Timp de 30 de ani, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta nu a beneficiat de nici o reabilitare. Pe de alta parte, se presupune ca institutia trebuie sa-si primeasca vizitatorii (sezonul estival deja a inceput, fie ca si-au dat sau nu seama autoritatile) in conditii decente.

Astfel, incepand cu aceasta perioada, cele sase sectii ale Complexului vor avea parte de consolidari, prin oferirea unui aspect nou, cu finantare provenita de la institutia de care depinde, si anume, Consiliul Judetean Constanta.

Desi va fi facuta dupa indelungi promisiuni ale CJC, dupa cum ne-a declarat, purtatorul de cuvant al Complexului, aceasta schimbare va ajuta ca animalele existente sa duca o viata in captivitate mult mai buna.

Principala sectie unde deja a inceput consolidarea este Delfinariul, care, potrivit purtatorului de cuvant, inginer Adrian Mihai, va avea parte de o fatada cu totul noua, realizata din tamplarie de aluminiu, la fel si bazinul in aer liber, dar si cel din interior, folosit mai mult in perioada rece.

De asemenea, si geamurile, neschimbate de aproximativ treizeci de ani vor fi inlocuite cu unele noi, din termopan. „Ca si bazinul din interior, unde au loc demonstratii, si cel din aer liber va fi renovat, va avea tamplarie exterioara schimbata. De altfel, si gradenele vor fi inlocuite, acestea fiind deja scoase", ne-a mai declarat purtatorul de cuvant al Complexului.

Va beneficia de reparatii si bazinul propriu-zis, acestuia ii va fi consolidata structura de rezistenta, ori cu faianta, ori cu polimer. De reamenajari vor avea parte si Planetariul, dar si Observatorul Astronomic, iar pentru Microrezervatie se vor face unele imbunatatiri in ceea ce priveste iluminatul si tarcurile in care isi petrec majoritatea timpului animalele.

Din spusele purtatorului de cuvant, se pare ca vor fi aduse animale – ponei, dar inca nu se stie cu siguranta. Cu toate acestea, principala problema a Complexului ramane lipsa animalelor.

Delfinariul, inca in cautarea unui delfin

Printre alte lipsuri ale Complexului, pana nu demult a fost inexistenta unui WC in interiorul parcului, care acum se afla in curs de constructie si introducerea unei tevi pe sub pamant prin care sa poata trece apa.

In alta ordine de idei, dupa moartea delfinului Adina, Delfinariul a ramas doar cu unul singur, Marc, si in momentul de fata reprezentantii Delfinariului, impreuna cu Consiliul Judetean Constanta, doresc achizitionarea unuia.

„Dorim sa achizitionam inca un delfin, iar pentru realizarea acestui lucru avem doua optiuni, sa luam unul din Marea Neagra in scop de cercetare, deoarece tara noastra este semnatara unui acord prin care nu mai pot fi capturati delfini din Marea Neagra, iar unul din alta tara mai indepartata ar putea sa nu reziste conditiilor climaterice marii noastre.

A doua solutie propusa ar fi sa putem salva un delfin esuat pe malul marii", ne-a mai declarat, purtatorul de cuvant, Adrian Mihai. Sansele ca aceste solutii sa devina realitate sunt foarte reduse, cel putin in ceea ce priveste recuperarea unui delfin esuat, deoarece de cele mai multe ori doar cei bolnavi esueaza.