Despre afacerile premierului Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu (acesta este numele complet al persoanei care a preluat de la Adrian Nastase fotoliul de la Palatul Victoria, dar si aroganta acestuia) a scris toata presa. Despre firmele deputatilor si senatorilor - la fel. Ca un gest reparatoriu, ne-am gindit sa le prezentam pe cele ale alesilor locali ieseni.

Si ei sint oameni, si ei au afaceri. Si inca unele prospere, care merita sa fie expuse in presa, nu numai in hirtiile scrise de acestia si postate pe cite un site.

Spatiul, dar mai ales faptul ca celelalte primarii din Regiunea de Dezvoltare Nord-est nu s-au grabit sa prezinte pe site declaratiile de avere si de interese ale alesilor ne-au impiedicat sa facem o prezentare exhaustiva si eventual o comparatie. Dar timpul nu este pierdut…

Mentionam ca la realizarea acestui articol au fost utilizate numai informatii oficiale, preluate de pe site-ul Primariei Iasi si de pe cel al Ministerului de Finante.

Primarul - actionar nesemnificativ la "Ceramica"

Primarul Gheorghe Nichita are actiuni la "Ceramica", obtinute ca urmare a Marii Privatizari, si 1.215 parti sociale la Cooperativa de Credit "Moldova", cu o valoare declarata de 121,5 milioane lei.

A fost asociat la "Nedo" si "Nedo Junior", dar a renuntat la aceste participatii contra unei sume importante. Sustine ca, in urma acestei tranzactii, mai are de incasat 69.000 dolari (aproximativ doua miliarde lei).

In calitate de primar, a incasat 291 milioane lei (venitul anual mentionat in declaratia de avere), iar de la Cooperativa de Credit "Moldova" a incasat dividende de 22,86 milioane lei.

Dividende de peste doua miliarde pentru viceprimarul Adascalitei

Viceprimarul Constantin Adascalitei detine 48% din actiunile societatii "Moldova Security", 50% din partile sociale ale firmei "Olimpic 2000" si 100% din capitalul social al SC "RLC Trident" SRL.

"Moldova Security" ("activitati de investigatie si protectie a bunurilor") a incheiat anul 2003 cu pierderi de 9,77 milioane lei, firma fiind infiintata la finele anului 2003.

"Olimpic 2000" (inchirierea si subinchirierea bunurilor), infiintata in februarie 2000, a inregistrat in 2003 un profit net de 1,5 miliarde lei, cu un singur angajat.

"RLC Trident" (1992, obiect de activitate - "restaurante") a realizat in 2003 un profit net de 289,47 milioane lei, cu 2 angajati, dupa ce in 2002, cu un singur angajat, a avut un profit net mult mai mare, de 724,96 milioane lei.

De la Primaria Iasi, a incasat o leafa de 159,63 milioane lei, in timp ce de la "RLC Trident", ca director general, a primit 28,14 milioane lei.

Numai ca aceste sume palesc in fata dividendelor pe care domnul Adascalitei le-a primit sau urmeaza sa le primeasca: 563 milioane lei de la "Olimpic 2000", plus inca un milliard de lei "dividende ramase de incasat" de la aceeasi firma.

De la "RLC Trident", viceprimarul sustine ca mai are de incasat dividende in valoare de 479,866 milioane lei.

Cu aceste peste doua miliarde lei, cu inca 400 milioane lei - fonduri de premiere pentru medaliile obtinute (este presedinte al clubului sportive "Enpi"), domnul Adascalitei este in plutonul fruntas al alesilor ieseni cu cele mai mari venituri.

"Doar" 170 milioane lei - dividende pentru viceprimarul Neculau

Celalalt viceprimar, Constantin Neculau, este asociat unic al societatii "Nec Construct", societate infiintata in vara lui 2002, an in care a obtinut un profit net de 120 milioane lei.

Desi este noua, firma a incheiat anul 2003 cu un profit net de 223,175 milioane lei.

Pentru acel an figureaza cu un singur angajat si cu obiect de activitate "intermedieri in comertul cu produse diverse", desi numele sugereaza altceva.

De la primarie, domnul Neculau a primit 161 milioane lei, suma cu 9 milioane lei mai mica decit dividendele incasate de la "Nec Construct".

In declaratia de avere sustine ca sotia a obtinut doua milioane lei din inchirierea unui apartament!

Canisa aduce "grosul" veniturilor in familia consilierului Angheluta

Consilierul Cristian Angheluta detine 50% din capitalul SC "Ang-Com" SRL, societate (infiintata in 1997) care a incheiat anul 2003 cu un profit de 3,66 milioane lei (comert cu amanuntul, 2 angajati).

Sustine ca, in calitate de consilier judetean, a incasat 1,7 milioane lei, in timp ce sotia a primit 1,88 milioane lei de la "Salubris" (consilier).

Sotia a mai realizat venituri de 10 milioane lei pentru "contabilitate" la "Ang-Com".

Inedit este faptul ca "grosul" veniturilor familiei provine din cresterea ciinilor, doamna Carmen Angheluta (sotia consilierului) figurind cu venit de 84 milioane lei, serviciu prestat fiind "canisa".

La astfel de venituri, este interesant ca, totusi, domnul Angheluta "se lauda" cu doua autoturisme (un BMW din 1983 si un Audi din 2003), un teren intravilan, un apartament si un spatiu comercial.

Doua firme - Bojor, trei - Botez

Consilierul Marius Daniel Bojor detine 50% din "BMCS Company", 25% din "Unison Consulting" si este vicepresedinte si membru fondator al Asociatiei Noilor Intreprinzatori Iasi 2004.

"BMCS Company" a incheiat primul an de activitate (2003) cu un profit net de 97 milioane lei, din "activitati de consultanta pentru afaceri si management" (un angajat).

"Unison Consulting" a fost infiintata spre finalul anului trecut.

Chiar daca inca nu a apucat sa incaseze dividende, a primit aproape 72 milioane lei de la "Fene Grup" (venituri din salarii), plus 7 milioane lei de la "BMCS Company" (administrator) si "bani de tigari" (875.273 lei) de la "Unison Consulting" - administrator.

Domnul Radu Botez este asociat la trei firme - "CD Total", "CD Imobiliar" si "Construct Design", dar nu precizeaza cite parti sociale detine la fiecare dintre acestea.

Nici una dintre firme nu figureaza in evidentele Finantelor cu profituri spectaculoase (pina in 2003), desi lucrarile de constructii la care a participat (si mai participa) sint de anvergura (cartier de locuinte in Bucium, complexul comercial "frate" al magazinului "Moldova").

Brailean - fara firma, dar cu venituri de peste 100 milioane lei pe luna

Domnul Tiberiu Brailean nu este asociat sau actionar la vreo firma, dar merita mentionat faptul ca a realizat venituri din salarii de 1,255 miliarde lei, adica peste 100 milioane de lei pe luna.

In declaratie nu se precizeaza societatile/institutiile care i-au asigurat consilierului iesean acest venit.

Busoi - o firma fara profituri spectaculoase

Domnul Aurel Busoi este administrator la "Reko", firma la care declara ca detine 20 de parti sociale, fara a mentiona cit reprezinta acestea din capitalul social.

Firma respectiva a incheiat anul 2003 cu un profit net de 113,3 milioane lei, avind ca obiect de activitate "productia altor tipuri de mobilier" si un singur angajat.

De mentionat este faptul ca in 2001 si 2002, societatea a inregistrat pierderi. La bugetul familiei, consilierul a avut cea mai slaba contributie (20 milioane lei), in timp ce sotia (medic si consilier judetean) a realizat venituri de 80 milioane lei, iar fiul "a adus" 40 milioane lei, bani proveniti din "secretariat" la "Reko".

Carp tine contabilitatae la firma lui Neculau

Consilierul Petra Carp nu detine participatii la firme, dar tine contabilitatea la vreo trei, printre care se numara si "Nec Construct", a viceprimarului Neculau.

Celelalte firme nu se regasesc in evidentele Finantelor cu numele trecut in declaratia de avere (probabil abrevieri).

Cozmanciuc a "mostenit" firma prefectului

Domnul Mugur Cozmanciuc se declara unic asociat la "Palora Consulting", calitate probabil trecatoare tinind cont de faptul ca aceasta firma a figurat in portofoliul domnului Radu Prisacaru (pina a devenit prefect).

Domnul Cozmanciuc nu figureza cu nici un fel de venituri, dar se declara detinator al unei masini Dacia Logan, fabricata in 2005.

Remarcabila este mentiunea "cumparare pe societate"!

Cit priveste performantele "Palora Consulting", aceasta firma a inregistrat pierderi in 2003 (39,45 milioane lei), dar si in 2002 (1,3 milioane lei) si 2001 (1,2 milioane lei).

Dasu, Dumitriu si Munteanu - fara firme

Domnul Antimir Dasu detine 420 actiuni (actionar nesemnificativ) la ITELS, in timp ce fostul viceprimar Vasile Dumitriu (actualmente consilier) este director programe la "Euro Consulting", de unde a incasat 130 milioane lei.

Domnul Vasile Munteanu a dobindit in urma "cuponiadei" 12.075 actiuni la "Sedcom Libris".

Giosanu - alt consilier cu dividende de miliarde

Doamna Sorina Marilena Giosanu este asociata la trei firme - "Romknitt", "Gama Maintenance", "Gama Consulting" (asociat unic) si actionar la "Sitera".

De la "Gama Consulting" a incasat 57 milioane lei (director), suma infima pe linga 1,7 miliarde lei - dividende.

Tot dividende a incasat si de la "Romknitt", dar o suma mai mica - 545 milioane lei.

Surprinzator este faptul ca "Gama Consulting" a incheiat anul 2003 cu un profit net de 1,6 miliarde lei, in conditiile in care societatea a fost inregistrata in septembrie 2003!

"Romknitt" a fost inregistrata tot pe 03 septembrie 2003, an pe care l-a incheiat cu un profit de 373 milioane lei. Obiect de activitate - "fabricarea de pulovere, veste si articole similare". Un singur angajat.

"Gama Maintenace" (activitati de intretinere si curatare a cladirilor) a realizat in 2003 un profit de numai 26 milioane lei, in timp ce "Sitera" a raporat pierderi de 243 milioane lei, dupa ce in 2002 a inregistat tot un rezultat negativ (-710 milioane lei).

La "Sitera", doamna Giosanu detine 34.362 actiuni, a caror valoare nominala este de 3,436 miliarde lei.

Oajdea - peste 300.000 euro

Si am ajuns si la fostul lider al studentilor, domnul Daniel Oajdea.

Acesta sustine ca este asociat unic la "Imagistic" si actionar la "MC 83 Mihalache" (2.243 actiuni).

Cele mai modeste venituri sint cele de la Consiliul Local (41,6 milioane lei) si de la "Concurs" SRL (director general) - 68,6 milioane lei.

La aceasta societate, director adjunct este sotia, doamna Carmen Oajdea, care a incasat 70,56 milioane lei, dar cel mai interesant este faptul ca actualul consilier a imprumutat SC "Concurs" SRL cu 63.000 euro (2,27 miliarde lei).

O alta mentiune interesanta in declaratia fostului lider studentesc este cea referitoare la "active financiare" - depozit bancar sau echivalente de 240.000 euro.

Despre firma la care domnul Oajdea este unic asociat, site-ul Ministerului de Finante mentioneaza ca "nu a depus nici o declaratie privind obligatiile de plata in 2000-2002 sau informatii incomplete din teritoriu".

Aceeasi mentiune apare si in cazul "MC 83 Mihalache"!

Patru consilieri fara declaratii

In ceea ce ii priveste pe consilierii Petru Cibotariu, Alexandrina Jeflea, Ionel Corneliu Oancea si Seryl Talpalaru, declaratiile de interese si de avere ale acestora nu sint postate pe site-ul primariei.

Curiozitati in declaratiile unor parlamentari ieseni

Deputatul Cristian Mihai Adomnitei sustine ca a incasat dividende (in declaratie le spune "dividente") in valoare de 193 milioane lei de la "Construct Consult", firma la care este unic asociat.

In 2003, "Construct Consult" a realizat un profit net de 21,8 milioane lei.

Deputatul Traian Dobre a realizat din inchiriere venituri de 6 milioane lei (intr-un an).

Nu precizeaza ce a inchiriat, dar in locatia respectiva (Iasi, str. Stefan cel Mare), nu prea ai ce inchiria cu suma asta.

Deputatul Relu Fenechiu a mentionat la venituri din investitii suma de 446,5 milioane lei ca provenind de la "Tehnorom" unde a fost administrator.

Probabil ca societatea a investit in dumnealui, iar acum va trebui sa confirme!

In ceea ce priveste darnicia deputatului, elocvent este faptul ca sotia a fost recompensata pentru functia de contabil la "Fene Grup" cu 29,47 milioane lei. Intr-un an.