Politistii din orasul Orastie (judetul Hunedoara) au depistat la timp o escrocherie cu masini de cusut vechi, marca "Singer". O familie din Beclean, judetul Bistrita, s-a intalnit, ieri dimineata, la un popas din apropierea municipiului, cu un tanar de la care urma sa cumpere masina de cusut pereche a celei pe care o detin, pentru a le comercializa mai departe cu 58.000 de euro.

Oamenii legii au impiedicat tranzactia si le-au spus femeilor ca puteau fi victimele unei escrocherii.

"Totul a inceput in urma cu doua saptamani cand am vazut mai multe afise in Beclean. O firma achizitiona masini de cusut vechi "Singer", "Zinger Norma" si alte marci, cu sume cuprinse intre 22.000 si 55.000 de euro. Stiam ca mama pastreaza in pod o masina de cusut "Singer". Astfel, ne-am decis sa o vindem.

Am sunat la numarul de telefon de pe afis si ne-a raspuns o femeie care ne-a spus ca firma este din Arad, lucreaza legal, prin banca, si ne-a cerut sa-i citim seria de pe masina de cusut. Apoi, ne-a spus ca exista in baza lor de date si ca nu valoreaza prea mult daca nu vindem si perechea. Ne-a dat un numar de telefon de la persoana care detinea masina pereche.

La acest numar ne-a raspuns un barbat, care ne-a spus ca el nu poate veni la Arad odata cu noi, dar e dispus sa vanda masina lui de cusut cu 35 de milioane de lei. Ieri (n.r. marti), am vorbit din nou cu femeia. Ea a spus ca la 20 de minute de la predarea masinilor ne vom incasa banii de la banca - 58.000 de euro. Asa ca ne-am gandit sa cumparam masina pereche si sa le vindem pe amandoua.

Ambele tranzactii urmau sa aiba loc in aceeasi zi", a afirmat Iulia C., din Beclean.

Tanara, impreuna cu mama ei, au stabilit detaliile tranzactiei si, noaptea trecuta, au pornit spre judetul Hunedoara, unde era stabilit sa se intalneasca cu posesorul masinii pereche. "La telefon, barbatul ne-a zis ca este din satul Boiu, de langa Geoagiu, si ca ne asteapta acolo. Apoi, deoarece nu l-am gasit, l-am sunat din nou.

Ne-a spus ca el nu poate veni, ca este bolnav, dar ca l-a trimis pe fiul lui, care ne asteapta la un local de pe marginea DN 7. Cand am ajuns si am vazut masina din mana tanarului mi-am dat seama ca e supraevaluata. I-am spus ca ii dau numai 25 de milioane de lei vechi pe masina pereche si a fost de acord. Am iesit afara din local sa dam banii si am fost opriti de politisti. Daca nu interveneau, pierdeam 25 de milioane de lei", a spus Ileana C.

Nume fals

Minorul care a adus masina de cusut pereche sustine ca aceasta i-a fost inmanata de tatal sau adoptiv, care locuieste in satul Sohodol, judetul Alba. "Mi-a spus sa dau masina si sa iau banii", le-a spus acesta politistilor. El a dat un nume fals, iar oamenii legii incearca sa afle identitatea lui. Tanarul a fost dus la sediul Politiei municipiului Orastie pentru identificare.

Seful Biroului Investigatii Criminale Orastie, comisarul Florin Mogosan, sustine ca in ultima vreme numarul persoanelor inselate cu masinile de cusut vechi este din ce in ce mai mare. "Metoda folosita de escroci este simpla, insa multi cad in cursa.

Presupusii colectionari lipesc afise pe stalpi sau dau anunturi la mica publicitate in care cer masini de cusut vechi de diferite marci, oferind sume importante in euro, de la 25.000 si pana la 65.000 de euro. Daca proprietarul unei astfel de masini ii contacteaza, i se vorbeste despre masina pereche, adica una cu serii duble, care ii ridica valoarea.

Apoi, "binevoitorii" dau un numar de telefon de contact de la persoana care detine masina pereche. Oamenii iau legatura cu proprietarii masinii pereche si, tentati de suma pusa in joc, imprumuta sume importante pentru a cumpara cealalta masina. Insa, atunci cand merg la locul stabilit, sa vanda ambele masini, isi dau seama ca au fost inselati", a afirmat Mogosan.

Caz similar la Deva

Un alt caz de escrocherie cu masini de cusut vechi a avut loc la Deva, la sfarsitul lunii martie. Atunci, un timisean a depus plangere la Politiei municipiului Deva, reclamand ca a fost inselat cu suma de 2.700 de euro. Doru Kiss, din localitatea timiseana Deta, raspunsese unui anunt de mica publicitate dat de un colectionar de masini de cusut vechi.

O persoana care a raspuns la numarul de telefon, i-a vorbit de masina pereche si i-a dat numarul de telefon al celui care detinea masina de cusut cu aceeasi serie.

Barbatul s-a intalnit la Deva cu o persoana, care i-a vandut perechea masinii de cusut "Singer" pe care o detinea el cu suma de 2.700 de euro. Dupa ce s-a facut tranzactia, Doru Kiss a incercat sa vanda cele doua masini la magazinul din Sibiu indicat de cel care daduse anuntul, insa acolo a aflat ca a fost victima unei escrocherii.