Romania a fost prima tara care a utilizat gazele naturale in scopuri industriale, avand si cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala. Acest sector este unul foarte complex, in cadrul careia activeaza producatori, operatori ai sistemelor de depozitare, transportatori, distribuitori si furnizori. Romgaz este una din societatile care activeaza in cadrul acestor procese.

O suta de metri pe zi

Seminarul organizat in cursul zilei de sambata a presupus o deplasare pe teren, alaturi de reprezentantii Romgaz Targu Mures mai sus amintiti, la cateva din cele mai importante obiective ale Romgaz.

Dupa o scurta incursiune in istoria gazelor naturale pe care a facut-o directorul Gratian Rusu in drum spre primul dintre obiectivele stabilite, din care am aflat, teoretic, ce presupune procesul de exploatare, prelucrare si inmagazinare a gazelor naturale, am ajuns la Sarmasel. Aici, la una din sondele de foraj, munca era in toi.

Am fost intampinati de seful Foraj Sonde, Vasile Aron, care ne-a prezentat toate aparatele si ne-a explicat, in mare, ce presupune procesul de forare. In momentul in care am ajuns noi, sapa de la capatul sondei de foraj se afla undeva la 1.200 de metri adancime. "Mai sunt necesare cateva ore pana ajungem la stratul de zacamant.

Se foreaza de azi-dimineata", a declarat Vasile Aron. Am fost curiosi sa aflam in cat timp se foreaza pana la o adancime de 100 de metri, dar conform spuselor lui Vasile Aron, aceasta depinde de ce fel de straturi se intampina la foraj, iar procesul presupune studierea unor parametri. "Se pot fora si 100 metri si 600 de metri pe zi.

Toate procesele se fac in maxima siguranta, astfel incat nu exista riscuri majore de accidente", a precizat Vasile Aron. Vazand ca muncitorii stau nemiscati, cu mainile pe niste manete, l-am intrebat pe unul dintre ei cat de obositoare este munca acesta. "Toata ziua stam si urmarim parametri care ne arata la ce adancime ne aflam si inlocuim sapele daca este nevoie. Cam asta facem 12 ore pe zi", ne-a declarat un "gazar".

Dupa ce se ajunge la stratul de zacamant, gazul trebuie curatat de impuritati si de apa, urmand ca ulterior, gazul metan pur sa fie livrat catre societatea transportatoare de gaze.

Monitorizare continua

Urmatorul obiectiv vizitat a fost statia de uscare si comprimare de la Sanmartin. Aici, alte utilaje, mai mari, mai complexe. Racirea si uscarea gazului metan se face prin intermediul unor utilaje foarte costisitoare - importate in principal din Olanda -, printr-un procedeu relativ simplu, dar foarte interesant.

Aici, angajatii sunt si mai putini la numar, dar suficienti pentru ceea ce trebuie facut, spun organizatorii seminarului. Toate halele sunt supravegheate prin intermediul camerelor de filmat amplasate in interiorul acestora, astfel ca este monitorizat tot ceea ce se intampla.

Deasupra fiecarei instalatii de uscare si comprimare a gazului sunt amplasate detectoare de gaze, care alarmeaza angajatii in cazul unei emanatii.

Gazul se intoarce in pamant

De aici, traseul nostru s-a indreptat catre unul din depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale, amplasat in zona platformei Targu Mures Corunca.

Romgaz opereaza un numar de cinci depozite subterane de gaze naturale proprii, unul localizat in bazinul Transilvaniei, la Sarmasel, iar patru in zona extracarpatica - Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti, precum si trei depozite in asociere cu alte firme: Targu Mures, cu firma Depomures, si Cetatea de Balta si Nades, cu firma Amgaz.

Stocul total de inmagazinare este de 3.000 de milioane mc, din care 2.550 aflate in depozitele Romgaz, iar diferenta in depozitele operate. Aceste depozite trebuie sa asigure, in cazul unei intreruperi a extractiei de gaze, o furnizare continua catre consumatori de cel putin 60 de zile.

Dupa spusele directorului Gratian Rusu, orasul Targu Mures este amplasat pe un zacamant foarte bogat in gaze naturale, dar forarea solului nu se poate face decat in zonele limitrofe ale orasului, folosind sondele dirijate pentru a extrage gazele naturale de sub oras.

Seminarul s-a incheiat cu o masa, unde s-au tras concluziile si s-au adresat alte intrebari pe aceste teme.

Cel mai important aspect pe care l-am retinut a fost faptul ca Romania este o tara bogata in acest gen de resurse naturale, ca societatea Romgaz a investit foarte mult in logistica necesara exploatarii si depozitarii gazelor naturale, instalatiile fiind de ultima generatie si ca gazele existente la noi sunt de calitate, continand gaz metan in proportie de 97-98 la suta.