Primarul ClujulUI, Emil Boc, a declarat, in momentul lansarii noii pagini de Internet a institutiei pe care o conduce, ca scopul acesteia este de a asigura transparenta in relatia dintre autoritatile locale si cetateni, precum si de a permite clujenilor sa intre in dialog direct cu primarul.

Forumul de discutii pare sa isi fi atins, macar in parte, scopul. Dezbaterile nu se limiteaza doar la probleme ale comunitatii locale, ci se refera si la situatia generala a politicii romanesti. Pentru a "desavarsi" transparenta de care vorbea Emil Boc, ZIUA de Cluj va prezinta cateva dintre opiniile exprimate recent pe forumul Primariei.

In acest numar vom include discutii pe marginea unor teme de interes local, precum problema cersetorilor, planurile de campanie ale lui Emil Boc, raportate la realizarile sale, dar si propuneri ale "forumistilor" privind solutionarea problemelor semnalate. Vom pastra intocmai identitatile celor care participa la discutiile de pe forum.

Cersetoria

Aceasta este una dintre temele principale de dezbateri, toti cei care si-au exprimat opiniile fiind nemultumiti de activitatea Primariei in combaterea cersetoriei. "Am citit cu mare entuziasm ca Politia Primariei combate cersetoria si asta e de laudat.

Totusi, de cateva luni bune, in fiecare dimineata, in fosta statie de autobuz din Piata Avram Iancu e o tanti care cerseste. Nu zice nimic, sta cu mana intinsa cu ceva marunt in ea. Are niste ochelari mari si o privire tampa. O vad zilnic si nimeni nu o intreaba de sanatate.

La statia Regionala CFR, in fiecare zi sunt cersetori si de curand a aparut o copilita care cere bani de la oameni sau merge sa vanda ziare, desi nu ajunge nici la nivelul geamului de la o Dacie.

In P-ta M. Viteazul e permanent o cersetoare tiganca in carut, cu picioarele umflate si care mai face uneori scandal. Si lista poate continua. Chiar nu-i vede nimeni?", spune o persoana ce foloseste pseudonimul "Ofofof".

Diana propune crearea unor centre speciale pentru cersetori: "S-au efectuat controale la fata locului si au fost gasiti 4 cersetori in zona Regionalei CFR, toti din judetul IASI. Acestia au fost predati Politiei Transporturilor Feroviare in vederea expedierii in localitatea de resedinta.

In cazul cersetorilor cu probleme grave de sanatate, singura solutie este internarea acestora intr-un centru medico-social, institutie care nu exista in judetul Cluj. Directia de Sanatate Publica si Consiliul Judetean Cluj fac demersurile necesare in vederea infiintarii unui astfel de centru".

Alexcjro semnaleaza si o sursa inedita a cersetoriei. "Dar de cersetorii legali cine se ocupa? Ma refer aici la angajatii companiei Salprest, care vin odata la doua saptamani la usa sa le dam ceva bani pentru ca e ziua colegului lor? Si la Napoget la fel - vin muncitori pe strada si intreaba la fiecare chiosc in statii: Vreti sa luam gunoiul?

Daca nu le platesti cat cred ei, fac scandal. Ei nu sunt cersetori?", spune Alexcjro. Syron acorda si o conotatie regionala problemei: "Ii trimitem inapoi in orasele lor, dar nu exista o solutie care sa ii impiedice sa revina? Mai exista cativa "manelisti" pe mijloace de transport in comun cu un ascutit accent moldovenesc...

Des, chiar foarte des". "Sigur, s-au luat masuri. Ieri, aceeasi cersetori erau la «posturi», iar in P-ta M. Viteazul femeia in carucior, putin tiganca, dormea in mijlocul drumului, cu mana intinsa si fustele ridicate, ca sa i se vada handicapurile. O imagine perfecta pentru orasul nostru", concluzioneaza Ofofof.

Promisiunile primarului

Opinia generala a "forumistilor" este ca primarul Emil Boc nu si-a respectat promisiunile cele mai importante facute in campania electorala. "Sunt suparat! Va mai amintiti campania electorala??? Marele tam-tam era noul cartier de locuinte in zona Lomb, viabilizarea zonei si altele.

Azi aflu cu surprindere ca zona Lomb este zona destinata activitatilor agroindustriale si se pare ca asa si va ramane, pentru ca nu se mai admit nici un fel de derogari de la PUG. Deci chiar daca ar vrea omul ca pe cont propriu si cheltuieli proprii sa-si faca un PUZ si sa-si construiasca o casa, NU SE POATE!!! Bine facut, dl. Primar, Felicitari!

In ghilimele, bineinteles". PS: V-am votat pentru aceasta promisiune... dezamagire", spune Aviatoru’. Diud este mult mai pesimist: "Sa imi spuna cineva, sau el, cele mai importante 5 lucruri pe care Boc le-a facut in Cluj in deja un an de mandat (sa nu veniti cu patinoarul ca nu tine!) si atunci o sa ma inclin in fata lui. Dar, pana atunci, respectul meu pentru el si Alianta este egal cu ZERO. Tara asta se duce in jos si noi odata cu ea".

"Sa ajutam noi Clujul!"

Ramona are o propunere inedita: "Mai oamenilor, daca tot avem toti asa un spirit civic mai dezvoltat hai sa facem ceva. Hai sa facem ceva pentru Cluj, ca pentru tara sigur nu vom putea. Hai sa ne facem un ONG sa promovam Clujul, sa incercam noi sa aducem investitori, sa ii ajutam pe oameni, firme (impreuna cu BCC) etc.

De cate ori guvernul le da o palma (indiferent de culoarea lui politica) sa le oferim o solutie. (…) Daca nu reusim, atunci poate chiar va fi cazul sa plecam in Congo". Diud ii cere primarului sa organizeze o intalnire cu forumistii.

"Ii lansez lui Boc o cerere oficiala de a raspunde in numele Aliantei si a partidului pe care il conduce si a functiei de primar pe care o are (si cu infimul meu sprijin) pt. mai multe probleme.

Cer sa facem o intrunire, forumisti si dansul, daca tot se da deschis si echidistant si indreptat spre cetatean". Ofofof nu crede ca o astfel de intalnire ar avea rezultate notabile: "Il stiu pe D-l Boc... «Sigur, aveti dreptate, se vor lua masuri, se va face, se va drege, se discuta, se analizeaza, altii sunt de vina, eu sunt mic, ce sa fac ??, esentele tari se tin in sticlute mici».

Dar macar sa-i amintesc cum se dadea cu caramida in piept cand era in opozitie ca ar face multe daca ar avea putere. Acum o are, dar cred ca nu mai stie ce era sau este de facut." Lina80 nu este de acord cu atitudinea celor care critica situatia actuala si pe primarul Boc: "Fratilor, degeaba ne tot plangem si ii tot criticam pe altii...

E usor sa stai pe margine si sa spui ca Boagiu se epileaza, ca Boc nu face nimic, parlamentarii sunt imbecili... unele remarci sunt chiar nelalocul lor... Cati dintre voi au mers la vreunul din partidele existente in Cluj (oricare) pentru a da o idee, pentru a lansa un program sau un proiect in folosul comunitatii?

Atitudinea asta specifica romanilor ne-a adus aici. E usor sa dam vina pe Alianta, ca nu face si ca nu drege... dar ce sa faca daca toata lumea e resemnata, daca nu gaseste oameni competenti care sa se implice. PSD-ul ne-a adus la sapa de lemn pe toti, dar se pare ca ne-a luat si speranta si energia, iar ce ne-a mai ramas e mioriticul «sa moara si capra vecinului».

Colegilor, oamenii astia pe care i-a promovat Alianta sunt niste oameni tineri, nepatati inca.

Daca nu le dam un ragaz si aruncam cu noroi din prima... vorba cuiva... avem tara pe care o meritam. S-auzim numai de bine!"