Timp de cateva zile, cat a durat „Forumul romano-german al turnatoriilor si prelucrarilor mecanice", reprezentantii a 10 firme germane au studiat potentialul a 14 firme transilvanene, in marea lor majoritate situate in Cluj, pentru a-si alege viitorii furnizori de piese si subansamble finisate.

La Cluj s-au aflat oficialii mai multor firme reprezentative pentru acest sector in Germania, care au dorit sa stabileasca aici contacte de afaceri in special cu firmele de profil clujene. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania 1903 (UGIR), filiala Cluj, cu sprijinul Ministerului Economiei si Muncii din Berlin.

„Forumul a ajuns acum in stadiul in care oamenii de afaceri clujeni deja isi prezinta ofertele. Ieri, invitatii germani au vizitat firmele mari de profil din Cluj, iar acum multi dintre ei au plecat deja, impreuna cu viitorii parteneri de afaceri probabil, inspre firmele unde vor analiza oferta concreta a romanilor", a declarat directorul executiv al UGIR 1903, Ioan Marginean.

Conform spuselor sale, compania Siemens duce deja tratative destul de aprofundate cu Termorom, iar grupul Lemken, producator de masini agricole, se afla in tratative cu Miro Bistrita. „Efectele discutiilor si negocierilor de azi vor deveni evidente pana la sfarsitul acestui an", a declarat directorul Forumului de Afaceri Romano-German, Hans-Gerd Spelleken.

In primul rand, seriozitate

Printre firmele nemtesti s-a aflat si reprezentantul Tnysennkrupp, cel mai mare grup german din industria grea. „Cautam la potentialii parteneri clujeni in primul rand sa aiba un statut juridic clar si un management pozitiv. Sa aiba tehnica buna si forta de munca specializata.

Un lucru foarte important este ca firmele romanesti care ne vor deveni partenere de afaceri sa aiba standardele ISO si TUV implementate, dar, cel mai important lucru, sa fie in masura sa ne furnizeze piesele si subansamblele comandate la timp, iar marfa sa fie de calitate.

Ne-am mai confruntat in Romania cu incapacitatea firmelor de a ne livra piesele la timp", a precizat reprezentantul ThyssenKrupp pentru Romania, Adrian Marinescu, un roman stabilit in Germania de peste 23 de ani.

Lider de piata in UE, la Cluj

ThyssenKrupp este un grup de companii a carui cifra de afaceri este privita cu invidie la nivel european de operatorii din acest segment de piata al industriei grele. Conform datelor oferite de Adrian Marinescu, la nivelul anului 2004 cifra de afaceri a ThyssenKrupp s-a ridicat la 40 de miliarde de euro, din care 1,6 miliarde a fost cifra de profit.

In Romania, la nivelul anului 2004, cifra tranzactiilor acestui grup s-a ridicat la 200.000 de milioane de euro. In prezent, ThyssenKrupp are peste 180.000 de angajati in intreaga lume. Dintre acestia, 650 sunt romani din Sibiu, Galati si Bucuresti.