absolvit, printr-o Ordonanta de Guvern, de la plata taxelor si impozitelor pe termen nelimitat dar si de la plata taxelor vamale la importuri considerandu-se non-profit, al doilea element al ecuatiei, Dan Pascariu, (pe atunci directorul Bancii

Bucuresti, in prezent director al HVB Bank) este cel care a scapat, recent, de puscarie desi a ucis doi oameni.

Adrian Videanu, fost vicepremier al Romaniei, in prezent doar candidat la Primaria Capitalei este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din tara.

Numele sau este legat de afacerile cu marmura, multe dintre ele nefiind lipsite de scandaluri, cum ar fi si cea privind obtinerea mai multor licente de concesionare a unor perimetre de exploatare a unor zacaminte tocmai sub guvernul condus de Adrian Nastase, inamicul declarat al PD.

Imediat dupa caderea regimului comunist, absolventul Institutului Politehnic Bucuresti - Facultatea de Transporturi, cel care pana in 90 a fost sef sectie Videle la SUT Ploiesti, a inceput cu niste prieteni afaceri de tranzactionare, comercializand, dupa propria-i declaratie, bumbac si produse petroliere.

Ca orice om de afaceri care se respecta, el a venit cu suma de bani mai mica si a incasat grosul. In ceea ce priveste afacerile cu marmura, si acestea pareau sa curga de la sine. A infiintat societatea Titan Mar, pentru ca mai apoi sa cumpere de la stat fabrica din Simeria.

"Dupa ce am pus pe picioare Titan Mar am constientizat ca fara un aport de capital serios nu pot dezvolta compania si nu pot cumpara fabrica din Simeria.

M-am dus la mai multe fonduri de investitii, am vizitat sapte-opt dintre ele si am ales Fondul Romano-American", declara in toamna anului trecut, in cadrul unui interviu, acordat unui cotidian central actualul candidat la Primaria Capitalei.

In acelasi timp, Videanu sustinea in cadrul aceluiasi interviu ca cele doua fonduri - Fondul Romano-American si Romanian Invest Found detine 67% din actiunile Marmosim, iar el diferenta.

Cheia succesului in afaceri

Fondului Romano-American de Investitii si Fondul Roman de Investitii au creditat, in 1997, cumpararea "Marmosim" cu 10 milioane de dolari. "Personal, nu am investit decat 100 de milioane de lei".

Nici Dan Pascariu, fostul presedinte la Bancii Bucuresti, in prezent director al HVB Bank, nu e strain de succesul lui Videanu, acesta imprumutandu-l pe actualul candidat la Primaria Capitalei cu suma de 350.000 de dolari in 1995.

Bancherul Pascariu este cel pe care, la inceputul acestui an, judecatorii brasoveni l-au "pedepsit" cu un an cu suspendare pentru uciderea a 2 oameni, o luna, tot cu suspendare, pentru ranirea grava a altor trei. Presedintele HVB Bank a fost trimis in judecata, in mai 2002, sub acuzatiile de ucidere si vatamare din culpa.

Mai mult, "pedepsele" amintite mai sunt gratiate prin Legea 543/2002, modificata prin OG 18/2003.

Prietenul si cel caruia Videanu pare sa-i fie vesnic recunoscator pentru ajutorul financiar pe care i l-a acordat s-a ales cu dosar penal pentru cele doua infractiuni - instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Brasov - in urma unui grav accident rutier pe care l-a provocat in decembrie 2001.

Ar mai fi de amintit faptul ca, numele lui Pascariu a fost vehiculat anul trecut dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu drept potential premier, cel mai puternic sustinator al acestuia fiind, evident, insusi Adriean Videanu.

Si asta pentru ca, Videanu l-ar fi dorit pe Pascariu sef de Guvern mai degraba decat pe Tariceanu cu care nu se simtea, ca in cazul bancherului intr-o "consonanta financiara".

Concesie facuta americanilor "non-profitori"

Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) este o corporatie americana a carei misiune declarata este "sa promoveze libera initiativa si spiritul antreprenorial in Romania prin investitii si imprumuturi destinate intreprinderilor mici si mijlocii".

Fondul a fost infiintat de Presedintele si de Congresul Statelor Unite ale Americii in 1994 si a fost capitalizat cu peste 60 de milioane $ alocati de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala.

In anul 1995, printr-o Ordonanta de Guvern, FRAI, sucursalele, reprezentantele si birourile acestuia beneficiaza, pe durata existentei sale si in conformitate cu actul de constituire, de scutire de la plata impozitelor si taxelor instituite de legislatia fiscala romana".

Totodata, in baza aceluiasi act normativ, "personalul permanent de cetatenie S.U.A., rezident in Romania, angajat al persoanei juridice prevazute la art. 1 (FRAI, n.r.

), beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe salarii, a contributiei pentru asigurari sociale si a celei la Fondul pentru plata ajutorului de somaj, de la plata altor contributii legate de activitatea salarizata, precum si de scutire de la plata obligatiilor fiscale aferente bunurilor de uz personal de orice natura aduse in Romania".

Motivatia sprijinului acordat americanilor de catre Guvernul condus atunci de Nicolae Vacaroiu rezida "caracterul nonprofit" al FRAI, "persoana juridica americana de drept privat, tinand seama de faptul ca aceasta persoana juridica sprijina sectorul privat din Romania prin alocarea unui fond de 50 milioane dolari acordat Romaniei de catre Guvernul S.U.A.

, in baza acordului financiar incheiat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a S.U.A. cu "Fondul Romano-American de Investitii". Insa lucrurile nu par sa stea chiar asa, cel putin in privinta caraterului nonprofit al fondului.

Si asta pentru ca, de la aparitia pe piata romaneasca, FRAI a creditat mai multe societati romanesti, printre care si Titan Mar, in baza carora a devenit actionar la societatile creditoare, iar in momentul potrivit si-a vandut actiunile.

In 2003 si-a vandut pachetul de actiuni detinute la Reiffeisen Bank in favoarea Raiffeisen Zentralbank Oesterreich. In acelasi timp, fondul era actionar si la alte societati romanesti - Policolor, Rolast si Marmosim.

In ciuda caracterului non-profit declarat, Fondul beneficiaza, in baza unui alt act normative de dreptul de a dobandi si instraina participari la capitalul social al unor societati romanesti si acordarea de imprumuturi in lei si in valuta, din fonduri proprii, unor persoane fizice si juridice romane.

In opinia "legiuitorului" Vacaroiu, caracterul non-profit este, asa cum se intelege din corpul actului normativ, dat de obligatia ca "profiturile obtinute din activitatile filialei" sa fie reinvestite in Romania. Exista evident o contradictie flagranta intre cele doua normative HG nr.

270/1995 privind aprobarea prealabila, in vederea recunoasterii filialei din Romania a Corporatiei ROMANIAN-AMERICAN ENTERPRISE FUND (FRAI, nr.) si Ordonanta nr. 28/1995 privind acordarea facilitatilor fiscale pentru functionarea "Fondului RomanoAmerican de Investitii".

Si asta pentru ca, in timp ce primul nroamtiv ii acorda dreptul de a avea profit prin dobandirea si mai apoi instrainarea participarii la capital unor societati romanesti, al doilea ii acorda unele beneficii fiscale (de fapt mai toate posibile) in baza caracterului "non-profit".

In ciuda insistentelor repetate ale redactorilor Buna ziua, ARDEAL de a beneficia de o pozitie oficiala din partea conducerii sau a unui reprezentant al FRAI cu privire la problemele prezentate in material, pana la inchiderea editiei, nu am obtinut nici un raspuns.

Din acelsasi motiv, nu am putut afla inca daca FRAI si celalalt Fond detin si in prezent pachetul majoritar de actiuni la Marmosim, in conditiile in care cel putin, pana in toamna anului trecut, asa stateau lucrurile.