Celebrii frati Marius si Emil Cristescu, cu afaceri in diverse domenii (foraje, industrie si servicii) estimate la aproximativ 100 milioane de dolari, si-au ridicat imperiu cumparand diverse societati de la stat.

Cei doi frati timisoreni sunt actionari majoritari la 32 de companii cu activitati diverse, reunite in Bega Grup. Cifra de afaceri pentru aceste companii a fost in anul 2001 de aproximativ 140 de milioane de dolari. Marius Cristescu a inceput prima afacere in 1990, cand era student in anul I la Facultatea de Stomatologie.

In perioada 1995 - 2002, fratii Cristescu au achizitionat de la Fondul Proprietatii de Stat (ulterior APAPS) pachetele majoritare de actiuni de la 28 de societati comerciale. Marius Cristescu afirma ca s-a specializat in restructurarea companiilor cu pierderi.

In 2002, cei doi timisoreni au lansat o campanie de achizitii, urmand ca de anul viitor sa aplice un program de fuziuni, orientat dupa domeniul de activitate al companiilor din grup.

Presa a relatat in repetate randuri cum afaceristii au beneficiat de sprijinul constant al fostului prefect de Alba-Iulia, Ioan Rus, si de cel al deputatului PSD Codrin stefanescu. Cu toate acestea, insa prietenia cu cele mai multe roade pentru clanul Cristescu a fost, sub vechea administratie, cea cu Ovidiu Musetescu, fostul sef al APAPS.

De altfel, Grupul Bega a fost si el iertat de stat, sub guvernarea PSD, cu toate ca avea datorii de peste 200 miliarde lei.

Fratii Cristescu au cumparat de la APAPS, in anul 2002, USG, cel mai important producator de soda din tara. In momentul perfectarii contractului de achizitie a uzinelor valcene, cei doi erau deja patronii unui alt mamut industrial profilat pe acelasi domeniu de activitate, respectiv UPS Ocna Mures (UPSOM).

In prezent, situatia financiara a Uzinelor Sodice Govora (USG), dar si a altor societati din patrimoniul oamenilor de afaceri timiseni, nu e dintre cele mai bune. Motiv pentru care, fratii Cristescu au descoperit cum pot scoate bani din agonia uzinei, respectiv sa vanda bucati antregi din uzina ca fier vechi.

Afacerea aduce profituri colosale, avand in vedere ca pretul tonei de fier reciclat poate ajunge si la 130 de dolari. Prin preluarea USG, cei doi frati timisoreni au reusit sa redreseze UPSOM, pentru care USG a servit drept carja financiara si sursa de materie prima.

Un alt aspect deloc de neglijat ar fi ca, USG era singurul concurent incomod de pe piata nationala al UPSOM.

Recent, politica fratilor Cristescu vizeaza si vanzarea tuturor produselor aflate pe stocurile societatilor pe care le detin. Cel putin ciudat pentru niste oameni de afaceri care se respecta e ca printre produsele scoase la vanzare pe site-ul Bega Grup se afla te miri ce.

Astfel, societatea Upsom incearca sa vanda, la bucata, cam tot ce a gasit "prin casa", in total, peste o mie de produse.

Oferta fratilor Cristescu este extrem de variata, de la pisoar, halate de baie, bluze pentru fete, boxeri, chiloti pentru barbati si pentru baieti, lenjerie craciunita, rochie lambada, pungi de plastic, diverse pahare, sacose, palnii, etc..

Reprezentantul Bega Upsom, Iulia Mares, aferent comercial in cadrul acestei societati, a sustinut ca nu are cunastinta ca societatea pe care o reprezinta ar vinde aceste produse pe site-ul oficial al grupului. Pe de alta parte, aceasta a sustinut ca nu poate verifica lista de produse, motivand ca nu are acces la internet.

Bega Upsom vinde, printre altele&

Halat 2 buc

Lenjerie craciunita 2 buc.

Bluza fete 1 buc.

Bluza fete 2 buc.

Boxeri MRQ 3 buc

Chiloti barbati M 733 3 buc.

Halat 3 buc.

Halat scolar 3 buc.

Rochie plaja 3 buc

Palarii 3 buc

Camasi baieti 5 buc

Bulze fete 6 buc.

Costum doctor 1 buc

Lenjerie Valeria 1 buc

Chilot copil 2 buc

Camasa 1 buc

Rochie Lambada 7 buc

Rochie femei 14 buc

Saculet baie 4 buc

Rochie fetite 13 bucati

Bermude 17 buc.

Masca fete tip cagula 18 buc.