Joia trecuta s-a consumat la Tribunalul Neamt un nou episod din rusinoasa istorie postrevolutionara a Justitiei romanesti.

Judecatorul sindic Gabriela Baltag a pronuntat o hotarare contrar oricarui interes al statului roman, de a-si recupera creantele, sau al societatii aflate in reorganizare judiciara - SC Agrozooviticola Seuca -, inscaunandu-l din nou pe baronul pesedist de Neamt, Culita Tarata, stapan peste patru ferme ale firmei de langa Tarnaveni.

Cum s-a ajuns in situatia ca hulitul baron rosu sa paseasca din nou triumfator pe cele 280 de hectare cu vita de vie? Trebuie sa recunoastem ca un rol decisiv l-a avut judecatorul Baltag, al carei comportament impartial fata de partile implicate in procesul de reorganizare s-a schimbat radical in ultimele doua sedinte de judecata ce au avut loc in municipiul de sub Pietricica.

Nu vrem sa insinuam mai mult fara probe… Dar nici coincidentele nu isi au locul intr-un proces care ar trebui sa fie guvernat de un singur lucru: legea.

Inceputul sfarsitului pentru Seuca

La 10 mai a avut loc o noua infatisare in procesul Agrozooviticola Seuca, aflat pe rolul Tribunalului Neamt, dupa stramutare.

Au fost prezenti administratorul judiciar desemnat, Reconversie si Valorificare Active - Filiala Mures - reprezentat de Todor Soo Ignatie, reprezentantul Agentiei Domeniile Statului, reprezentantul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures, prin seful Serviciului Juridic, Aurel Toma, consilierul juridic al TCE Compil si directorul societatii debitoare, Vasile Chisu.

De asemenea, in sala se mai afla expertul desemnat de judecatorul sindic pentru a verifica creanta Compil. Sedinta, asa cum ne-au asigurat majoritatea celor prezenti, a fost insa un simulacru.

Reprezentantul ADS a fost amenintat cu PNA de catre judecatorul Baltag cand a aratat ca agentia a reziliat contractul pentru neplata redeventei la zi - avand de recuperat creante de 259 de milioane de lei, redeventa si penalitatile asumate in contractul de concesiune (nr.76/2003), respectiv alte 2,9 miliarde restante din contractul nr. 100/2000 -, si pentru nerespectarea clauzei care stipula realizarea planului de investitii la Seuca in primii doi ani - 10-13.000 de dolari/anual.

Si fata de reprezentantul administratorului judiciar, Todor Soo Ignatie, judecatorul sindic a avut o atitudine razboinica, acesta fiind intrerupt cand a prezentat raportul cu problemele curente ale societatii, evolutia juridica sau cererile care au fost depuse in instanta pentru a fi aprobate la termenul anterior.

Mai mult, Todor si Toma au fost acuzati ca ar fi refuzat sa semneze anumite documente remise de instanta, doar ca judecatorul nu a putut proba aceasta sustinere.

Apoi a fost randul expertului, desemnat in cauza sa verifice daca planul de reorganizare depus de TCE Compil este viabil, respectiv realitatea creantei firmei nemtene, sa ia cuvantul.

Facem precizarea ca reprezentantii DGFP, respectiv RVA au catalogat expertiza drept amatoristica, atata vreme cat nu s-au luat in considerare cele trei contracte de asociere in participatiune semnate intre Seuca si TCE Compil - ultimul in care se prevedea ca procentele de participare la beneficii si la pierderi sunt 20, respectiv 80.

Cum nu s-a tinut cont de cele trei contracte, rezultatul expertizei stabilea o creanta a Compil de 23 de miliarde de lei de recuperat de la Seuca.

Depasind limitele mandatului pentru care a fost desemnat in cauza, judecatorul i-a solicitat expertului sa-si expuna punctul de vedere asupra creantei Finantelor, stiut fiind faptul ca, potrivit legii, creantele bugetare nu se verifica, daca nu au fost contestate in 15 zile de la comunicarea lor, contestatie care nu s-a formulat deoarece administratorul judiciar a recunoscut ca sumele sunt reale.

Procesul simulacru s-a incheiat in aceeasi nota, fiind dat un nou termen de judecata pe 7 iulie si fara ca judecatorul sa se pronunte asupra ofertelor de inchiriere a fermelor, cerere formulata inca la sedinta din aprilie.

Decizie cu conotatii de coruptie

Din lipsa lichiditatilor, lucrarile nu au fost demarate, astfel ca in sedinta Comitetului Creditorilor din 8 aprilie, reprezentantii creditorilor prezenti - ADS, DGFP, Compil (au lipsit reprezentantii Bicapa Tarnaveni si AVAS) - au decis inchirierea suprafetei de 280 ha catre cat mai multi ofertanti.

In sedinta Comitetului Creditorilor din 8 aprilie au fost depuse trei oferte de inchiriere, dintre care doar doua au fost notificate: cea a Casei Vinului, care si-a exprimat intentia de a inchiria Ferma 4 Ganesti - 40 ha, respectiv cea a Promovet Tarnaveni, firma interesata de Ferma 1 Tarnaveni - 53 ha.

In timpul sedintei, reprezentantul Compil a depus o oferta prin care solicita ca intreaga suprafata de vita de vie sa-i fie incredintata.

ADS si-a dat acordul ca fermele sa fie inchiriate cat mai multor ofertanti, in timp ce DGFP Mures a subscris la idee, aproband inchirierea a 93 de ha catre firmele din Tarnaveni, iar in ceea ce priveste oferta Compil a solicitat un ragaz pana in 11 aprilie pentru a se pronunta.

La 11 aprilie, DGFP a comunicat ca este de acord ca TCE Compil sa inchirieze cele 187 de ha ramase, cu conditia ca societatea nemteana sa-si achite toate obligatiile restante catre bugetul statului.

Tot la acea data, un alt creditor - Bicapa - a remis un fax prin care a sustinut de asemenea inchirierea suprafetelor catre cat mai multi ofertanti - solvabili, subliniem.

Ulterior a fost depusa o a patra oferta din partea SC Irato IMPEX Oradea, societate care a solicitat, de asemenea, sa inchirieze toate cele 280 ha.

La 6 mai a avut loc o a doua intrunire a Comitetului Creditorilor, care si-a dat din nou votul pentru inchirierea suprafetei catre cat mai multi ofertanti, mai ales ca este stiut faptul ca Tarata nu este dorit in zona, deoarece si acum este dator vandut salariatilor Agrozooviticola, carora nu le-a platit salariile sau CAS din 2004.

Asa s-a ajuns ca problema inchirierii fermelor sa se taraganeze pana in 18 mai, cand judecatorul Baltag a dat solutia incredibila care constituie punctul de plecare al articolului nostru.

Interesant este ca Gabriela Baltag nu a fost de acord cu inchirierea, de fapt subinchiriere, pentru ca contravine clauzei prevazute in contractul de concesiune cu ADS, care interzice acest lucru. Cu toate asa zisele sale retineri si impotriviri nu a avut nici o ezitare sa incredinteze Seuca pe mainile baronului Tarata.

Tarata, un mitoman implicat in afaceri cu vin

Prima implicare a lui Tarata (care a sustinut ca nu a fost niciodata implicat in afaceri cu vin) la Seuca a fost in aprilie 2003. Atunci, intre Agrozooviticola si TCE Compil s-a incheiat un contract in participatiune, datat 12.04.2003, pentru imbutelierea de vin.

Firma mureseana, conform clauzelor contractuale, punea la dispozitie logistica, spatii, vin si forta de munca, in timp ce societatea din Piatra Neamt venea cu bani, materie prima si materiale necesare imbutelierii, valorificarii superioare a produselor si desfacerii acestora.

Cota parte din afacere a fost stabilita astfel: 80% - Seuca, iar restul Compil. In decembrie 2003 intervine al treilea contract, in urma caruia Seuca ramane doar cu 20% din afacere.

Cele doua societati urmau sa-si tina contabilitatea separat, iar participarea la beneficii si pierderi urma sa fie in cotele stabilite conform contractului, aspect nerecunoscut insa ulterior de Compil.

Mai conteaza?

Ne intrebam, deci, despre ce reforma a justitiei este vorba in Romania, cand un baron local care a prapadit cu nesimtire Insula Mare a Brailei, a falimentat SC Mobilex SA Roman si SC Umaro SA Roman, este incurajat sa-si desavarseasca opera, dandu-i-se pe mana, printr-o hotarare judecatoreasca, fermele pe care nu a reusit sau nu a vrut sa le administreze aproape doi ani de zile.

ZIARUL de Mures va sesiza atat Ministerul Agriculturii cat si Ministerul Justitiei asupra acestui jaf, legalizat prin hotararea unui judecator asupra caruia avem serioase rezerve.

Asteptam, de asemenea, ca Serviciul Investigare Fraude din cadrul IPJ care a demarat o ancheta sa faca lumina in acest caz.