ZIUA de Cluj a prezentat, zilele trecute, modul in care s-a produs liberalizarea piatei distributiei de gaze naturale. Printre beneficiarii licitatiilor de concesiune a gazului din aceasta primavara se afla societatea CPL Concordia Cluj. Firma italiana a primit dreptul sa distribuie si sa comercializeze gaze naturale in mai multe sate si comune clujene.

La pachet, drept cadou, italienii au primit de la stat si retelele de gaze (conductele) din localitatile pe care le deservesc. In mare parte, retelele de gaze apartin comunitatilor locale, fiind instalate pe banii locuitorilor, care au drept de proprietate asupra lor.

Ilie Cosma, directorul CPL Concordia, a declarat ca societatea a castigat o serie de licitatii, asa ca are dreptul sa exploateze sistemul de conducte.

Cadouri romanesti pentru profituri italiene

Conform documentelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), CPL Concordia a preluat conductele de gaze de la Chinteni, Iclod, Bontida, Jucu de Sus, Savadisla, Catina, Baita, Minitiu Gherlii si Apahida. In aceasta din urma localitate, italienii s-au lovit de rezistenta comitetului de cetateni care au platit introducerea gazului.

Astfel, italienii de la CPL s-au ales cu un dosar penal pentru "tulburare de posesie". In contextul in care nu exista o lege privind despagubirea cetatenilor, acestia pot ramane cu banii dati, iar firma italiana va face profit de pe urma "viciului legislativ".

Mai mult, surse din localitatile "preluate" de CPL Concordia ne-au declarat ca societatea a impus deja o taxa de 500 de euro pentru fiecare nou bransament la conductele principale de gaze, desi conductele nu le apartin de drept.

La aceasta se adauga si pretul preferential, mult mai mare decat cel practicat de Distrigaz la metrul cub de gaze naturale, tarife pe care firma le-a obtinut tot prin "marinimia" Statului roman.

Italienii au vechime in ciupeala

CPL Concordia si-a facut aparitia pe piata acum trei ani, timp in care a primit mai multe concesiuni de la primariile localitatilor din judet pentru realizarea retelelor de gaze. Taxele de bransament percepute de firma au fost de-a dreptul nesimtite. Spre exemplu, in localitatea Chinteni, reteaua de gaze fusese, in 2003, instalata in proportie de 80 la suta.

Finalizarea lucrarii a fost cedata de Primarie societatii, care i-a taxat apoi pe locuitori cu 300 de dolari plus TVA pentru bransarea la conducta de gaze.

Aceeasi operatiune costa numai patru milioane de lei daca ar fi fost facuta de Distrigaz Nord. "Afacerea" de la Chinteni s-a lasat cu o interpelare parlamentara facuta de ex-deputatul Dan Brudascu, interpelare ramasa fara raspuns.

Recent, deputatul de Cluj Vasile Puscas a inaintat, la randul lui, o interpelare parlamentara privitoare la modul in care CPL Concordia a preluat reteaua de gaze de la Apahida.

Reprezentantii ministerului de resort au evitat sa dea un raspuns clar interpelarii deputatului clujean. O precizare importanta insa arata ca CPL Concordia stia ca reteaua de distributie de gaze este proprietate privata.

In localitatile Dezmir si Sannicoara (din comuna Apahida), conductele de gaz apartin societatilor SC G 500 Investment SA si SC GD 400 Investment SA, adica tocmai comitetului de cetateni care au platit introducerea gazului.

Informatiile au fost comunicate si conducerii CPL Concordia, care le-a ignorat, astfel ca a fost data in judecata, procesul aflandu-se pe rolul instantelor clujene.

CPL, "conectata" la sistem

CPL Concordia apare drept sponsor al echipei de fotbal AC Milan, patronata de premierul Italiei, Silvio Berlusconi. In Romania, firma a obtinut diverse contracte publice, din finantari ale Bancii Mondiale sau finantari europene. Interesele societatii italiene CPL Concordia sunt reprezentate de inginerul Ilie Cosma, un fost angajat al companiei de stat Distrigaz Nord.

Acesta a fost directorul Distrigaz Ludus inainte de anul 200 Cosma a candidat din partea ANCD (Alianta Nationala Crestin Democrata), condusa de ex-premierul Victor Ciorbea, la Primaria orasului Ludus. O buna perioada de timp, in perioada guvernarii CDR, actualul director al CPL Concordia a fost angajat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale.