Din cele opt agentii regionale de dezvoltare din tara, Delegatia Comisiei Europene in Romania (DCE) a ales Agentia Centru pentru a incheia un acord privind informarea reala a societatii in perspectiva integrarii europene.

Jonathan Scheele, seful DCE in Romania, a precizat ca au mai existat discutii cu alte agentii regionale, dar Agentia Centru a dovedit ca este pregatita pentru implementarea parteneriatului.

"Este, dupa cum vedeti, un produs consistent, iar scopul nostru este de a face ceva ca strategia de comunicare sa nu ramana pe hartie", a declarat Jonathan Scheele.

Dupa aderare, activitatea Delegatiei Comisiei Europene in Romania va fi redusa, urmand ca agentiile regionale sa preia unele programe de implementare.

In acest scop, numarul angajatilor ADR Centru va ajunge in 2007 la 100, in conditiile in care institutia a fost nominalizata ca si organism intermediar pentru implementarea fondurilor structurale.

Ce este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru?

Cu sediul la Alba Iulia, ADR Centru, institutia cu personalitate juridica, reuneste din punct administrativ sase judete: Mures, Sibiu, Brasov, Harghita, Covasna si Alba.

Simion Cretu, directorul general ADR Centru, a realizat un scurt rezumat al activitatii institutiei: "Am implementat prin programele Phare de coeziune economica si sociala 385 de programe, in valoare de 55,9 milioane de euro, din care 39,1 milioane au venit din fondurile publice.

Complementar, am implementat 189 de proiecte finantate din fonduri de dezvoltare regionala puse la dispozitie de Guvernul Romaniei si autoritatile locale, in valoare totala de 477 miliarde lei".

Agentia a devenit cu adevarat functionala incepand din 1999, reprezentand o institutie necesara integrarii in conditiile in care fondurile europene trebuiau implementate pe regiuni de dezvoltare economica, un concept inexistent in Romania in acea perioada.

Scheele despre integrarea Romaniei

Delegatul european a tinut sa precizeze ca rolul sau in Romania nu este de a comenta si monitoriza actiunile Guvernului, ci de a analiza rezultatele actiunilor acestuia, pentru ca ele sa fie conforme cu angajamentele pe care Romania si le-a luat odata cu semnarea tratatului de aderare.

In ceea ce priveste cele trei clauze de salvgardare, Jonathan Scheele a precizat ca in acest moment Romania a respectat toate termenele in ceea ce priveste strategiile asumate.

Oficialul european a explicat ca singura problema ramane implementarea acestora, amintind cateva dintre domeniile cele mai sensibile in acest sens: concurenta, justitia, mediul, agricultura si afacerile interne. "Nu pot sa va spun daca exista un risc, depinde daca Romania este capabila sa-si indeplineasca angajamentele.

La sfarsitul lunii octombrie comisia va inainta un raport in acest sens. Daca Romania va face tot ce este necesar, nu exista un risc", a explicat Scheele.

In ceea ce priveste conferirea unei personalitati juridice celor opt regiuni de dezvoltare, Jonathan Scheele a precizat ca acest lucru este posibil, daca argumentele aduse pentru sustinerea acestei cereri sunt convingatoare.