In recenta sedinta a Comisiei Operative Consultative s-a luat decizia ca sediul Bibliotecii Judetene sa fie mutat ori in cladirea Baii Comunale din Gradina Romei, ori in imobilul situat pe strada Kogalniceanu nr. 4 apartinind SC Aurora. I-am solicitat lui Voicu D. Rusu, directorul Bibliotecii Judetene, sa ne expuna parerea sa in legatura cu anuntatele variante:

Baia Comunala sau imobilul de pe Kogalniceanu nu sint potrivite pentru a adaposti o biblioteca

"Biblioteca Judeteana e subordonata Consiliului Judetean astfel ca nu avem decit sa ne supunem deciziei pe care o va lua conducerea Consiliului Judetean. Dupa cum se cunoaste, actuala cladire unde functionam este a Federalcoop, care are nevoie de spatiu.

Inca nu ni s-a cerut punctul de vedere, nici nu am fost anuntati oficial ca s-a optat pentru noi variante de sediu - pentru ca la acea sedinta doar s-au pus in discutie variante. Daca as fi fost intrebat privitor la acele variante, as fi raspuns ca ele nu corespund in primul rind ca si suprafata. Am solicitat o schita de la arhitectul sef al judetului, care trebuie studiata.

Potrivit Legii bibliotecilor, trebuie asigurat un anumit spatiu in institutie, raportat la numarul de locuitori.

Nu pot sa spun cit vor costa renovarile, dar cu banii respectivi poate s-ar construi o cladire noua. In cladirea fostei Bai Comunale, pe linga ca spatiul e mic, nu stiu cit ar costa renovatul si pe ce durata de timp s-ar intinde.

Banc Post a investit 5 miliarde de lei in fostul sediu al BNR

Fostul sediu al BNR era o solutie buna, pentru ca acesta se afla intr-o zona centrala - sediul Bibliotecii Judetene trebuie sa aiba si o asezare strategica, sa nu fie la marginea orasului, departe de scoli. Aceasta varianta pare sa se indeparteze insa. Cladirea a fost a BNR care a cedat-o Protocolului de Stat, acesta la rindul lui a cedat-o Consiliului Judetean, ce e acum titularul spatiului.

Intre timp Banc Post, care s-a instalat acolo, a investit 5 miliarde lei, pe care are pretentia sa-i recupereze in instanta, iar procesul va mai dura."

Pe de alta parte, se pare ca presedintele Consiliului Judetean i-a gasit alta intrebuintare cladirii. Stefan Szabo vrea sa o vinda unui investitor strategic.