Cu toate ca organizatorii jocului piramidal "Delphin" au fost scosi in afara legii si alungati din mai multe orase din tara, cu toate ca si la Zalau, conform celor mentionate de seful IPJ, comisarul sef Iosif Ghiurca, s-a inceput chiar urmarirea penala a administratorului societatii sub egida careia se desfasura jocul, "delfinii" se intalnesc, mai departe, fara restrictii, la Casa de Cultura a Sindicatelor, continuandu-si jocul de escrocare a banilor din partea persoanelor credule.

Cea mai recenta "evacuare" a organizatorilor jocului piramidal "Delphin" a avut loc la Suceava, dupa ce politistii, impreuna cu comisari ai Garzii Financiare si functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava au controlat, timp de mai bine de un an, activitatea "punctului de lucru Suceava".

Culmea, nici in Suceava, nici o persoana nu a depus plangere la politie cum ca ar fi fost inselat, situatie asemanatoare cu cea de la Zalau, unde, cu toate ca unii au pierdut miliarde, nu au vrut sa implice politia.

Intrebat, referitor la faptul ca "Delphin International Inc" isi continua nestingherita activitatea de escrocare a banilor, comisarul sef Iosif Ghiurca ne-a declarat ca "noi am facut tot ceea ce s-a putut face, din punctul de vedere al competentei politiei", comandantul IPJ Salaj mai adaugand ca se asteapta la "mutari" si din partea Fiscului si a Garzii Financiare.

Directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj ne-a declarat, referitor la intrebarea noastra, daca a actionat intr-un fel impotriva "delfinilor" zalauani, ca "am avut cateva tentative de control, dar acum stagnam, din cauza ca nu s-a gasit temeiul legal pentru a interzice jocul".

Comisarul sef al Garzii Financiare Salaj, Petru Pop, ne-a declarat, in acelasi context, ca "IPJ a lucrat in colaborare cu Directia de Control Fiscal, iar Garda Financiara, facand parte din acelasi minister, nu a putut interveni peste controalele Directiei".

Asadar, buimaceala, inca, pe piata "delfinilor" zalauani, municipiul devenind, astfel, aproape o oaza sigura si linistita pentru activitatea lor "piramidala" de a face bani.

Asa cum v-am relatat si intr-o editie anterioara a ziarului nostru, in cazul "capilor" jocului s-a inceput urmarirea penala, ceea ce denota faptul ca, totusi, ceva ar fi putred la mijloc.

Din datele prezentate de comandantul IPJ Salaj si seful Serviciului Cercetari Penale, din cadrul IPJ Salaj, comisarul sef Iosif Ghiurca si comisarul Gabriela Danciu, jocul piramidal de la Zalau a fost condus de o firma "baza" din Arad, SC Center Bussines Consulting SRL, care detinea patru puncte de lucru, la Deva, Buzias, Slatina si Zalau.

In dosarul urmarit de politie, a ajuns sa fie cercetat penal administratorul firmei de la Arad, Ana Camelia Zachar, impotriva ei fiind aduse acuzatiile de inselaciune, evaziune fiscala si comiterea de infractiuni la Legea 31/1990, privind functionarea societatilor comerciale. Totusi, pe langa "varful piramidei", au fost anchetati de politie si angajatii punctelor de lucru.

Statutul societatii din Arad a fost unul de consultanta in afaceri si management, iar legatura cu jocul "Delphin International" a fost facut prin Gibraltar. Firma din Arad a efectuat prestari servicii pentru o societate din Gibraltar si pentru Delphin International Ltd. Gibraltar.

Prestarile de servicii au fost organizate sub forma vanzarii unor carti intitulate "Calea Succesului", dar pachetul mai cuprindea si organizarea unor actiuni, de genul simpozioanelor, cu tot fastul, in cadrul carora "marfa" completa se vindea la pretul de 2.290 de euro.

Participarile la aceste intalniri erau realizate prin incheierea intre parti, a unor contracte de confidentialitate, urmat de un contract de comision, dupa care fiecare persoana achita suma respectiva.

Ana Camelia Zachar intocmea, pentru suma primita, doua facturi, si anume, una in valoare de 100 de euro, pentru cartea livrata, iar alta, in valoare de 2.190 euro, pentru prestari de servicii, iar banii incasati erau dirijati, in prima faza, la punctele de lucru, apoi la Arad, de unde erau transferati in conturile celor doua societati din Gibraltar.

Stupoare, insa, politistii au descoperit, cu ajutorul serviciilor Interpolului, ca firmele din Gibraltar nici macar nu existau, ele nefiind inregistrate.

Povestea jocului piramidal Delphin International a saracit, in Salaj, 108 persoane, dar cifra asta este doar una aproximativa, din cauza ca, asa cum au mentionat chiar politistii, foarte multe persoane, care au participat la joc, nu s-au considerat inselati. Poate ca au facut parte din categoria celor putini, care au iesit in castig