"Am reusit sa intrerupem, pentru a doua oara, procesul de privatizare si am propus o noua strategie, care presupune vanzarea companiei pe sucursale.

Cele trei variante pe care le-a inaintat sindicatul sunt: transformarea sucursalelor in societati comerciale si apoi privatizarea lor, emiterea de actiuni inclusiv pe bursa si cumpararea sucursalelor prin aport de capital privat", ne-a declarat Mircea Giurgiu, lider de sindicat la Imprimeria Ardealul.

El este de parere ca, prin blocarea privatizarii propuse de catre actionarul majoritar, Ministerul Culturii si Cultelor, sindicalistii au evitat o "catastrofa" in genul celei de la sucursala Bacau, preluata de catre omul de afaceri Corneliu Iacobov, fost presedinte al Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova.

Sucursule vandute ca afacere

Giurgiu a mentionat ca, dupa ce a cumparat, cu 1,6 milioane de dolari sucursala, Iacobov a dat afara jumatate din oameni, astfel ca acolo au mai ramas numai 28 de angajati. "Strategia de privatizare se face la nivelul companiei, nu la minister.

Ideea este ca va fi intocmit un studiu economic la nivelul fiecarei sucursale, iar acestea se vor vinde ca afacere, nu ca utilaje", a spus directorul Imprimeriei Ardealul, Ioan Neag. El a precizat ca, desi sucursala din Cluj dispune de personalul cel mai restrans, 80 de angajati, sta cel mai bine atat ca utilaje, cat si ca productivitate.

In consecinta, Clujul va avea cei mai multi investitori interesati, la privatizare, crede Neag. El a mentionat ca imprimeria clujeana a facut o investitie de 16 miliarde de lei in utilaje pentru tipar, fapt care ii va permite realizarea de lucrari de mare performanta.

La aceasta ora, o parte din sediul Imprimeriei Ardealul este inchiriat de catre trustul Mediapro, unul dintre investitorii interesati in privatizarea acesteia.

Crestere salariala

Sindicalistii din Compania "Coresi" au solicitat marirea salariilor, pe motiv ca nu le-au mai fost ajustate din 1 decembrie 2003. Cauza o reprezinta faptul ca aceasta companie se afla printre societatile de stat cuprinse in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2001, privind intarirea disciplinei economico-financiare, care prevede restrictii salariale, pe anul 2005, pentru agentii economici monitorizati, in urma acordului cu Fondul Monetar International.

Solicitarea sindicatelor vizeaza cresterea fondului de salarii de la 5,9 la 6,9 milioane de lei, prin rectificarea bugetului de stat. Potrivit conducerii Imprimeriei Ardealul, majorarea salariilor este justificata prin prisma faptului ca este vorba despre o companie care nu primeste bani de la bugetul de stat.

La Cluj, cresterea salariala ar fi de 10%, in conditiile in care salariul mediu brut pe unitate este de 700 de lei. Anul trecut, angajatii de la imprimeria clujeana au iesit in strada, cu familii cu tot, pentru a impiedica vanzarea pe active a acesteia, pana la mijlocul lui 2004, dupa cum a decis initial Guvernul Adrian Nastase.

La tipografia companiei "Coresi" din Cluj s-au realizat buletinele de vot pentru alegerile din 2004.

In total, la Imprimeria Ardealul s-au tiparit aproape 2 milioane de buletine de vot, dintre care jumatate pentru municipiul Cluj Napoca. Jandarmii au asigurat paza tipografiei pentru a impiedica disparitia de buletine de vot. Tiparirea si pregatirea pachetelor cu buletinele a durat peste o saptamana.

Imprimeria clujeana e specializata in productia de carti, tiparituri comerciale, imprimate, ziare si reviste, clisee zincografice, etichete metalice, fotoculegere computerizata, legatorie de arta. Compania "Coresi" dispune de patru sucursale: Bucuresti, Oradea, Cluj Napoca si Craiova.