Infractorii de la Grupul Nena au raspuns seriei de articole publicate saptamana trecuta de cotidianul Flacara Iasului asa cum stiu ei mai bine: cu pumnul! In seara zilei de vineri, in jurul orei 18.30 patru angajati ai Trust Constructii SA l-au atacat, brutalizat, sechestrat si talharit pe fotoreporterul cotidianului nostru.

Angajatul cotidianului, Gheorghe Neamtu, se afla in fata sediului firmei mentionate, cu intentia de a fotografia imobilul, precum si o serie de persoane din conducerea acestei firme. Activitatea sa a trezit suspiciunile si iritarea portarului unitatii, care a alertat imediat trei indivizi atletici, imbracati sport.

Temandu-se pentru siguranta proprie, Gheorghe Neamtu a incercat sa se indeparteze rapid de sediul firmei. Nu a reusit sa ajunga prea departe. "In timp ce ma indreptam dinspre Spitalul CFR spre Universitate, o masina a oprit langa mine, cu scrasnet de frane. Din ea au coborat cei trei indivizi si portarul, care a aratat cu degetul inspre mine. Cei trei m-au inconjurat si m-au apucat de brate.

Unul dintre ei mi-a smuls aparatul din mana. Un altul a intrat in meniul aparatului si a sters toata munca mea de o zi", a declarat fotoreporterul. Pentru Gheorghe Neamtu au urmat cinci minute de teroare si umilinta. Cei trei malaci l-au inghesuit, apoi l-au luat la intrebari: cine l-a trimis la pozat, cu ce scop, ce poze a facut si cu cati bani este platit.

"Daca nu spui, te omor!"

Ulterior, necunoscutii l-au burdusit pe fotoreporter in masina si au plecat spre sediul firmei iesene. Aici au urmat 20 de minute de groaza. Gheorghe Neamtu a fost trantit pe un scaun, dupa care indivizii au inceput sa-l agreseze psihic. "M-au obligat sa le dau actele de identitate, legitimatia de presa si telefonul.

Si-au notat cu grija datele mele si au incercat sa intre in meniul telefonului de serviciu. Nu i-am lasat. Mi-au dat o foaie de hartie si m-au obligat sa scriu o declaratie prin care sa imi iau angajamentul ca nu voi mai face niciodata fotografii la cladirea firmei, angajati sau masinile de acolo.

La un moment dat, unul dintre ei s-a postat in spatele meu si, in timp ce ma zgaltaia, imi urla in timpane: «Spune, bai, spune! Daca nu spui, te omor!»", a relatat, vizibil marcat, Gheorghe Neeamtu. Dupa 20 de minute, agresorii i-au dat drumul fotoreporterului, pastrand in schimb camera digitala.

Angajatul cotidianului nostru a iesit din cladirea firmei si s-a indreptat spre Biblioteca Central Universitara. Unul dintre agresori l-a ajuns in fuga si i-a pus la ureche un telefon mobil. "La celalalt capat al firului era unul dintre sefii de la NENA, Petru Vieru. Mi-a spus ca ar putea sa puna niste baieti sa ma bage intr-o camera si sa ma bata de sa ma omoare.

Imediat dupa aceea, a schimbat tonul, spunandu-mi ca-mi poate da un loc de munca, nu ca cel mizerabil pe care-l am eu in presa", a mai povestit fotoreporterul. Ulterior, individul l-a insotit pe fotoreporter pana la intrarea firmei, unde i-a inapoiat camera digitala. Gheorghe Neamtu si-a reluat drumul spre BCU, dar o Dacie papuc l-a urmarit iarasi.

Din masina a coborat un alt individ, care i-a smuls camera din maini, spunandu-i fotoreporterului ca trebuie sa vina seful cotidianului pentru a i-o inapoia. Terorizat, Gheorghe Neamtu a plecat acasa. Putin inainte de miezul noptii, aceiasi indivizi i-au batut in usa, pentru a-i reda camera digitala, in stare proasta de functionare.

Pentru a se asigura ca fotoreporterul fost inspaimintat, vizitatorii nocturni l-au amenintat din nou, mentionandu-i ca oricand pot sa intre peste el in apartament.

Tripleta infractoare

Flacara Iasului a publicat pe tot parcursul saptamanii trecute o ancheta de presa privind activitatea infractionala a trei oameni asa-zisi de afaceri. Razvan Sindilaru, Petru Vieru si Eduard Mihailescu au creat o adevarata retea de firme in tara si strainatate, prin care au fraudat statul roman cu peste 25 de milioane de dolari.

Caracatita NENA a fost sustinuta din spate de o retea de oameni cu functii strategice in politic, justitie, politie, magistratura, servicii de informatii, chiar si din presa locala, care au facut posibil acest jaf imens.

Flacara Iasului a prezentat informatii si dovezi oficiale despre modul de operare a infractorilor: datorii la stat, inginerii economico-financiare, lichidari si falimentari de firme, falsuri, evaziune fiscala, inselaciune si condamnari definitive pentru o parte din infractiunile comise.

De asemenea, Flacara Iasului a prezentat documente despre existenta unui serviciu de informatii secret infiintat, sub acoperirea grupului de firme NENA, prin care erau supravegheati oameni politici, de afaceri, alesi locali, dar si magistrati si politisti.

Toate acestea se faceau in scopul santajarii lor pentru a se construi afaceri ilegale, a se opri dosarele penale a celor trei aflate pe rol si chiar pentru a se sabota afacerile unor concurenti. In ciuda amenintarilor si presiunilor care se fac, FLACARA IASULUI va continua sa publice dezvaluiri despre grupul NENA si mai ales despre actiunile de spalare de bani si devalizare a RAFO SA.

Dan TOMA