Ieri, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, insotit de consulul general de la Timisoara, Rolf Maruhn, au petrecut cea de-a doua zi in Satu Mare din cele 3 programate pentru vizita pe care o efectueaza in judetul nostru.

Daca in prima zi, adica marti, 23 august, acesta a vizitat comunele svabesti Petresti si Foieni si municipiul Carei, ieri a avut convorbiri cu oficialitatile judetene si locale, cu conducerea FDG si episcopul romano-catolic PSS Eugen Schonberger, a participat la inaugurarea Clubului oamenilor de afaceri germani si la vernisajul expozitiei foto "Cultura uneste - Biserici in Satu Mare".

La ora 9.30, Excelenta Sa a avut o runda de discutii cu prefectul Radu Bud, apoi cu primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, intilnire la care au luat parte si vicepresedintii Consiliului Judetean, Paula Mare si Gheorghe Ciocan, dupa care s-a deplasat la Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Satu Mare.

Aici a participat la inaugurarea Clubului oamenilor de afaceri german din Satu Mare. Azi, Excelenta Sa viziteaza fabrica firmei Zollner, dupa care se reintoarce la Bucuresti.

Germania este investitorul numarul I in judetul Satu Mare

La CCIA, ambasadorul Germaniei si consulul de la Timisoara, insotiti de membri marcanti ai Forumului Democrat German (FDG) Satu Mare, in frunte cu presedintele Organizatiei municipale, Stefan Lerm, a participat la inaugurarea Clubului oamenilor de afaceri germani din Satu Mare.

Stefan Lerm a prezentat pe scurt datele privind investitiile germane in judetul Satu Mare, Germania fiind pe primul loc dintre toate tarile europene ca numar de firme cu capital strain si sume investite. De asemenea, seful FDG Satu Mare a spus ca firmele cu capital german din judetul nostru sint prezente in aproape toate domeniile, de la agricultura la servicii.

Investitiile germane in Romania sint in crestere

Wilfried Gruber a vorbit tot despre investitiile germane in Romania, despre dinamica schimburilor comerciale si despre trendul ascendent al interesului nu doar al marilor concerne ca Rhurgas sau EON, ci si al intreprinderilor mijlocii, pentru investitiile din tara noastra.

De asemenea, Excelenta Sa a spus ca ambasada pe care o conduce va oferi toate datele, informatiile si alte servicii, firmelor germane interesate sa investeasca in Romania, dar si celor romanesti care au afaceri in Germania.

Atunci cind a vorbit despre investitiile germane in Romania, Wilfried Gruber a mai spus ca "Germania nu are o parere atit de buna despre Romania pe cit de buna este aceasta parere despre unele zone, printre care si Satu Mare".

Consulul Rolf Maruhn a vorbit si dinsul despre investitiile germane si despre importanta Clubului oamenilor de afaceri germani din Satu Mare in cresterea gradului de interes al cercului de afaceri german pentru judetul nostru.

Presedintele nou infiintatului club este Manfred Engelmann

Inainte de sosirea ambasadorului Germaniei la CCIA, peste 15 reprezentanti ai unor firme cu capital german, printre care Dräxlmaier, SIHA sau Zollner, au infiintat Clubul oamenilor de afaceri germani din Satu Mare. Cei prezenti sint membri fondatori, dar clubul are portile deschise si spera ca toate firmele cu capital german din judetul nostru sa li se alature.

In functia de presedinte al acestui club care va avea prima sedinta in 6 septembrie la Foieni, a fost ales omul de afaceri Manfred Engelmann, reprezentant al firmei Ernold Kock Textil Gmbh. Sediul clubului va fi, deocamdata, in cladirea CCIA.

Mentionam ca astfel de cluburi functioneaza in orase mari cum sint Timisoara, Sibiu, Arad sau Cluj, iar dupa infiintarea lor, interesul investitorilor germani pentru respectivele zone a crescut. Ambasadorul german a sustinut ieri si o conferinta de presa.