Politica externa a unei tari se defineste in functie de multi factori. La noi, presedintele Basescu a sintetizat intregul amalgam de factori intr-o veritabila perla, demna de un marinar slobozit intr-un port african dupa trei luni pe ocean.

Sa nu uitam insa ca limba presedintelui Basescu este uneori "dovedita" de limba marinarului Basescu. Iar atunci, marinarul vorbeste. Cu zece zile in urma in cadrul unei intalniri cu presa, intrebat fiind de ce tine atat de mult la celebra deja "Axa Washington-Londra-Bucuresti" si nu este adeptul unor relatii la fel de apropiate cu partenerii traditionali ca Franta sau Germania, Traian Basescu a afirmat razand: "Decat sa sug... la mai multi licurici mici, mai bine sug... la un licurici mai mare"!

In viziunea Presedintelui Romaniei, licuriciul sef inseamna persoana sau grupul de interese cu cea mai mare influenta politica si deopotriva economica dintr-o zona anume.

Un personaj din mediul de afaceri, politic sau administrativ, cel mai influent si cel mai puternic, cel in fata caruia se inclina si inchina toti, cel care este deasupra tuturor.

Lampyris de Clusium

Licuriciul, Lampyris noctiluca, este definit de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane ca fiind "insecta din ordinul coleopterelor, care are pe ultimele segmente abdominale niste organe care emit lumina fosforescenta".

Mai departe, Dictionarul de sinonime ofera o sumedenie de sinonime pentru licurici: "luciola, putregai, faclies, fanaras, pri-colici, scanteiuta, steluta, viermusor, focul-lui-Dumnezeu, gandac-scanteios, gandacel-scanteios, lumina-de-padure, vierme-lucitor".

Noul Dictionar Explicativ al Limbii Romane spune ca licuriciul este "un gandac nocturn care are proprietatea de a lumina in intuneric". Toate bune si frumoase, dar cum poate sa suga presedintele Basescu de la un Lampyris noctiluca.

Ei bine, presedintele s-a referit in declaratia respectiva la un licurici mai special, unul cu fata umana. Mai concret, la cel mai influent om din zona. Si aici ne referim la influenta in toate domeniile.

Adica un licurici sef, smecher de smecher, care poate anticipa caderea la Bursa a cotatiei unor actiuni, poate rezolva o licitatie pe bani publici, poate forta o Hotarare de Guvern ori de Consiliu Local sau Judetean, poate "anticipa" o concesiune de teren sau poate rezolva cumpararea la pret mic al unui spatiu.

Un licurici sef fara de care licuricii "juniori" si amaratele animale din padure nu si-ar putea desfasura activitatea. Asta pentru ca, asa cum stim cu totii, daca lumina nu e nimic nu e !

Veniti de luati lumina!

Clujul poate fi asemanat cu o padure. Nu cu o jungla. Nu de alta, dar in jungla e exclus sa gasim licurici. Ei bine, in aceasta padure noaptea s-a prelungit extrem de mult. Bietele animale orbecaiesc printr-o bezna de smoala. Deodata, o strafulgerare de lumina. Apoi o feerie de lumini. Licurici peste tot.

Rus, Nicoara, Boc, Paszkanyi, Vuza, Ciorcila, Sorin Dan, Goia, Turcu plus alti licurici care, din cauza intunericului au ramas neidentificati. Dar care este licuriciul sef? De la care sa ia lumina bietele animale? De la care sa…pardon si ha ha ha…. suga? Cin sa fie, cin sa fie licuriciul sef?

Licurici in stea germana

Dar sa luam pe rand, intr-o ordine absolut aleatorie, licuricii din padurea Clujului.

Ioan Rus este cel mai marcant membru ardelean al PSD. Fost ministru al Administratiei si Internelor, presedintele PSD Cluj este atat un licurici politic cat si unul economic. Lumina sa scanteiaza atat calea deciziilor politice cat si calea deciziilor economice.

Rus este unul din cei mai potenti oameni de afaceri din Cluj Napoca, afacerea sa cu stea germana in frunte – Mercedes – fiind una extrem de profitabila si, totodata, una din cele mai vechi afaceri din Clujul post revolutionar.

Lumina licuriciului Rus a palit insa dupa usturatorul esec de la alegerile locale, cand, in marea finala, a fost invins de Emil Boc. O palma grea pentru atat pentru Rus cat si pentru PSD. Oricum, cu toate acestea, Rus are destul combustibil pentru ca lumina sa fie demna de cea a unui licurici sef.

"Nu ma consider deloc cel mai influent on din oras si habar nu am cine ar putea fi acesta!"

Un licurici stilat

Stilatul Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, este un alt candidat la functia supreama in padure, cea de licurici sef.

In plan economic "nababul" Nicoara conduce detasat in ceea ce priveste averile declarate. Liberalul are actiuni la cinci societati: Banca Transilvania, Compexit, Cambio, Rombuilt si SC Comer. Potrivit celor declarat de Nicoara, actiunile de la cinci firme valoreaza peste 200 de miliarde de lei vechi.

Rombuilt a avut in 2003 o cifra de afaceri de 26,1 miliarde lei si un profit de 2,9 miliarde lei, iar Compexit o cifra de afaceri de 738,4 milioane lei si un profit de 736,9 milioane lei.

De asemenea, Rombuilt a avut anii trecuti datorii catre bugetul de stat de 472 milioane lei, din care in primavara acestui an mai avea o restanta de 890.000 lei, firma aflandu-se in executare silita! Comer nu figureaza in analele electronice ale Ministerului Finantelor, iar performantele financiare ale Bancii Transilvania sunt arhicunoscute.

Pe langa acestea, lumina lui Nicoara se vede si pe alea politica, el fiind presedintele PNL Cluj. Ca si cand toate acestea nu ar fi de ajuns, Nicoara mai este si un personaj extrem de stilat si totodata rafinat. Argumente destule pentru a merge la el sa luam lumina.

"Nu sunt cel mai influent on din Cluj Napoca, dar poate sunt cel mai harnic om din Cluj Napoca. Consider ca Emil Boc, primarul orasului si totodata presedintele Partidului Democrat este cel mai influent om din oras".

Licuriciul primar si presedinte

Daca licuricii anteriori aveau atat lumina politica cat si economica, Emil Boc are doar lumina politica. Dar ce lumina! Licuriciul Boc, precum un veritabil Wader epopeea Razboiul Stelelor detine o adevarata sabie laser care lumineaza intreaga Galaxie, pardon Romanie.

Ucenic al maestrului Yoda, pardon Basescu, primarul Emil Boc, prin presedintele de partid Emil Boc, se impune din Ardeal la Bucuresti. Raza sa de lumina are doua fete: pe una scrie Primaria Cluj Napoca, iar pe cealalta e scrijelit Partidul Democrat. In aceste conditii este indeplinita cerinta "duala" a razei de lumina.

Pentru ca, in cazul lui Boc, lumina sa nu are nici o componenta economica. Asadar, ia incercati sa mergeti pe mana licuriciului Boc.

"Nu ma vad catusi de putin in aceasta ipostaza. Atributiile mele sunt strict delimitate la cele adminsitrative si cele de partid. Iar in ambele situatii conduc impreuna cu echipa mea de vicepresedinti, respectiv viceprimari.

In ceea ce priveste un eventual licurici sef al Clujului eu consider ca asa ceva nu ar trebui sa existe. Fiecare treebuie sa isi realizeze cat mai bine atributiile in domeniul sau. Lucrurile vor merge bine doar in acest caz."

Licuriciul microbist

Paszkany Arpad este un alt candiat la functia suprema in roiul de licurici. Lumina sa nu este una la fel de puternica ca a celorlalti, dar este extrem de incisiva. La fel cum curentul electric se masoara in functie de intensitate si tensiune si lumina licuricilor are doua componente.

Iar in acest caz una dintre cele doua componente, intensitatea, este extrem de mare. Pasykany, finantatorul principal al divizionarei A CFR Ecomax a reusit ca in decurs de numai trei ani sa transforme o echipa anonima, de Divizia C, intr-o finalista de cupa europeana.

Si lucrurile nu se opresc aici, tsunami-ul de la Cluj pornit de Dorinel Munteanu urmand sa faca valuri mari in Divizia A. Pe langa acestea Paszkanyi are un proiect de 140 milioane de euro la Cluj, Polus Center, si unul de un miliard de euro, Esplanada, la Bucuresti. Argumente suficiente pentru a incerca lumina acestui licurici.

"Nu cred sub nici o forma ca eu as fi licuriciul sef al Clujului. Nici nu am cautat sa fiu cel mai influent om din oras si nici nu imi doresc acest lucru. La intrebarea cine ar putea fi acest licurici sef nu stiu ce sa va raspund. Cred ca autoritatile se afla in aceasta ipostaza.

In fond ele sunt cele care decid si iau hotararile. Noi doar le induram. In mod normal si noi, aomenii de afaceri ar trebui sa avem un cuvant de spus in luare aacestor decizii, dar nu in mod personal, ci intr-un cadru oragnizat.

Iar in prezent, din pacate, institutia care ar trebui sa se ocupe de acest lucru, Camera de Comert si Industrie, este departe de aceasta menire".

Licuriciul industrial

Cu o avere estimata la 55 milioane de euro Stefan Vuza este un licurici din Linia Intai. Lumina sa, este data de impresionantele sale investitii, Vuza fiind proprietarul unui adevarat Imperiu industrial.

Componenta politica politica a luminii sale este practic inexistenta, dar, la fel ca in cazul altor licurici, lumina economica este una extrem de puternica si compenseaza lipsa celei politice. Noi va sfatuim sa incercati sa luati lumina de la acest licurici.

"Din moment ce nu imi desfasor afacerile in Cluj Napoca, nu pot fi cel mai influent om din oras. Problema depinde foarte mult din ce punct de vedere o privim. Din punct de vedere politic, cel mai influent este primarul Emil Boc, care este si presedintele PD.

Daca ne gandim la mediul economic, cei mai influenti sunt cei din conducerea Bancii Transilvania, singura banca din Romania care nu are sediul la Bucuresti.

Mai avem oameni extrem de inlfluenti in alte domeni precum invatamant - rectorul Andrei Marga sau in domeniul social - IPPS Bartolomeu Anania, care va fi in curand mitropolit. Oricum, in Cluj Napoca, puterea este extrem de divizata, lucru de altfel foarte benefic. Priviti la alte orase.

In Bacau sau Piatra Neamt, puterea economica si politica este detinuta de 3-4 oameni. La Oradea de fratii Micula. La Timisoara, la fel, de cativa oameni. Clujul, unde sunt sute de persoane care ar putea candida la titulatura de cel mai influent om, este asadar un oras cosmopolit din acest punct de vedere".

Licuriciul de la cablu’

Uneori lumina unui licurici vine pe cablu. Iar daca acest cablu este sustinut si de o banca, lumina devine una demna de un fascicul laser. Nu e puternica dar cu ea se pot face incizii chirurgicale cu precizia unui bisturiu. Cu o avere estimata la peste 10 milioane de euro, licuriciul Ciorcila are monopol pe distractia animaleleor din padure.

Nu degeaba ursul il striga "Tipu de la cablu’", vulpea "Conasul de la banca", iar magarul "Domnu’ mezelar". Astral Telecom, Banca Transilvania sau Maestro sunt doar cateva din societatile la care Ciorcila este actionar.

Iar acum acestea sunt printre cele mai puternice din Cluj, e normal ca lumina licuriciului Ciorcila sa poata strapunge si calea politicului. Daca veti incerca sa va ghidati dupa lumina acestui licurici succesul este aproape ca si garantat.

Un licurici nereusit

Orice padure isi are uscaciunile ei. La fel, orice roi de licurici isi are exemplarele sale nereusite. Sorin Dan este un om de afaceri prosper. Lumina sa de licurici este insa una cu intermitente si are surse artificiale. Omul de afaceri clujean s-a aflat in miezul unui scandal legat de caderea Fondului e Investitii CIRO Cluj.

Odata cu prabusirea afacerii si agitarea spiritelor in sediul Fondului din Cluj, Sorin Dan a fost nevoit sa sara pe geam pentru a nu fi linsat de clujenii tepuiti, prezenti in sediul societatii. Precum intr-un film politist, Sorin Dan s-a mascat cu mustata falsa si peruca, plecand incognito din Cluj.

Mai apoi, Dan a parasit tara pentru mai bine de un an, stabilindu-se in Statele Unite, unde a reusit sa puna pe picioare un mic bussines imobiliar care ii asigura si in prezent, o mica parte din avere. Este vorba despre achizitionarea a doua blocuri de locuinte in New York, date in chirie.

Ar fi de precizat faptul ca Sorin Dan dispune de viza de sedere in SUA pe o perioada de 10 ani, putandu-si astfel pierde urma cand situatia o impune. Asa ca nu va sfatuim sa apelati la lumina licuriciului Sorin Dan. S-ar putea sa va ardeti!

Dom’ profesor licurici

Dupa 12 ani ca profesor de istorie la Liceul Industrial Nr. 8 din Cluj-Napoca, Dorel Goia a renuntat la cariera didactica si a intrat in afaceri. Astral sau Maestro sunt doar cateva din povestile de succes pe care animalele le asculta seara, la cate un foc de tabara.

Licuriciul Goia, cu o avere ce depaseste 5 milioane de euro, lumineaza in noapte precum un o lanterna buna. Desi mai este mult pana la lumina unui far, in bezna totala din padure lumina acestui licurici v-ar putea fi de real folos. Nu va garantam succesul dar va asiguram ca nu va veti rataci.

Licuriciul autohton

Ovidiu Turcu face si el parte din categoria licuricilor cu o lumina puternica, bazata mai ales pe latura economica. Cu o avere de peste 5 milioane de euro, Turcu, patronul unei afaceri prin care se ruleaza anual sase milioane de dolari – Dacia Service – este un licurici pe a carui lumina te poti baza.

Dacii nedacii, lumina stramoseasca a acestui licurici va poate scoate din multe incurcaturi. Din pacate insa GAZETA nu a reusit sa stea de vorba cu toti acesti licurici. Probabil ca unii dintre ei aveau de luminat o cale sau alta.

Consiliul Licuricilor

Acestia au fost cei mai "neastamparati" licurici pe care GAZETA i-a zarit in negura padurii. Lumina lor a fost indeajuns de puternica petru a putea fi reperati si pentru a primi nominalizari la titulatura de licurici sef. Pentru a stabili cui i se cuvine Oscar-ul licuricesc GAZETA a cerut si parerea colegilor din presa.

Marea majoritate a lor l-au indicat ca licurici sef pe primarul Emil Boc, pe locul secund situandu-se Horea Ciorcila. Una dintre cele mai pertinente opinii in acest sens le-a avut Victor Popa - redactor-sef la cotidianul Monitorul de Cluj: „Din punctul meu de vedere, licuriciul-sef ar trebui sa fie altfel.

El ar trebui sa fie subscris interesului general, iar daca scoate o farama de lumina nu e nimic condamnabil. Eu cred ca noi nu avem nevoie de un singur licurici, avem nevoie de o adunare a licuricilor, de un consiliu al licuricilor. Trebuie sa existe un consens al licuricilor, care sa lumineze orasul si atunci suntem de acord.

Eu cred ca in orasul asta sunt prea multi licurici. Cred ca in perioada asta asistam la sintagma „Veniti de luati lumina!" si fiecare e dezorientat si nu stie cine e licuriciul-sef".

Invingator la puncte….

"Eu, licuriciul sef al Clujului? Ma simt onorat de o asemenea numire, dar, o consider total deplasata. Este o aparenta putere data de faptul ca sunt atat primarul Clujului cat si presedintele Partidului Democrat.

Unii considera ca din aceasta cauza as putea trage anumite sfori sau ca as avea o anumita influenta intr-o serie de medii politice sau economice. Vreau insa sa va asigur ca nu este asa. Am fost mult timp in Opozitie si cunosc foarte bine comportamentul pe care l-a avut PSD cat timp s-a aflat la guvernare.

Acum, daca am ajuns la Putere vreau si trebuie sa actionez in interesul general si nu de grup. Nu trebuie sa intervin acolo unde nu am atributiile necesare. Oricum, puterea este trecatoare si mai incolo nu vreau sa imi fie rusine" – Emil Boc, primar Cluj Napoca si presedinte al Partidului democrat.