Marin Sandu atenteaza in continuare la buzunarele noastre. Calitatea indoielnica a actelor de cercetare si urmarire penala intocmite de procurorul care a fost uns acum cativa ani sef al PNA Targu Mures este amendata din nou de magistratii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Acestia s-au pronuntat in dosarul "Hadareni" marti seara si au obligat statul la plata unor sume impresionante catre sapte romi de la Hadareni care au dat statul roman in judecata.

Condamnarea in dosarul Hadareni de marti survine dupa ce acum o saptamana aceeasi instanta publica stingerea pe cale amiabila a procesului dintre alti 18 romi de la Hadareni care au acceptat sumele avansate de guvernul de la Bucuresti, in valoare totala de 262 de mii de euro.

Marti seara, CEDO a hotarat ca cei 7 romi care au continuat procesul trebuie sa primeasca 238.000 de euro de la statul roman, dupa ce in prealabil a admis cinci din cele sase capete de acuzare formulate in plangerile acestora.

Decizia Curtii se refera la Iulius Moldovan, Melenuta Moldovan, Maria Moldovan, Otilia Rostas, Petru (Gruia) Lacatus, Maria Floarea Zoltan si Petru (Dagala) Lacatus. Sumele primite de acestia sunt cuprinse intre 11.000 de euro si 95.000 de euro.

Astfel, Iulius Moldovan va primi 60.000 de euro, Melenuta Moldovan - 13.000 de euro, Maria Moldovan - 11.000 de euro, Otilia Rostas -15.000 de euro, Petru Dagala Lacatus - 27.000 de euro, Petru Gruia Lacatus - 17.000 de euro, iar Maria Florea Zoltan, care a ramas fara sot si doi frati in evenimentele din septembrie 2003 de la Hadareni, va primi 95.000 de euro.

Curtea de la Strasbourg retine in hotarare ca in septembrie 1993 toti locuiau in Hadareni, unde au avut loc violente intre comunitatea romilor si restul satenilor.

Curtea Europeana a stabilit ca reprezentanti ai politiei au participat la incendierea caselor romilor, si au incercat apoi sa ascunda faptele, infirmand astfel rechizitoriul lui Marin Sandu, care a scos militienii nevinovati.

Statul roman, condamnat pentru tratamente inumane

Magistratii de la Strasbourg au mai stabilit ca, data fiind reactia intarziata a autoritatilor romane si refuzul instantelor romanesti de a acorda compensatii, reclamantilor le-a fost incalcat dreptul la familie si viata privata, iar conditiile in care acestia au trait in ultimii 10 ani au fost considerate tratamente inumane sau degradante.

Durata extrem de lunga a procesului a facut ca CEDO sa condamne statul roman pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, autoritatile romane fiind condamnate si pentru discriminare.

Precizam ca, in total, CEDO a stabilit ca cei 25 de romi reclamanti au dreptul sa primeasca 500.000 de euro. Banii trebuie virati in 3 luni de la ramanerea definitiva a sentintei.