Sute de medici si pacieti se expun zilnic pericolului de a fi iradiati peste limita maxima si de a se imbolnavi de diverse forme de cancer din cauza aparaturii radiologice foarte vechi din spitale. Spre exemplu, un doctor care lucreaza cu un aparat cu raze Roentgen mai vechi de 20 de ani, se poate imbolnavi mult mai usor de cancer de colon.

In acelasi timp si pacientii devin predispusi pentru cancerul de colon sau pentru alte boli specifice iradierii.

Pe de alta parte, o pacienta care alege sa isi faca o mamografie si foloseste un aparat foarte vechi este posibil sa nu primeasca un diagnostic sigur, deoarece uzura aparatului respectiv impiedica de multe ori detectarea unor celule cancerigene, aflate in primele stadii de dezvoltare.

In spitalele din Romania se afla, la ora actuala, in jur de 1.400 de aparate de radiografie mai vechi de 20 de ani, considerate de specialisti extrem de periculoase. Iar Galatiul se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste uzura acestor aparate.

In spitalele din orasul nostru aproape toata aparatura de specialitate este depasita, prezinta un grad mare de uzura si este destul de periculoasa pentru sanatate.

Radiografii cu riscuri mari

Directorul Directiei de Sanatate Publica din Galati, Sorin Ungureanu, ne-a pus la dispozitie la sfarsitul saptamanii trecute o serie de documente din care reiese ca 80% din aparatura de specialitate din spitalele galatene este depasita si prezinta numeroase riscuri.

La ora actuala pacientii galateni se folosesc de 40 de aparate de radiodiagnostic si radioterapie instalate intre anii 1962 -1986. Aparatele respective sunt zburatacite pe la Spitalul de Urgenta pentru Copii „Sf. Ioan", spitalul din Tg. Bujor, Spitalul de Boli Infectionase „Cuv.

Parascheva", Spitalul „Elisabeta Doamna", Spitalul de Urgenta „Sf. Apostol Andrei", Spitalul „Anton Cincu" din Tecuci si Spitalul de Pneumofiziologie.

La Spitalul pentru Copii „Sf. Ioan" aparatele au fost instalate intre anii 1977 si 1991, iar in urma cu cateva saptamani unul dintre ele a fost casat din cauza vechimii.

La Spitalul „Elisabeta Doamna" au fost instalate in 2001 patru aparate pentru radiodiagnostic Siemens si Philips, dar toate celelalte aparate ramase in functiune dateaza din anii '60 si au un grad de uzura de peste 80%. La Spitalul Judetean Sf. Apostol Andrei situatia este la fel de tragica.

Aici functioneaza 11 aparate de terapie cu raze X, ce dateaza din perioada 1972-1982 si care sunt calificate ca avand un grad de uzura avansat. La Spitalul de Pneumofiziologie, din cele 11 aparate de specialitate, 9 au fost instalate in urma cu mai bine de 20 de ani, iar unul acum 15 ani.

Cu toate acestea, in evidenta Directiei de Sanatate Publica majoritatea figureaza ca avand un grad de uzura mai mic de 50%.

In fine, la Spitalul „Anton Cincu" din Tecuci functioneaza acum patru aparate de specialitate. Doua abia au fost puse in functiune, iar celelalte doua (aparate Roentgen din anii '70 - '80) au un grad de uzura de 100% si au fost propuse pentru casare.

Mandria epocii de aur poate aduce cancer

Multe dintre aparatele invechite ce zac prin spitalele galatene nu mai corespund cerintelor de securitate radiologica si de radioprotectie prevazute de normele in vigoare. Printre ele se afla echipamentele Eltex 400, fabricate in Romania pe vremea comunismului.

Aparatele Eltex sunt considerate de specialistii in domeniu extrem de periculoase si din acest motiv sunt verificate permanent. In Galati, exista patru aparate Eltex 400, fabricate in Romania in anii 1967, 1975 si 1980.

Doua sunt intrebuintate de Spitalul de Pneumofiziologie, unul la Spitalul Elisabeta Doamna, iar altul, neinstalat probabil din cauza pericolului, zace la Spitalul „Anton Cincu" din Tecuci. Tot periculoase sunt cotate si piesele de muzeu Deltex, Roentgen, MRF Automatica si Etirol, toate fabricate in Romania pe vremea comunismului.

Aceste aparate sunt tinute si acum in functiune la spitalele din Galati enumerate mai sus.

Limita de viata a unui aparat, indiferent unde este fabricat si indiferent de numele firmei care il produce, este de 10 ani. Dar in sistemul sanitar din Romania nu exista suficienti bani pentru a fi schimbate dupa aceasta limita toate aparatele devenite piese de muzeu.

Directorul Directiei de Sanatate Publica, Sorin Ungureanu, ne-a declarat ca in toate tarile din Uniunea Europeana aparatele ce utilizeaza raze X sunt schimbate dupa maxim zece ani, dar in Romania, Ministerul Sanatatii nu ofera bani pentru investitii.

Si din acest motiv, aparatele vechi din spitalele galatene nu au putut fi inlocuite in totalitate.

Reparatiile costa, cu toate serviciile, aproximativ 100.000 de euro pentru un singur echipament. Dar pentru a imbunatati un singur aparat din anii 70, costul se ridica la doua miliarde lei, pe cand reabilitarea prin inlocuire este mult mai ieftina. Un aparat nou valoreaza intre 40.000 si 170.000 de euro.

Aparate noi, doar prin credite externe

Spitalele galatene pot achizitiona aparatura de specialitate doar prin credite externe. De altfel, prin intermediul unor astfel de credite, Galatiul a cumparat in ultimii cinci ani 18 aparate de specialite, care au luat locul unor piese de muzeu din spitale. Astfel ca la Spitalul de pediatrie „Sf.

Ioan" au fost achizitionate doua aparate pentru radiologie in 2002 si 2003, la Spitalul „Anton Cincu" din Tecuci s-au cumparat patru aparate (printre care si un mamograf), iar la Spitalul Sf Apostol Andrei functioneaza la ora actuala 8 aparate cumparate recent (printre care un computer tomograf, un mamograf, doua echipamente radiologice si un echipament de radiografie). La Spitalul municipal „Elisabeta Doamna" au fost achizitionate in ultimii ani, tot prin credit extern, trei trei echipamente radiografice noi.

Dar cu toate acestea, Galatiul ramane in continuare unul dintre judetele fruntase in ceea ce priveste aparatura invechita.

Daca ar fi sa facem un clasament al tuturor spitalelor, care inca mai utilizeaza aparatura veche, cele din Galati s-ar situa pe locul patru in ceea ce priveste vechimea si pe primul loc in ceea ce priveste numarul pieselor de muzeu tinute in functiune.

1. Spitalul Municipal Caransebes (un aparat fabricat in 1936)

2. Spitalul Clinic Parhon din Iasi (un aparat Chirana, fabricat in 1950)

3. Spitalul Municipal din Blaj (un aparat fabricat in 1950)

4. Spitalul de Pneumofiziologie Galati ( 5 aparate fabricate in 1962, 1963, 1965, 1967 - majoritatea Made in Romania)

5. Spitalele Anton Cincu Tecuci si Elisabeta Doamna Galati (7 aparate fabricate intre 1965 - 1968)

6. Spitalul Clinic Dr. Burghele Bucuresti (un aparat din 1970)

7. Spitalul de urgenta Sf. Apostol Andrei (aparate ce dateaza din anii 1972 -1978)

8. Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila Bucuresti - un aparat produs in 1978

Numarul iradiatilor, un mare mister

Personalul medical care lucreaza cu aceasta aparatura invechita prezinta un risc destul de crescut la imbolnaviri prin afectiuni specifice: radiodermita, ulcer neoplacutanat, afectiuni neoplastice de sistem. Pacientii nu sunt atat de expusi acestor riscuri decat daca se face abuz de expuneri.

Asta insemnand sa faca o radioscopie o data la trei saptamani sau chiar si una la doua luni. Totusi, specialistii din spitalele galatene spun ca echipamentele mai vechi de zece ani folosesc o doza mai mare de radiatii si o expunere mai indelungata a unui pacient pentru o singura radiografie.

Din datele puse la dispozitia municipalitatii de Directia de Sanatate Publica Galati reiese ca intre anii 1985 si 2004 s-au inregistrat 552 de cazuri de imbolnaviri profesionale in unitatile de pe raza judetului Galati.

Dar recordul la categoria „cel mai periculos loc de munca" nu il detin spitalele, ci Combinatul Siderurgic, care concentreaza si cea mai mare masa de angajati din judetul nostru.

Oficial, in 20 de ani, doar trei unitati sanitare din Galati au fost catalogate ca fiind furnizoare de bolnavi de la locul de munca: Spitalul Materno-Infantil, Spitalul „Anton Cincu" din Tecuci si Spitalul TBC.

Neoficial insa, mai multi doctori cu care am discutat ne-au spus ca numarul celor care lucreaza in spitale si s-au imbolnavit la locul de munca este mult mai mare.

Cu toate acestea, clinicile care au medici specialisti in medicina muncii se feresc sa vorbeasca despre problemele pacientilor lor, care folosesc aparatura depasita, cu raze X.

Noi am incercat saptamana trecuta sa aflam care este numarul medicilor care s-au imbolnavit din cauza radiatiilor, insa specialistii clinicilor particulare Romar si Irina (clinici ce acorda asistenta medicala in domeniul securitatii si sanatatii in munca) au refuzat sa ne ofere informatiile respective din diverse motive.

Totusi, dintr-un studiu efectuat pe mai multi medici din tara, care au lucrat peste 15 ani ca radiologi si fizio-radiologi, rezulta ca mai bine de o treime au fost diagnosticati cu diferite forme de cancer. Comparativ, doar 3,2% din cei 640 de medici de alte specialitati au prezentat cancere si leucemii in ultimii 30 de ani.

Dintre medicii radiologi depistati cu diferite forme de cancer (colon, pulmonare, piele, genitale), un numar mic au reusit sa supravietuiasca. Studiul a fost realizat de Radu Antonescu, medic primar la Spitalul de Boli Profesionale in judetul Drobeta-Turnu-Severin, si a fost prezentat la Congresul National de Medicina Muncii din anul 2001.

Usi de plumb pentru camerele X

Dupa cum se stie, aparatele vechi folosesc o doza mai mare de radiatii decat cele noi si un timp de expunere mai indelungat, ceea ce face sa creasca riscul imbolnavirii.

Un specialist de la Spitalul Judetean ne-a declarat zilele trecute ca puterea de iradiere a aparatelor vechi din Galati este foarte mare si ar putea afecta numeroase persoane aflate in apropierea aparatelor respective si in sala in care se fac radiografiile.

De aceea, sectiile de radiologie din toate spitalele trebuie sa fie amenajate in camere cu pereti ce au un strat de barita, iar usile o folie de minim 0,5 mm din plumb.