Majoritatea bancilor care ofera produse de creditare la pachet cu asigurari presteaza mai nou in subsidiar si activitate de agent de asigurare, incasand din aceasta activitate comisioane substantiale.

Odata cu elaborarea noilor norme de autorizare a agentilor de asigurare, armonizate cu Directiva 92 a Comisiei Europene, acest lucru nu va mai fi permis, iar bancile care doresc sa continue sa opereze si pe piata asigurarilor vor trebui sa gaseasca solutii alternative. Cea mai la indemana este sa externalizeze acest serviciu.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat recent ca se va incerca obtinerea unei derogari in aplicarea directivei comunitare.

Pregatiti sau nu?

Directorii de banci care activeaza in judet nu sunt foarte ingrijorati de restrictia impusa din 2006. In ansamblu se pare ca bancile au facut deja pasi spre externalizarea serviciilor de asigurari. "Noi deja nu mai incheiem asigurari folosindu-ne de un contract cu o anumita societate de asigurari.

Clientul, insa, poate opta pentru orice firma de asigurari doreste. Mi-e greu sa ma pronunt daca ar trebui obtinuta o derogare, este adevarat ca fiecare banca mare si-a creat propria societate de asigurari.

Clientul este liber sa aleaga, iar costul ar trebui sa primeze, din perspectiva clientului", spune Lucretia Tudose, directorul executiv BCR Mures.

Managerul Romexterra Bank, Ioan Marian, e de parere ca tendinta de dispersie a costurilor este benefica. "Nu cred ca vor fi cresteri semnificative ale costurilor pentru credite la nivel de client. Probabil ca doua sau trei societati mari de asigurare vor incerca sa profite de moment.

Cred ca este o masura buna, pentru ca vor avea acces un numar mai mare de societati, iar in acest fel se va imparti riscul. Ideea e ca fiecare banca participa mai nou la capitalul unei societati de asigurare si sigur ca la nivel central nu ar vrea sa se dea piata din mana.

Ei nu se gandesc la dispersia riscului, se gandesc sa incaseze cat mai mult", a declarat Ioan Marian.

Si directorul sucursalei muresene a BRD Groupe Societe Generale Mures apreciaza ca pozitive noile reglementari.

"In acest moment, banca noastra utilizeaza pentru asigurari de risc destinate persoanelor fizice serviciile Asiban la care BRD este doar intr-o anumita masura investitor, deci nu se poate spune sub nici o forma ca este societatea de asigurari a bancii.

Mai exista contracte de agreere cu alte sase firme, impreuna cu care incheiem asigurari pentru persoanele juridice. Costurile le va decide piata. Personal, ma astept la servicii mai serioase din partea societatilor de asigurari.

Radu Ghetea nu face altceva decat sa incerce de pe acum sa armonizeze formele legislative romanesti cu cele din U.E. Sa nu uitam ca primul domeniu care a functionat in armonie cu Vestul a fost sistemul bancar", spune Corneliu Grosu, directorul BRD Groupe Societe Generale Mures.

Comision convenabil

Asigurarea este generalizata cel mai frecvent la nivelul ofertei pentru creditul ipotecar si auto. Poate fi vorba de asigurarea imobilului, iar la unele banci si de asigurarea de viata a solicitantului de credit. La creditele pentru nevoi personale fara destinatie (maximum 5.000 euro) se incheie asigurare de deces pe toata perioada derularii imprumutului.

Bancile au cam inceput sa impuna clientelei care apeleaza la credite - persoane fizice si juridice - incheierea asigurarii pentru bunurile care fac obiectul garantiei la asiguratorul agreat de aceasta.

In plus, marile banci si-au creat societati de asigurare proprii, ajungandu-se ca polita sa fie incheiata chiar de ofiterul de credit. Tocmai aceasta impunere este vizata de reglementarea Uniunii Europene, care semnaleaza faptul ca, de fapt, clientul nu e protejat cand i se impune polita de asigurare.

In acest moment, bancile pot incheia orice polite de asigurari, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice - de la polite pentru locuinte si asigurari medicale pentru calatorii in strainatate la asigurari de renta pentru studii si de dota pentru casatorie.

Spre exemplu la un credit auto (pentru o perioada de 60 de luni) polita Casco poate reprezenta 4,3% pentru un autoturism strain si peste 3% pentru un autoturism autohton. Situatia se putea schimba, insa, in 2006, fiind de asteptat ca incheierea politelor sa se faca doar in conditii speciale.

Doua dintre solutiile enumerate de specialisti ar fi ca banca sa-si constituie o firma de brokeraj in asigurari (persoana juridica distincta) sau ca angajatul bancii sa fie cel putin colaborator al societatii de brokeraj care sa ofere clientului solutii din partea mai multor societati de asigurari.

Problema chiar si in UE

Directiva 92 a Uniunii Europene a intrat in vigoare de la 15 ianuarie 2005 si toate statele membre ar fi trebuit sa o adopte in legislatia interna. Totusi, doar sapte state membre au facut acest lucru, alte cinci tari fiind pe cale de a adopta noul demers legislativ.

Amenzile pentru neadoptarea unei directive a UE merg pana la 0,1% din PIB-ul tarii care nu a inclus-o in legislatie. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat recent ca se va incerca obtinerea unei derogari in aplicarea directivei comunitare.

Acesta a mai spus ca din cauza restrictiei ar putea aparea si costuri suplimentare.