Dupa indelungi chinuri si suferinte, s-a reusit ceea ce demult se incerca: desfiintarea lotului feminin de gimnastica. Acel lot care aducea medalii pe banda rulanta nu mai exista! Dupa excluderea din lot a Monicai Rosu si a Alexandrei Eremia pe motive de sanatate si greutate, a urmat randul celor ramase (Catalina Ponor, Floarea Leonida si Daniela Sofronie) sa fie trimise acasa.

Istoria este una extrem de simpla: Ponor si Leonida au fost la o petrecere si au cam intarziat. Ghinionul lor a fost ca antrenoarea Mariana Bitang n-a avut somn si le-a asteptat pe holul hotelului. Reactia antrenorilor a fost una extrem de dura: excluderea sportivelor din lot si desfiintarea echipei nationale de gimnastica.

In plus, Belu si Bitang si-au reziliat contractele cu federatia si au anuntat ca nu vor mai antrena in tara. Singura care nu a avut nici o vina in aceasta poveste este Daniela Sofronie.

De fapt, ce s-a intamplat? Catalina Ponor, Floarea Leonida si mai demult exclusa Alexandra Eremia, persoane cu drept de vot, garantat de Constitutie, au participat la o petrecere data de unul dintre baietii din lotul de gimnastica. La respectiva sindrofie s-a facut cam tot ce se face la orice chef: bautura, dans, muzica, saruturi, pipaieli la inghesuiala, poate o tigara pe ascuns etc.

Lucru normal si firesc pentru orice tanar sau tanara, chiar si pentru un sportiv de mare performanta. Sau mai ales pentru un sportiv, care si-a sacrificat copilaria, a stat departe de casa, nu a avut prieteni decat pe cei de la lot. Pentru ele, antrenorii erau Dumnezeu, iar bataile incasate erau considerate mangaieri parintesti.

Toate sacrificiile acestor tinere, riscurile la care s-au supus, au fost sterse cu buretele pentru o nevinovata, pana la urma, escapada. Sigur ca performantele se obtin numai printr-o pregatire intensa, dusa, uneori, peste capacitatile fizice ale sportivului, dar, daca bine tinem minte, perioada sovietica a apus cam de mult.

Poate ca antrenorii lotului nu erau cei mai in masura sa tina lectii de morala. Catalina Ponor este prima care a avut curajul de a-i infrunta deschis. Ramane de vazut daca rezultatele vor fi de partea ei si a celorlalte fete. Surprinzatoare a fost pozitia matusalemicului Nicolae Vieru, cel care coduce de mai bine de un sfert de veac federatia de specialitate.

Acesta, dupa ce le-a infierat cu manie proletara pe fostele gimnaste care au pozat nud, acum s-a aratat de partea sportivelor, spunand ca este un comportament normal pentru niste tinere trecute de pragul majoratului. Vulpe batrana, Vieru pare a fi simtit din ce parte bate vantul. Un alt "etern" al federatiei, secretarul general Adrian Stoica, este mai ponderat in declaratii.

Tot el a gasit si solutia de avarie: componentele loturilor de junioare, care se pregatesc la Deva si la Onesti. Pana si Ioan Dobrescu, vicepresedintele COSR, un apropiat al antrenorilor, nu le mai tine partea. Joaca de-a demisia pare a nu mai impresiona pe nimeni.

Cei mai titrati antrenori romani din istorie vor antrena, probabil, in strainatate, desi se pare ca nici tresele oferite de Dinamo nu i-ar lasa nepasatori.

Desi in Romania impacarile miraculoase, in fata camerelor TV, sunt foarte la moda. La mondialele de la Melbourne, din noiembrie, exista posibilitatea ca Romania sa nu participe, ori sa aiba o prezenta simbolica, precum la europenele de la Patras de acum cativa ani. Mai este si varianta ca sportivele sa participe insotite de antrenorii lor de la cluburile de unde s-au format.

Cu metode drastice de antrenament, militaroase, dictatoriale chiar, asa s-au obtinut rezultatele de exceptie din gimnastica romaneasca. Dar nimeni nu poate sti daca salba de medalii valoreaza cat copilaria sau sanatatea unor copii. Din sutele de practicante ale gimnasticii, majoritatea provenind din familii nevoiase, doar o parte infima ajunge in varful piramidei.

Raman niste anonime, care au visat ca, intr-o buna zi, vor ajunge ca Nadia, Lavinia, Andreea sau, de ce nu, Catalina. Desfiintarea Centrului Olimpic de la Deva, dorita si premeditata de multi, poate fi sfarsitul unei epoci. Sau inceputul uneia noi, unde bataile si schimbarea varstei din acte sa fie doar o trista amintire.

Desi, la cum merg lucrurile in societatea romaneasca, in general, nu numai in sport, izbucnirea unui scandal care sa puna pe butuci si echipa masculina de gimnastica nu ar mai mira pe nimeni. De parca am trai ghidati dupa Legile lui Murphy, una din ele spunand ca: "Orice lucru care incepe prost se termina prost, iar orice lucru care incepe bine trebuie sa se sfarseasca prost"

Amin! Sau desteapta-te, romane?