Episcopia nu a avut niciodata si, nici in prezent, nu are nici un fel de dovada certa ca preotul Vasile Sabau s-ar face vinovat de ceea ce este acuzat. Caseta in care parintele ar fi fost filmat in timp ce intretinea relatii intime extraconjugale nu ne-a fost remisa, sunt doar acuzatii gratuite si nefondate.

Daca am fi avut acea caseta, cu siguranta ca am fi luat masuri. Dupa dezvaluirile din GAZETA, in care au fost publicate fotografii preluate de pe acea caseta video, Consiliul Episcopal s-a reunit intr-o sedinta la care a participat si parintele Sabau.

Acesta a decis sa se retraga din viata bisericeasca pentru a nu mai asocia numele Bisericii si al Episcopiei cu acest scandal sexual” — Vasile Bota, preot vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului.

GAZETA a publicat, in urma cu trei numere, doua capturi de imagine prelevate de pe o caseta video in care protagonisti erau Vasile Sabau, preot la Biserica Sfantul Gheorghe din Parcul Traian, si o femeie a carei identitate este necunoscuta, in varsta de aproximativ 30 de ani.

Cei doi au fost filmati in timp ce intretineau relatii sexuale. Inregistrarea, de aproape 20 de minute, a fost facuta pe ascuns, in imprejurari despre care GAZETA a aflat ca ar fi fost determinate de interesele personale ale catorva persoane, dintre care si o alta fata bisericeasca.

Lucru clar, recunoscut si de inaltii prelati ai Episcopiei, viciul lui Sabau pentru pacatele trupesti i-a atras si inscenarea careia i-a cazut prada cu usurinta.

Episcopia rupe tacerea

„Noi nu am primit decat cateva clisee foto de pe acea caseta despre care se vorbeste”, sustine vicarul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului, care a acceptat, intr-o discutie cu reporterii GAZETEI, sa lamureasca situatia penibila in care a fost pusa institutia bisericeasca.

„Cliseele il arata pe parinte in timp ce se dezbraca, insa au fost decupate din pozele originale. Acestea nu sunt probe incriminatorii in urma carora sa putem decide o sanctiune disciplinara impotriva parintelui. De aceea nici nu am facut-o. Sunt poze din care nu reies acuzatiile care i se aduc privitor la acea caseta video.

Am mai primit si scrisori de amenintare, semnate de anonimi, iar una de la un grup de enoriasi din Parohia Ortodoxa Hidiselul de Jos. Si acolo se pomeneste de caseta, insa nu se spune decat ca ne-a fost trimisa. Noi nu am primit nimic.

Mai mult chiar, scrisoarea nu este semnata, nu poarta numele vreunei persoane si a fost trimisa de la un oficiu postal din Arad.

In aceasta situatie, este normal sa avem dubii asupra veridicitatii acelor acuzatii care incrimineaza un slujbas al bisericii respectat de comunitate si care a slujit peste 25 de ani” a mai spus Bota.

Vicarul Episcopiei recunoaste, insa, ca, dupa dezvaluirile GAZETEI, cu cele doua fotografii din care reiese clar ca Vasile Sabau se dezbraca in fata unei femei care era si ea aproape goala, lucrurile au capatat o alta conotatie.

Fapt dovedit si de sedinta din 10 iulie a Consiliului Episcopal, constituit in regim de urgenta si a carui singur subiect pe ordinea de zi a fost scandalul Sabau. „S-a stat de vorba cu parintele, iar el a inteles ca situatia este extrem de delicata. A ales singur sa se retraga din slujirea preoteasca.

Dupa ce lucrurile au ajuns pe acest fagas, aceasta era cea mai buna solutie. Acest scandal a implicat destul institutia noastra, Biserica si preotimea din Bihor, in general. Decizia sa a fost acceptata de conducerea Episcopiei si considerata ca cea mai inteleapta.

Fara a-l scuza pe Sabau, trebuie sa fim si oameni, inainte de a fi judecatori”, a mai spus Vasile Bota.

Scandalul redeschis pe marginea acestui subiect, cu probele publicate de GAZETA este, insa, departe de a se fi terminat. Surse care doresc sa-si pastreze anonimatul ne-au pus la dispozitie dovezi care arunca intr-o alta lumina cazul Sabau.

Preotul a cazut prada unei inscenari si a unor jocuri de culise instrumentate de persoane care au dorit sa puna intr-o postura nefasta nu doar Episcopia, ci intreaga institutie a Bisericii.

Pe baza acestor probe, GAZETA a pus cap la cap fiecare piesa a acestui puzzle de interese personale care a dus la destramarea nu doar a uneia, ci a trei familii. Cu detalii despre acest subiect fulminant, vom reveni.