In conditiile in care la nivel national se discuta despre integrarea in Uniunea Europeana, in Constanta o familie cu patru copii „locuieste" sub cerul liber, intr-o statie de autobuz de pe Bdul. 1 Mai. Purtati pe drumuri de aproape 8 luni, cei sase membri ai familiei Apostol isi plang durerea pe la usa institutiilor, fara insa ca cineva sa-i bage in seama.

Nu au avut casa niciodata, dar cel putin aveau siguranta unui acoperis deasupra capului, stand in chirie intr-o casa nationalizata, pe care a trebuit insa sa o paraseasca fiind evacuati fortat de proprietar. De atunci umbla din loc in loc si dorm pe unde apuca, fara a avea siguranta zilei de maine.

Constantin si Elena Apostol sunt originari din judetul Bacau, veniti in Constanta de mai bine de 20 de ani. Au avut o viata grea, Elena crescand de la 13 ani fara parinti a fost nevoita sa se descurce in viata dupa propriile puteri. Cand au pornit la drum impreuna nu credeau ca vor ajunge in situatia in care sunt astazi.

Au facut patru copii, dintre care cel mai mare are 18 ani iar cel mai mic 12 ani. Pana in 2004, familia Apostol a locuit cu chirie intr-o casa nationalizata aflata in administratia Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat Constanta.

„Proprietarul ne-a dat in judecata, pe noi fara sa mai implice si RAEDPP-ul si a castigat. Eu nu m-am prezentat la proces pentru ca cei de la RAEDPP mi-au spus ca nu este legal ce face proprietarul. Nu mi-au dat nici un termen sa evacuez locuinta, au venit cu politisti, cu executorul judecatoresc si m-au dat afara", declara Constantin Apostol.

De atunci, din 12 noiembrie 2004 cei sase membrii ai familiei Apostol sunt pe drumuri, stand doua saptamani intr-un apartament pe str. Soveja, alte doua saptamani intr-un alt apartament in Km. 5, si restul intr-o alta casa nationalizata pe str. Stefan cel Mare. Au trebuit insa sa plece de peste tot, caci proprietarii aveau alte planuri decat sa tina in chirie o familie cu patru copii.

Mazare i-a trimis la Tariceanu, iar prefectul nu i-a primit

In tot acest timp, autoritatile i-au pasat de la o institutie la alta, invocandu-si fiecare lipsurile.

„In audienta nu am reusit sa intru la nici unul, caci fetele de la intrare, platite din banii publici m-au dat afara, nici nu au vrut sa se uite la mine. Pe Mazare l-am prins cand urca scarile si mi-a spus sa merg la Tariceanu sa-i cer bani ca sa poata sa-mi dea casa. La prefect nu am reusit sa intru, secretara spunandu-mi ca nu e de competenta lor. La RAEDPP mi-au spus sa astept si asta si fac, dar cum nu am unde sa astept, stau in strada", marturiseste indurerat Constantin Apostol.

Mai indurerati sunt insa pentru ca nu reusesc sa-si gaseasca un acoperis prin propriile puteri, fiind trei salariati in familie.

„Niciodata nu mi-a placut sa stau la mila cuiva. Suntem trei salariati in familie, si tot nu ne descurcam sa platim si chirie, sa si mancam, sa avem grija si de copii", ne-a declarat Elena Apostol.

Cu toate acestea, cei trei copii mai mici merg in fiecare zi la scoala, fiind elevi in clasele a VI-a, a VIII-a si respectiv a IX-a, iar restul familiei la munca, fata cea mare fiind van la un fast food, Constantin Apostol muncitor la o firma de constructii, iar sotia sa, femeie de serviciu. Lectiile si le fac in strada, ca de altfel si restul activitatilor.

Nu au prea multe lucruri, cateva piese de mobilier vechi, niste haine si un aragaz. Mananca ce apuca iar de dormit, li se mai face mila vecinilor si iau copiii. „Vineri noapte sotia cu fetita mai mica au dormit la o femeie, baiatul la alta familie, iar eu am ramas sa pazesc lucrurile", a mai declarat Constantin Apostol.

Cu toate acestea, familia Apostol nu si-a pierdut optimismul, sperand ca situatia lor sa se solutioneze cat mai repede, de dragul copiilor. Si oricum, dupa cum declara, facand caz de necaz, a venit vara si afara este destul de cald.