O noua zi de calvar pentru judetul Constanta. Ploile torentiale, care nu au contenit timp de peste 36 de ore au adus sub ape mai multe localitati din sudul judetului si chiar zone din municipiul Constanta. Situatia este dramatica in Costinesti si Tuzla, unde apa a atins si doi metri inaltime, inundand numeroase locuinte si provocand moartea a sase persoane.

Toate caile de comunicatie au fost intrerupte, drumurile inchise si 23 de copii au ramas blocati in podul gradinitei din satul Schitu, parte componenta a statiunii Costinesti. Ploaia torentiala din ultimele zile a adus noi greutati constantenilor.

In municipiul Constanta, circulatia a fost ingreunata, mijloacele de transport in comun 101, 102, 48 si 48B au fost oprite, iar desfasurarea activitatii institutiilor, afectata. In zona Delfinariu, pompierii din cadrul Brigazii de Pompieri Dobrogea au fost solicitati inca de dimineata sa intervina pentru strangerea apei cu doua autospeciale.

Intr-o situatie similara s-a aflat si Palatul Copiilor, care a fost inundat pentru a doua oara anul acesta, pompierii intervenind de asemenea cu doua autospeciale. Biblioteca Judeteana „Ioan N. Roman" s-a confruntat cu problema infiltratiilor.

In salile de curs de la etajul doi, cititorii au fost primiti ieri cu cratite asezate strategic pentru colectarea apei ce se infiltrase prin acoperis. Ploaia a pus in dificultate si distribuirea energiei electrice, numeroase institutii din Constanta fiind nevoite sa-si reduca activitatea ca urmare a lipsei energiei electrice, printre acestea numarandu-se si Directia Apele Romane Dobrogea Litoral.

Infiltratii si aparate oprite la Spitalul Judetean

Furia apelor s-a rasfrant si asupra Spitalului Judetean Constanta, unde au iesit la iveala reparatiile facute numai de ochii lumii. Cele mai afectate sectii au fost cea de Radiologie (unde ghinionul a facut sa fie montate si aparatele de inalta performanta, cum ar fi aparatul RMN, cel de angiografie si computerul tomograf), Morga si Sectia de Dializa.

Imaginea care staruia ieri victorios in Sectia de Radiologie era demna de toata jena unui spital de o asemenea dimensiune: prosoape pe jos, pereti cojiti (loviti de apa), galeti puse in mijlocul drumului si impinse la o parte atunci cand carucioarele cu bolnavi treceau prin zona, rugina scursa pe pereti. „Din primavara avem problema asta. Mereu patim asa cand ploua.

Nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru ca apa se infiltreaza pe langa firele electrice", a declarat Mariana Bardas, directorul general adjunct al spitalului. Cat despre situatia aparatelor de inalta performanta, functionarea acestora a fost intrerupta temporar, tot din cauza apei infiltrate prin pereti.

Si politistii de la Sectia 4 s-au confruntat cu efectele devastatoare ale ploii. Sediul Sectiei 4 a fost inundat inca de la primele ore ale diminetii, politistii plangandu-se ca apa le ajungea pana la genunchi.

6 persoane decedate, la Costinesti si Tuzla

Mai grav a fost insa in sudul judetului, unde 11 localitati au fost inundate, iar apa acumulata a atins pana la 2 metri inaltime, ducand la blocarea traficului pe DN 39. Daca pe la orele amiezii se putea circula pana la Tuzla, politistii aflati la iesirea din municipiul Constanta permitand soferilor sa mearga doar pana in acest punct, la orele amiezii, apele au paralizat intreaga circulatie.

Situatia din Costinesti este dramatica, majoritatea gospodariilor au fost inundate, in cursul dupa-amiezii inregistrandu-se patru decese, 10 case distruse, iar pentru evacuarea oamenilor s-a actionat cu barci de cauciuc. Pentru scoaterea oamenilor din cladiri a fost necesara interventia scafandrilor, care a fost ingreunata de faptul ca gospodariile erau pe punctul sa se prabuseasca.

O situatie tragica s-a inregistrat si in Tuzla, unde dupa cum a declarat Cristian Moldovanu, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Constanta, au fost semnalate doua decese, numeroase animale luate de ape, pe langa cladirile si gospodariile inundate. Lucratorii din cadrul Primariei Tuzla au fost chiar blocati cateva ore in cladire.

La RAJA au fost inregistrate peste 60 de apeluri de urgenta de la localnici care reclamau lipsa apei potabile. Pentru ajutorarea oamenilor, prefectul Danut Culetu, el insusi aflat ieri in localitatea 23 August pentru a coordona desfasurarea interventiilor, a cerut tuturor institutiilor sa dea o mana de ajutor.

La Costinesti au fost mobilizate efective ale pompierilor, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera, Comandamentului Operational Naval. Ca urmare a viiturii, in podul Gradinitei din Schitu, sat ce apartine de statiunea Costinesti, au ramas blocati 23 de copii.

Scafandrii au scos oamenii din casele aflate sub ape

Salvarea lor a fost posibila dupa cateva ore, si numai dupa ce s-a intervenit cu barcile pneumatice si cu echipaje de voluntari si de scafandri. In cursul noptii a plouat fara incetare, in rafale puternice.

In zori, cand locuitorii Mangaliei au pornit catre munca peisajul pe care l-au avut de infruntat a fost unul groaznic – balti enorme, unele de cateva zeci de metri patrati si peste jumatate de metru „adancime", gospodarii inundate, zeci de subsoluri ale blocurilor pline ochi de apa si noroi. Cele mai afectate portiuni din Mangalia au fost Cartierul M.I.

Dobrogeanu, Cercul Militar, zona Pietei Sud si Herghelia. Mai mult, zona a fost lipsita de curent electric, statia trafo fiind inundata. S-a apelat la ajutorul echipelor de pompieri, care, cu opt utilaje, au actionat inca de la orele 4 dimineata pentru scoaterea apei din curte.

Apele au izolat Mangalia timp de mai multe ore

Inspectorul sef al Inspectoratului de Urgenta Constanta, col. Petre Trandafir, ne-a declarat ca, dupa rezolvarea situatiei de la M.I.

Dobrogeanu, lucratorii din subordine s-au deplasat mai intai la Herghelia Mangalia, unde zece case au fost acoperite de ape si nisip, dar si la Vama Veche si 2 Mai, unde mai multe gospodarii au disparut in urma potopului, si la 23 August, unde zeci de case, garaje si adaposturi pentru animale au fost distruse.

Pentru ca situatia de la Herghelie sa fie remediata cat mai curand, Primaria Mangalia a achizitionat 150 de saci de nisip, iar stavilarul de la lacul de langa oras a fost deschis pentru a lasa apa sa se scurga. Din pacate cele trei lacuri de langa Mangalia – din Venus si din Neptun - au reusit sa rupa nivelul de siguranta.

In cateva minute, strada care leaga orasul de statiuni a devenit impracticabila pentru autoturismele mai mici, nivelul apei depasind jumatate de metru. Municipiul Mangalia s-a aflat astfel, pentru mai multe ore, sub asediul apelor, fiind practic aproape izolat de restul localitatilor.

Ploaia a lasat adevarate cratere pe plaja

Dezastrul s-a produs si pe plaja, unde nisipul s-a surpat in mai multe locuri, dezvaluind adevarate cratere, adanci de peste doi metri. „Mai multe fose septice s-au umplut si cu greu am reusit sa ne descurcam cu cele trei vidanje pe care le are in dotare Primaria.

La Vama Veche situatia este mult mai grava, pentru ca o portiune foarte mare din localitate a fost acoperita cu apa ce depaseste jumatate de metru, iar mai multe case de vacanta au fost afectate. Limanu a scapat cu mai putin pagube, numai doua sau trei familii au avut de suferit", ne-a declarat Petre Trandafir.

Aceeasi situatie dramatica a fost si la 23 August, pompierii intervenind pentru a scoate apa din gospodarii, dar si pentru a-i ajuta pe localnici sa isi salveze animalele. Atat podul din 23 August, cat si cel din Pecineaga au fost pe punctul de a fi inundate.

Ploile au afectat si Adamclisiul, unde au fost semnalate surpari de terenuri, Comana, unde au fost inundate 10 locuinte si Casimcea, unde au cazut si stalpii de electricitate.