Consilierii locali din PRM si PSD au decis sa respinga, in sedinta din 22 martie, proiectul propus de executivul Primariei privind modificarea contractului cu firma Casarom pentru realizarea cartierului de locuinte din Borhanci. Consecinta cea mai importanta pentru clujeni este nerealizarea a 1000 de locuinte in acea zona a orasului.

"Am avut nenumarate runde de negociere cu reprezentantii Casarom. Discutiile au fost preluate si de primarul Emil Boc, care a pus conditii si mai dure in contract, privind stergerea datoriilor", a precizat directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu.

In baza contractului de asociere dintre Consiliul Local (CL) si Casarom, semnat in 1999, se concesionau 50 de ha de teren in Borhanci pentru realizarea a 1000 de locuinte.

Municipalitatea avea insa obligatia ca, inainte de a preda terenul, sa realizeze viabilizarea sa. Dupa mai bine de cinci ani nu s-a facut nimic, din lipsa de fonduri. "Avem datorii de 800.000 de euro la Casarom, conform vechiului contract, si de aceea am cautat sa deblocam situatia.

Oricum, nu mai inteleg nimic pentru ca tocmai cei care ne-au bagat in aceasta afacere, PRM-istii, voteaza acum impotriva demararii sale. N-au decat sa gaseasca ei solutii mai inteligente pentru criza de locuinte", a adaugat Apostu.

Potrivit acestuia, viabilizarea zonei ar costa circa cinci milioane de euro. Ultima intelegere cu Casarom s-a referit tocmai la faptul ca firma se angajeaza sa aduca utilitatile pe bani proprii si sa stearga datoriile CL catre ea. "Vechea administratie a dat 138 de parcele tinerilor, dar drumul nu e utilat si oamenii nu au bani sa-si traga utilitatile.

Casarom se angaja sa demareze imediat studiile si lucrarile pentru PUD-ul si PUZ-ul zonei, care se ridica la 1

000 de euro si care, in cazul in care firma nu isi respecta termenele fixate ar fi ramas, fara alte cheltuieli, Primariei", a spus Apostu.

Consilierii s-au codit insa sa dea unda verde acestui proiect, cerand ba amanarea, ba studierea mai detaliata si in cele din urma au votat impotriva. In aceste conditii, se va trece la rezilierea contractului, dar procesul ar putea bloca terenul inca doi ani de zile, exact termenul la care Casarom se angaja sa predea primele locuinte.

Sorin Apostu spune, insa, ca proiectul va fi rediscutat la sedinta viitoare de Consiliu pentru ca s-a convenit cu firma asupra datei de 10 aprilie pentru a se consulta cu investitorii. "Daca pana la aceasta data noi nu aprobam proiectul, vom pierde investitiile de cinci milioane de euro, pentru ca acesti bani, dupa cum ne-a spus domnul Notaris, vor merge, in acest caz, la Arad", a adaugat Apostu.

Aproape gratis

Casarom a fost tinuta la san de fosta administratie, chiar daca nu si-a respectat majoritatea angajamentelor. Chiar atunci cand a reusit sa duca la bun sfarsit proiectul blocurilor de strada Primaverii, din cartierul Manastur, cifrele arata ca administratia locala nu are prea mult de castigat de pe urma lor. Negocierile in defavoare interesului public au fost la ordinea zilei in anii trecuti.

Conform datelor oficiale, intre Casarom si Consiliul Local Cluj au fost semnate patru contracte de concesiune privind terenuri apartinand domeniul public al orasului. Reporterii ZIUA de Cluj s-au deplasat pe teren pentru a verifica ce a facut Casarom cu aceste terenuri. In urma hotararii de Consiliu Local 448/1999, Casarom a primit 570 de mp pe Calea Turzii, la nr.

87, pentru a construi doua case model.

Nici pana acum acest proiect nu este terminat (vezi foto 1). Pretul unei vile in acea zona este estimat la peste 200.000 de euro. Casarom plateste pentru un metru patrat inchiriat "astronomica" suma de 600.000 de lei pe an. Revoltator este ca firma a beneficiat de o reducere a chiriei cu 95 la suta. Casarom a tepuit cu acte in regula Primaria.

Aceeasi reducere de 95 la suta - practic Casarom primea terenul gratis (macar daca ar fi facut ceva cu el) - a fost aplicata si la concesiunea terenului de pe strada Republicii 105, unde Casarom a construit tot o vila. Suprafata facuta "cadou" firmei a fost de 375 de mp. Pentru a-si scoate parleala, Casarom a "instrainat" imobilul firmei Claufabis.

Casarom este proiectul lui Funar

Pe strada Primaverii, Casarom a construit mai multe blocuri pe care le-a vandut (vezi foto 3). Primaria a concesionat suprafata de 5.580 de mp, in spatele benzinariei Petrom din Manastur, la acelasi pret de 600.000 de lei, cu o reducere de 95 la suta. Casarom a facut profit, iar administratia locala a cules firimiturile.

Nici explicatia ca au fost facute apartamente pentru tineri nu tine, avand in vedere ca preturile apartamentelor nu sunt accesibile pentru acestia. Care a fost interesul legitim al acestui proiect? Aceeasi intrebare este valabila si pentru proiectul celor 1.000 de locuinte din colonia Borhanici, situata la patru kilometri de oras, fara drum decent de acces si utilitati.

Zona in care urmau a fi ridicate casele este denivelata, realizarea lucrarii fiind costisitoare (foto 4). Cele 50 de hectare din Borhanci au fost inchiriate tot pentru 600.000 lei, cu o reducere de 95 la suta. Romulus Zamfir, fost consilier local PNL si membru in Consiliul de Administratie al Casarom din partea Primariei, ne-a declarat ca "paternitatea" afacerii ii apartine lui Gheorghe Funar.

Comentariile sunt de prisos.

Alo, sunt eu, Casarom! V-am sunat sa va spun ca ati luat teapa…

Timp de mai multe zile, cotidianul ZIUA de Cluj a cautat sa ia legatura cu reprezentantii Casarom. Numarul de telefon afisat pe placutele de la obiectivele in constructii ale firmei este inexistent. Intrebarile adresate prin posta electronica la adresa care apare pe site-ul firmei s-au intors fara raspuns pentru ca adresa nu mai e valabila.

"Adresa lor de corespondenta este strada Republicii, nr. 95, iar la discutiile cu mine si cu primarul Emil Boc a participat din partea firmei domnul Sotirios Notaris", a precizat Sorin Apostu. Numarul de telefon care a fost comunicat Primariei pentru corespondenta este la fel, inexistent, iar in Cluj-Napoca firma Casarom nu are inregistrat nici un alt numar de telefonie fixa.

La Registrul Comertului exista o singura societate CASAROM SA (asa cum apare in datele Primariei), infiintata in 1993, cu sediul la Alba Iulia, dar care este radiata. Toate celelalte societati inregistrate sub numele Casarom sunt fie falimentare, fie radiate.

O singura societate Casarom SA, cu sediul la Arad, este in functiune, dar este infiintata in 200 Contractele semnate cu Primaria Cluj sunt semnate de "fantoma Casarom" in 1999.