Salariati cu pretentii de functionari publici au ajuns sa fabrice dosare penale in loc sa-si vada de dosarele de pensii pe care le au in lucru. Si mai jalnic este faptul ca angajatii au ajuns sa se apere intre ei sa nu cada victima unei inscenari de luare de mita.

In acest context disparitia subita a unui dosar de pensie nu mai mira pe nimeni.

Pe de alta parte, Ioan Fechete, ex-directorul institutiei, s-a pus pe platit polite celor care i-au deranjat directoratul si afacerile tesute pe spatele CJP si nu ne ramane decat sa asteptam sa se enerveze din ce in ce mai tare si sa scuipe numele tuturor persoanelor care l-au sustinut si favorurile cu care acestea au fost rasplatite.

Un director arunca manusa...

Inca de anul trecut, in Casa Judeteana de Pensii sunt de notorietate scandalurile dintre ex-directorul Ioan Fechete si directorul Directiei Stabiliri Pensii, Maria Anca. Culmea, cei doi au legaturi foarte stranse cu PSD si, totusi, fostul partid unic nu i-a putut tine in frau.

Asadar, Ioan Fechete era omul numit de PSD in fruntea Casei Judetene de Pensii, iar Maria Anca este sora Adrianei Pana, foarte apropiata conducerii PSD. Ce ii desparte pe cei doi este insa o abordare diferita a problemelor institutiei, dar si sustinerea de care se bucura in fata angajatilor.

In plus, Maria Anca a facut grava greseala de a semnala anul trecut unor lideri importanti din fruntea PSD Bistrita-Nasaud discutiile si situatiile care au aparut in jurul lucrarilor care se derulau la noul sediu al Casei Judetene de Pensii.

Lui Ioan Fechete i-a fost adusa imediat la cunostinta situatia si de aici pana la izbucnirea „razboiului” intre cei doi n-a mai fost decat un pas.

De altfel, Maria Anca este si singura persoana din conducerea institutiei care n-a intrat in comisiile de licitatii pentru reabilitarea si amenajarea sediului, astfel incat nu s-au ivit ocazii care sa-i coalizeze pe cei doi, asa cum s-a intamplat cu restul persoanelor care erau la conducerea institutiei in urma cu un an.

Astfel, merita mentionat ca actualul director al institutiei, Teodor Chiciudean, a fost director economic si isi dadea avizul pentru lucrarile la reparatia sediului, iar fostul jurist Nelia Razoare, dadea avizul de legalitate.

In plus, cei doi, impreuna cu Fechete, au fost membri ai comisiei de licitatie si cunoasteau foarte bine amanuntele prin care Emil Iugan a castigat licitatia, dar si cum si unde trebuiau executate lucrarile.

Despre Nelia Razoare se spune ca, la fel de miraculos ca si directorul Fechete, si-ar fi ridicat o casa pe drumul Sigmirului si - extraordinara coincidenta - exact in perioada in care se lucra la sediul Casei de Pensii.

In plus, ar fi lucrat tot cu detinuti pe care, alta teribila coincidenta, i-ar fi angajat si Iugan pentru a termina la timp lucrarile platite cu miliarde de la bugetul de stat.

Asadar, Maria Anca era persoana incomoda care nu numai ca isi deschidea gura pe unde nu trebuia, dar avea si intalniri foarte dese cu politistii care anchetau cazul.

De altfel, la fel de notorietate ca si scandalurile dintre Anca si Fechete sunt si cele dintre fostul jurist Nelia Razoare si acelasi director Maria Anca, cele doua abordand nu o data tonuri ridicate in discutiile de pe holul institutiei.

...si trebuie „lucrat”

Pentru a o inlatura de la conducerea Casei Judetene de Pensii pe directoarea Maria Anca s-a lucrat pas cu pas si cu o iscusinta care ar putea fi invidiata chiar si de maestrii in manipulare.

Anul trecut, conform celor declarate GAZETEI de Maria Dinca, seful Compartimentului Resurse Umane din cadrul Casei Nationale de Pensii, juristul Nelia Razoare a facut o sesizare institutiei centrale prin care arata ca Maria Anca nu este compatibila cu functia de director al CJP BN deoarece nu ar avea vechimea necesara, conform prevederilor Legii Functionarului Public nr. 161/2003, unde se specifica ca, pentru a ocupa o astfel de functie, trebuie o vechime de cel putin cinci ani.

Suprinzator pentru un jurist, astazi avocat in Cabinetul de Avocatura al deputatului Augustin Zegrean, ca nu a cunoscut faptul ca prevederile legii respective nu se aplicau retroactiv, Maria Anca fiind angajata pe acest post in urma unui concurs din noiembrie 2001.

Raspunsul celor de la Casa Nationala de Pensii face mentiunile conform prevederilor legii, dar completeaza ca, in plus, Maria Anca este si absolventa a Facultatii de Biologie.

Afirmatiile celor de la Directia Resurse Umane din Casa Nationala de Pensii s-ar fi bazat pe datele existente intr-un CV al Mariei Anca si o diploma de absolventa a Facultatii de Biologie din Cluj-Napoca.

In baza unor sesizari venite de la directorul Ioan Fechete, Maria Anca ajunge in repetate randuri in fata Comisiei de Disciplina a Casei Nationale de Pensii, care, de fiecare data, considera ca neintemeiate sesizarile lui Fechete, aspect confirmat de altfel redactorilor nostri de Maria Dinca.

In plus, la sesizarea facuta in decembrie 2004, Fechete este sfatuit de catre comisie sa nu mai faca abuz de functie si sa o lase mai moale cu sesizarile ca este destula treaba de facut in CJP Bistrita-Nasaud.

In urma scandalurilor, in luna aprilie a acestui an, Casa Nationala de Pensii dispune suspendarea temporara din functie a celor doi, situatie care a durat o luna dupa care si-au reintrat in drepturi.

Cum se fabrica un dosar penal

Am amintit mai sus ca la un moment dat in evidentele Casei Nationale de Pensii, cea care are in grija din 2003 contractele de munca al directorilor din teritoriu, apare un inscris oficial in care se precizeaza ca Maria Anca este si absolventa a Facultatii de Biologie din Cluj-Napoca, iar la baza acestei afirmatii sta un CV si o copie dupa diploma de absolvire a acestei facultati. Un aspect foarte grav, mai ales pentru cei care cunosteau ca Maria Anca n-a absolvit decat Facultatea de Drept, in 1999.

In luna mai a acestui an, exact in perioada in care Fechete este repus pe functie, Casa Judeteana de Pensii Bistrita-Nasaud face o cerere catre rectoratul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie-Geologie, prin care cere confirmarea autenticitatii diplomei eliberate pe numele Suciu D. Maria, numele de fata al Mariei Anca.

Inevitabil, raspunsul celor de la UBB a fost ca este un fals, diploma apartinand in fapt absolventei Berceni A. Elvira, casatorita Mora, din localitatea Chiochis, Bistrita-Nasaud. In consecinta, rectorul UBB, dr.

Nicolae Bocsan multumeste pentru vigilenta de care a dat dovada Casa Judeteana de Pensii Bistrita-Nasaud si cere sa se ia masurile legale care se impun impotriva Mariei Suciu.

Asadar, ultima piesa pentru un dosar penal aproape perfect a fost fabricata si trimisa imediat spre studiu Casei Nationale de Pensii. In urma cu cateva saptamani, in 1 iulie 2005, la Bucuresti este chemata si Maria Anca.

Nu i s-a spus pentru ce era chemata si doar in Bucuresti a aflat ca avea de dat niste explicatii legate de aceasta situatie, foarte grava. „Mi-au aratat mai intai CV-ul.

Era al meu, doar ca din prima parte lipsea perioada in care am fost lector universitar la Universitatea Banatul, catedra de Drept Civil, iar pe cea de-a doua coala, aparea ca am absolvit Facultatea de Biologie, Universitatea Babes Bolyai. Le-am spus imediat ca eu nu am absolvit aceasta facultate. In plus, semnatura de pe CV nu era a mea.

La data la care era comunicat CV-ul eu aveam alta semnatura, mi-o schimb perodic pentru ca semnez acte importante, iar asta se poate vedea usor confruntand condica de prezenta. Mi-au aratat atunci diploma.

Am recunoscut datele de stare civila de dinainte de casatorie, dar fotografia nu era a mea, nici macar nu semana cu figura mea, eu cred chiar ca e alta persoana. Era o copie fax si nu mi-am putut da seama foarte bine. Mie intr-adevar mi-au cerut mai demult cei de la Resurse Umane din Bucuresti un CV.

M-au sunat, eram in concediu medical, am avut o criza de rinichi si le-am spus ca nu pot sa-l trimit pentru ca nu sunt la serviciu. Cat despre diploma, eu nu am trimis asa ceva la Bucuresti si nu am facut asa ceva. Eu sunt jurist si stiu ce inseamna un fals.

Si, cel mai important, la ce mi-ar fi folosit?”, a conchis Maria Anca.

Intoarsa la Bistrita, Maria Anca a contactat unul din politistii de la Cercetari Penale si au verificat impreuna calculatorul de serviciu pentru a vedea din registrii computerului cand a fost deschis ultima data CV-ul, ora si data.

Surpriza a fost de proportii pentru ca nu numai ca erau stersi registrii care memoreaza toate modificarile aduse intr-un document, ci si CV-ul.

Maria Anca a fost sfatuita sa faca o plangere daca considera ca este lezata de toata aceasta situatie, atragandu-i-se totodata atentia ca din punct de vedere legal nu prea are mari sanse, fiind vorba de falsuri doar pe niste faxuri.

Directorul adjunct al CJP a renuntat sa mai faca o plangere la politistii bistriteni, mai ales ca ceruse Casei Nationale de Pensii sa faca o ancheta pentru a descoperi vinovatul, institutia centrala fiind cea mai indreptatita dupa ce falsurile ajunsesera direct in biroul celor de la Resurse Umane.

Coincidente stranii

Un element deosebit de interesant este oferit de diploma care a fost falsificata. Aceasta apartine unei pensionare, Berceni A. Elvira, casatorita Mora, profesoara de biologie din gimnaziu a Mariei Anca. Surprizele nu se opresc aici.

Elvira Mora este mama sub-inspectorului Felix Mora, angajat al IJP Bistrita-Nasaud – sectia Judiciar, care cerceteaza legalitatea atribuirii prin licitatie publica a lucrarilor de reabilitare si amenajare a Casei de Pensii Bistrita-Nasaud si abuzul in functie al fostului director Ioan Fechete.

Un alt amanunt demn de mentionat este faptul ca dosarul de pensie al Elvirei Mora a disparut intre timp din arhiva Casei Judetene de Pensii.

La Casa Nationala de Pensii se primesc atentii. Cate putin si doar de sarbatori.

GAZETA de Bistrita a mers pe firul acestei afaceri incalcite si a reusit sa stea de vorba cu Maria Dinca, sefa Directiei Resurse Umane din cadrul Casei Nationale de Pensii.

Aceasta cunostea perfect situatia de la Bistrita, dar sustine ca n-a avut nici o legatura in solicitarea si primirea faxurilor de la Bistrita. „CV-ul si copia dupa diploma de absolvent la Biologie au ajuns la noi la solicitarea telefonica a colegului meu Marian Grigore si au fost primite aceste acte prin fax.

Nu am fost eu la receptia faxului, dar colegul meu spune ca i le-ar fi trimis Maria Anca...Nici unui alt director nu i s-a mai cerut asa ceva. In cazul acela special, ca este unic de altfel...A fost o situatie speciala atunci... In nici un judet nu s-a intamplat ce s-a intamplat la Bistrita”, declara Maria Dinca.

Intrebata de ce totusi dintre toti directorii din tara doar Mariei Anca i s-a cerut un CV si o copie dupa diploma de absolvire a Facultatii de Biologie, Dinca se incurca in explicatii si reuseste sa ne spuna doar ca „...domnul Grigore i-a cerut doamnei Anca CV-ul pentru ca Nelia Razoare a reclamat, la un moment dat, ca a ocupat functia de director cu incalcarea legislatiei in vigoare” si completeaza ca „noi am dovedit atunci ca nu s-a incalcat legislatia in vigoare la momentul 2003”.

Asadar, pana la urma nu am reusit sa aflam de la sefa Directiei de Resurse Umane din Casa Nationala de Pensii motivul real pentru care s-au cerut un CV si o copie falsa de la Bistrita. Ba mai mult, contextul este din ce in ce mai ciudat si ridica suficiente semne de intrebare.

Dinca ne-a asigurat totusi ca „toata povestea s-a declansat de la Bistrita ca doar n-am visat noi aici”. Marian Grigore, angajatul Casei Nationale de Pensii foarte interesat de obtinerea de la Bistrita a CV-ului si a diplomei false, era in concediu si nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.

Si pentru ca Ioan Fechete se lauda prin oras ca-i are pe toti la mana si au existat zvonuri despre pachetele de alimente luate pe bilete de pensionari de la Hotelul HEBE din Sangeorz-Bai si duse plocon angajatilor Casei Nationale de Pensii, am intrebat-o pe Maria Dinca daca a primit astfel de atentii din partea directorului Fechete.

Surprinzator, aceasta a recunoscut ca a primit „atentii” de la Fechete, dar... doar de sarbatori si nu foarte valoroase, „o cafea sau o sticla de plastic cu palinca, ca astea sunt atentiile, recunosc”.

De ce ar fi vrut Ioan Fechete sa intre in gratiile sefei de personal de la Casa Nationala de Pensii ramane sa stabileasca cei care cerceteaza firele incalcite ale acestei afaceri dubioase.

Intrebata la ce i-ar fi putut folosi Mariei Anca diploma de absolventa a Facultatii de Biologie, Maria Dinca ne-a asigurat ca un astfel de act nu ar fi ajutat-o la nimic si n-ar fi produs nici un efect asupra incadrarii in functie sau salarizarii.

Manipularea presei

Saptamana trecuta, aproape toate redactiile din Bistrita au fost contactate de cate un binevoitor din jurul sau chiar din interiorul Casei Judetene de Pensii care a soptit ziaristilor cate ceva despre o diploma falsa care face valva in interiorul institutiei.

Generosi, unii au pus al dispozitie copii dupa diploma originala, dupa diploma falsa, raspunsul rectoratului Universitatii Babes-Bolyai si CV-ul unde scria negru pe alb ca Maria Anca este absolventa a Facultatii de Biologie.

La prima vedere, dovezile pareau absolut graitoare despre vinovatia directorului CJP. Un singur lucru nu se lega. La ce i-ar fi folosit Mariei Anca aceasta diploma, chiar sefa de personal din Casa Nationala de Pensii recunoscand ca nu produce nici un efect asupra ei.

Asadar, cui foloseste un fals care doar incrimineaza si nu aduce nici un beneficiu celui care o face? Raspunsul urmeaza a fi gasit de politistii bistriteni care, la solicitarea Casei Nationale de Pensii, au inceput sa lucreze la acest caz, Ioan Fechete, secretara institutiei si alti cativa angajati fiind deja audiati.

„Cheile” se fabrica si pentru altii

In interiorul Casei Judetene de Pensii angajatii sunt impartiti in doua tabere.

Unii sunt grupati in jurul conducerii si sunt abonati permanent la premii si alte atentii, si altii- cei mai multi- care fierb in suc propriu si dezbat intens mizeria, nedreptatile si scandalurile care macina peretii proaspat vopsiti ai institutiei.

Si unii, si altii au coalizat strans in jurul celor pe care-i sustin. Astfel, daca unii iau parte la inscenari, altii s-au transformat in detectivi si au grija ca nu cumva unul de-a lor sa pateasca ceva, sa i se puna in carca ceva in mod gratuit.

Incredibil este faptul ca, intr-una din saptamanile trecute, angajatii Casei Judetene de Pensii au ajuns sa urmeasca permanent biroul unui coleg despre care s-a auzit ca cineva din conducere i-ar pregati o inscenare de luare de mita.

Astfel, in loc sa se concentreze pe recalcularea pensiilor, angajatii au pazit biroului colegului lor, nu care cumva sa-i lase „cineva” vreun plic cu bani si sa intre in belele.

Ioan Fechete a incercat sa faca si GAZETEI de Bistrita o inscenare. Astfel, din informatiile pe care le avem, Fechete este sursa unor zvonuri potrivit carora redactia noastra ar fi cerut 120 milioane de lei pentru a nu mai aborda subiecte legate de licitatia de la Casa Judeteana de Pensii. Contactat de redactorii GAZETEI, Emil Iugan, patronul M.I.S. Grup SRL, a negat ca ar fi facut astfel de afirmatii, de unde putem deduce ca doar Ioan Fechete ar fi putut lansa astfel zvonuri menite sa aduca prejudicii de imagine ziarului nostru, el fiind cel de-al doilea personaj important incriminat in anchetele noastre legate de reabilitarea si amenajarea sediului Casei Judetene de Pensii.