ZIUA de Cluj a analizat o informare solicitata Consiliului Judetean, ce cuprinde situatia deplasarilor in strainatate ale functionarilor institutiei. Cifrele seci arata ca functionarii CJ Cluj s-au plimbat, in intervalul iunie 2004-iunie 2005, in sapte tari europene, cheltuind aproximativ 15 000 de euro.

Ce a avut de castigat comunitatea clujeana si care au fost rezultatele plimbarilor "peste mari si tari" nu se poate sti, pentru simplul motiv ca acestea nu au fost facute publice. Majoritatea functionarilor, cu exceptia secretarului CJ Cluj, Mariuca Pop, nu au fost de gasit pentru a ne oferi indicii ale scopului calatoriilor.

Ungaria este, din perspectiva Consiliului Judetean Cluj, o destinatie preferata de functionarii institutiei, in special de membrii UDMR. Cei doi vicepresedinti ai CJ Cluj, Palfi Zoltan si Kerekes Sandor, nu au lipsit din nici o delegatie in tara vecina.

Consiliul Judetean Cluj are un parteneriat strategic cu Consiliul Judetean Fejer, din Ungaria, iar pentru asta a fost infiintata societatea cu raspundere limitata SC Cluj Fejer International Turism SRL.

Acest proiect, inghetat in ultimul an, reprezinta o prioritate pentru UDMR Cluj. Cele mai sofisticate destinatii au fost "deservite" de secretarul CJ Cluj, Mariuca Pop, care s-a deplasat in Franta, alaturi de o singura persoana, soferul institutiei, Remus Lapadean. "Excursia" a costat bugetul institutiei peste 96 de milioane de lei vechi.

Mariuca Pop ne-a declarat ca a participat la o intalnire privind protectia sociala a copiilor. Secretara a facut parte din comisiile de implementare a unor programe europene derulate prin CJ Cluj, privitoare la protectia copiilor.

Dupa spusele secretarei, cealalta excursie costisitoare a fost facuta la Londra, la sediul BERD, pentru a accesa finantarea pentru proiectul SAMTID de introducere a apei potabile in comunele din judet. La Londra, Mariuca Pop si vicepresedintele Kerekes Sandor au cheltuit 104 milioane de lei vechi. Participant la deplasarea de la Londra a fost si seful regiei judetene de apa, Dorin Ceataras.

PNL Cluj face excursii pe bani publici

Tot in Franta au fost trimisi si functionarii CJ Cluj Mircea Abrudean si Gyorke Zoltan, alaturi de soferul Ioan Hudrea, care, se pare, este cel mai plimbaret "judetean", asta si din pricina meseriei. Excursia a costat bugetul judetean peste 97 de milioane lei vechi. Interesant este ca atat Abrudean, cat si Gyorke sunt membri PNL Cluj.

Gyorke este lider al tineretului liberal Cluj, iar Abrudean figura pe site-ul PNL Cluj ca si persoana de contact.

Acesta ocupa functia de referent in cadrul Compartimentului Agenti Economici. O alta destinatie batuta de functionari este Polonia. Excursiile in Polonia au costat circa 75 de milioane de lei vechi. Pe site-ul CJ Cluj nu exista nici o referinta la scopul acestor patru deplasari in Polonia si nici un parteneriat care sa vizeze agenti economici din Polonia sau alte institutii.

Acelasi lucru este valabil si pentru cele doua deplasari din Belgia, una fiind acoperita de acelasi Mircea Abrudean, iar cealalta de Rodica Gogonea, sefa Serviciului de Integrare Europeana. Alte doua destinatii au fost acoperite doar o data: Germania (valoarea plimbarii - 63 de milioane de lei vechi) si Italia (valoarea plimbarii - 8,5 milioane lei vechi).

Topul plimbaretilor

Kerekes Sandor, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj- 5 deplasari (Ungaria, Polonia, Anglia)

Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj - 3 deplasari (Ungaria, Germania, Polonia)

Rodica Gogonea, sef Serviciu Integrare Europeana - 3 deplasari (Polonia, Belgia)

Palfi Zoltan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj - 2 deplasari (Ungaria)

Mariuca Pop, secretar general al Consiliului Judetean Cluj - 2 deplasari (Franta, Anglia)

Cornelia Trif, purtator de cuvant Consiliului Judetean Cluj - 2 deplasari (Polonia)

Mircea Abrudean, referent Compartiment agenti economici - 2 deplasari (Belgia, Franta)

Simona Gaci, sef Serviciu Juridic - 1 deplasare (Polonia)

Adina Avram, referent - 1 deplasare (Polonia)

Daniela Furcovici, consilier - 1 deplasare (Polonia)

Petru Malai, director executiv Consiliul Judetean Cluj - 1 deplasare (Polonia)