"Ce incepe prost, se termina si mai prost" este o lege a lui Murphy, care s-a aplicat perfect evenimentelor de sambata, din Sala Sporturilor "Horia Demian". Baschetbalistii de la BU Poli Mobitelco Carbochim jucau cu BC Farul Constanta al treilea meci al finalei mici si erau obligati sa castige, pentru a pastra sanse la locul trei.

Dupa o prima repriza mediocra a clujenilor, in secunda 21 a partii secunde un fault obisnuit de joc a declansat prima bataie generala din istoria baschetului romanesc. In urma incidentelor, clubul clujean va trebui sa scoata din buzunar 200 de milioane de lei.

Timp de 20 de minute si 39 de secunde, in Sala Sporturilor "Horia Demian" s-a jucat baschet. Partida trei a finalei mici, dintre BU Poli Mobitelco Carbochim si Farul Constanta, s-a disputat intr-o atmosfera anosta. Clujenii au inceput bine meciul, conducand pana la miljocul primului sfert, dupa care in fruntea partidei a trecut Farul.

Pe masura ce timpul se scurgea, constantenii isi majorau destul de lejer diferenta, iar la finalul primului sfert scorul era de 22-13 in favoarea oaspetilor. Nici sfertul secund nu a adus nimic nou. Clujenii au evoluat putin mai decisi, dar Santana a rezolvat aproape de unul singur, prin cele 21 de puncte marcate, soarta primei reprize care s-a incheiat cu Farul in frunte, 45-3

Duplex sportiv. Urmeaza K1!

La reluare, in formatia clujeana a aparut in primul "5" Paul Chetreanu, revenit din Statele Unite. Rolul tactic al lui Chetreanu a fost sa-l blocheze pe spaniolul Angel Santana. Jocul s-a reluat cu posesia elevilor lui Misa Perisic, dar acestia au ratat o aruncare de trei puncte si le-au oferit oaspetilor sansa unui contraatac.

Santana il faulteaza, in atac, pe Chetreanu si arbitrul Rosu acorda mingea clujenilor. Enervat, spaniolul il loveste pe fundasul clujean, cazut la pamant, cu piciorul, iar Silvasan riposteaza sutand cu mingea in Santana. Acesta reactioneaza violent si il plezneste peste fata pe Mihai Silvasan. De aici, baschetul a luat sfarsit si a inceput spectacolul de kick-boxing.

Americanul Farului, Elliot Hatcher sare primul in ajutorul coechipierului sau si ii aplica o corectie zdravana lui Silvasan, apoi toti cei prezenti pe cele doua banci de rezerve intra in lupta. Obiectivul clujenilor este Angel Santana care, daramat la pamant de pumnul lui Sebestyen, este luat la pumni si picioare de Bujici si Chetreanu.

In acest timp, Medvedj este aruncat in plasa portii de handbal de catre antrenorul Farului, Vasile Pasca, care, duminica dimineata, nu a recunoscut gestul. Spectatorii sunt gata-gata sa sara in ajutorul favoritilor, dar se rezuma la scandari si huiduieli.

La un moment dat, spiritele par sa se fi calmat, dar Hatcher mai are ceva de impartit cu Chetreanu si bataia continua. In tot acest timp, arbitrii au privit, de pe tunelul ce duce la vestiare, spectacolul din teren. Dupa trei minute, bataia s-a terminat, dar Hatcher revine si instiga prin gesturi publicul.

Cu greu, Misa Perisic, ajuns in tribuna, si Mircea Cristescu opresc spectatorii sa nu navaleasca in teren. Un singur fan ajunge pe parchet, dar este luat rapid pe sus de jandarmi si scos din Sala. Cele doua echipe se retrag la vestiare si asteapta verdictul observatorului Ioan Breza.

Dupa o ora de asteptari si telefoane la Federatia Romana de Baschet si la FIBA, observatorul decide ca partida sa se reia duminica de la ora 10.00, cu Silvasan si Santana suspendati, de la scorul inregistrat pe tabela in momentul intreruperii, 33-45. Oficialii constanteni sunt nemultumiti de decizie si ameninta ca nu se vor prezenta la partida de a doua zi.

Au cedat medaliile

In dimineata zilei de duminica, la Cluj a ajuns si Carmen Branisteanu, presedintele interimar al FRB. Impreuna cu presedintele Comisiei de Arbitraj, Ioan Olaru, Branisteanu a analizat caseta cu bataia si a decis ca cele doua echipe sa continue disputa, dar pe lista suspendatilor a fost adaugat si Paul Chetreanu, de la gazde.

Cele doua cluburi au fost amendate cu 100 de milioane de lei fiecare, iar clujenii Chetreanu, Silvasan, Medvedj, Bujic, Sebestyen, respectiv Hatcher, Santana, Ivanovic, Silivestru si Ivanovic de la oaspeti au fost amendati cu 20 de milioane, amenda primita si de antrenorul Farului, Vasile Pasca.

A urmat apoi o ceremonie festiva in cadrul careia antrenorul clujean Voicu Moldovan a primit o diploma pentru aportul adus sportului clujean.

La scurt timp, managerul clujenilor a aruncat bomba. "Pentru a nu crea alte incidente, am decis sa-mi retrag echipa de pe teren". Un gest necugetat atat in opinia spectatorilor, dar mai ales in opinia jucatorilor si a sponsorilor. Jucatorii Farului au primit medaliile de bronz ale competitiei, in huiduielile publicului, in timp ce clujenii au parasit Sala cu capul plecat.

Ei ar fi vrut sa joace, dar nu au fost lasati. Cristescu a explicat ca nu e un gest de lasitate, dar nu a vrut sa se mai creeze si alte incidente. Din pacate pentru el, spectatorii nu l-au inteles, iar de parerea fanilor au fost jucatorii, antrenorii, dar, cel mai trist pentru Cristescu, si sponsorii.