Afacerile lui Trita Fanita pe litoralul romanesc se afla in colaps. Potrivit unor surse din cadrul societatii „Steaua de Mare", afaceristul nu prea mai are pe unde sa scoata camasa si va incepe in curand sa vanda ce mai are prin alte parti, pentru a scapa de problemele pe care le are aici.

Pana atunci, Trita Fanita isi duce cu zaharelul angajatii, care au devenit, efectiv, muritori de foame. Cea mai mare parte dintre ei nu a mai fost platita din luna octombrie a anului trecut si nici nu spera sa-si vada prea curand drepturile salariale restante, care au ajuns deja de ordinul zecilor de milioane de lei pentru fiecare in parte.

Aproape jumatate din cei 112 angajati ai societatii „Steaua de Mare" au protestat miercuri in fata sediului firmei, chiar in timpul in care inauntru avea loc o sedinta a Consiliului de Administratie, la care participa si directorul general Trita Fanita.

Consiliul discuta, chipurile, strategia pentru urmatorul sezon estival, dar, in fapt, se cautau solutii disperate pentru iesirea din criza. Angajatilor li s-a spus ca au avut un sezon foarte slab si din aceasta cauza nu sunt suficienti bani, iar pe de alta parte ar trebui sa inteleaga si ei dificultatile care sunt, pentru ca „au aceleasi datorii impreuna".

Problema e ca acei oameni nu sunt asociati si nu au nici un fel de datorii sau obligatii fata de firma. In momentul in care oamenii nu au mai putut suporta sa fie ignorati si au navalit peste sefii lor, cei din conducere au scos din jobenul cu minciuni o solutie: o banca din Constanta a fost de acord sa acorde societatii un imprumut de 1,1 miliarde de lei vechi.

In cel mai scurt timp, toate platile vor fi aduse la zi, iar situatia va reintra in normal. Oamenii au inghitit galusca – de foame, probabil – si au incetat protestele. Situatia este insa mult mai grava si departe de a avea un sfarsit fericit.

Potrivit unor surse din cadrul societatii, datoriile pe care Trita Fanita le are de achitat catre angajatii sai sunt aproape 2,5 miliarde de lei. Pe langa cei 112 angajati permanenti, mai sunt circa 300 de sezonieri, care au ramas, la randul lor, cu buzele umflate. In ciuda promisiunilor facute de conducerea societatii, sursele noastre sustin ca Fanita nu are de unde sa faca rost de bani.

Singura modalitate prin care ar mai putea face rost de ceva lichiditati ar fi scoaterea la vanzare a unor active.

„Steaua de Mare", inglodata in datorii

Situatia este cu atat mai grava, cu cat „Steaua de Mare" are datorii imense si la toti furnizorii sai de servicii. Gazul, lumina electrica si celelalte utilitati nu au mai fost platite de circa patru luni de zile, datoriile depasind 500 de milioane de lei. Colac peste pupaza, Trita Fanita este bagat pana peste gat si in datoriile catre stat.

Cu toate ca a preferat de cateva ori sa nu-si plateasca angajatii, doar pentru a mai achita cate ceva la buget, fiscul are de recuperat de la „Steaua de Mare" cateva miliarde bune de lei. Curios este ca Fanita a avut la indemana ocazia de a scapa cu obrazul curat. Vara aceasta, afaceristul a primit cateva oferte concrete de cumparare a societatii sale.

Cele trei hoteluri (Britannia 1, Britannia 2 si Steaua de Mare), carora li se adauga trei restaurante, o braserie, o cofetarie si doua laboratoare au tentat cativa investitori din Germania si Spania. Dar, la masa negocierilor, Trita Fanita nu a cedat nici un cent din pretul sau, iar acum se vede pus in situatia de a accepta falimentul.

Pana atunci, angajatii s-au hotarat sa-l dea in judecata pe controversatul milionar. Mai ales ca, dincolo de problemele reale generate de un sezon slab, angajatii vorbesc si de reaua vointa a patronului. Daca intr-adevar ar vrea, Trita Fanita ar putea aduce din alte parti banii pe care ii datoreaza oamenilor de aici.

Exista, deja, cateva antecedente in care Trita Fanita a fost executat judecatoreste pentru a achita unor salariati de-ai sai drepturile banesti. In aceste conditii, cei pe care nu i-a mai platit de un an de zile considera ca au toate sansele sa castige, cu atat mai mult cu cat se vor judeca in regim de urgenta.