Societatea "UPSOM" SA Ocna Mures (judetul Alba), una dintre cele mai mari din Romania in domeniul fabricarii produselor clorosodice, si-a oprit activitatea pentru cel putin doua saptamani, ca urmare a problemelor financiare grave cu care se confrunta. Firma se afla in proprietatea grupului de firme "Bega" SA din Timisoara, controlat de fratii Emil si Marius Cristescu.

Directorul "UPSOM", Ioan Bogdan, a declarat ca la luarea acestei decizii au concurat mai multi factori, insa cel mai important a fost caderea monedei nationale in raport cu euro si dolarul. Peste 900 de angajati vor sta acasa in aceasta perioada, ei urmand sa primeasca contravaloarea a 75 la suta din salariu.

Potrivit sursei citate, fata de bugetul previzionat la inceputul lui 2005, firma a inregistrat pierderi de 65 de miliarde lei, in timp ce bilantul contabil pe primele sapte luni ale anului a fost incheiat cu o pierdere de aproape 15 miliarde lei. "Parerea noastra este ca BNR si-a facut lectia in fata Uniunii Europene, insa ministrii nu. Nu stim pe ce sta leul in prezent.

Cred ca sta pe o folie care pana la urma se va rupe. Contextul economic si de afaceri din Romania a scazut incredibil. Cred ca din cauza valutei", a mai spus Ioan Bogdan.

Totodata, directorul a completat ca la modificarile survenite in raportul dintre moneda nationala si cele doua valute s-au mai adaugat si alte probleme cum ar fi cresterea tarifelor la gaz metan si energie electrica, dar si faptul ca in perioada de vara pretul sodei pe piata internationala scade foarte mult. El a mai spus ca si in Romania consumul de soda a scazut la un nivel minim.

"Daca in luna martie am vandut 5.000 de tone de soda in Romania, in iulie am mai dat doar 1.400 de tone", a afirmat Bogdan.

In prezent, in magaziile societatii exista un stoc de 6.000 de tone de soda, care nu a putut fi vanduta din cauza scaderii pretului pe piata. "Toate aceste probleme au determinat intrarea societatii in incapacitate de plata. Speram sa putem sa-i dam drumul la 1 septembrie, insa nu suntem siguri daca se va putea realiza acest lucru.

Oricum, situatia actuala este foarte grava", a mai mentionat directorul "UPSOM".

Societatea din Ocna Mures nu este singura din judetul Alba care a inregistrat pierderi foarte mari in 2005. In situatii asemanatoare se afla "Apulum" SA Alba Iulia, "Stratusmob" SA Blaj, "Montana" SA Campeni, "Incov" SA Alba Iulia si "Metalurgica" SA Aiud.

De exemplu, "Apulum" a inregistrat pierderi cifrate la 36 miliarde lei, in timp ce la societatile din Blaj si Campeni pierderile previzionate se ridica la 20 de miliarde, respectiv 33 miliarde lei.

Este de asteptat ca si la aceste firme sa fie luate decizii radicale. De altfel, la "Stratusmob" SA a fost convocata Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor in scopul restructurarii societatii, astfel incat pierderile foarte mari sa nu afecteze viitorul economic al firmei.