Omul de afaceri Stefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Romane, poate cel mai puternic grup comercial din Romania, este considerat a fi un fel de "chirurg" al societatilor falimentare, preluate de stat.

Imperiul magnatului moldovean - premiat cu titlul de "Investitorul anului 2004" - cuprinde mai multe societati& Contactoare Buzau, Sinterom Cluj, UZUC Ploiesti, Iasitex Iasi, Chimcomplex Borzesti, Novatex Pitesti si Somes Dej. Presa a relatat pe larg modalitatea prin care Vuza si-a largit imepriul, mai exact sistemul suveica.

Cu toate acestea, unul dintre "meritele" recunoscute de o parte din presa si de oamenii de afaceri, fie ei si concurenti, a fost ca Vuza a preluat o serie de colosi industriali, adusi in stare de faliment - lichidare, pe care i-a adus "la viata", inregistrand profit.

Practic, asa cum vom arata in cele ce urmeaza, o mare parte sau cea mai mare parte din succesul inregistrat de magnatul moldovean i se datoreaza statului, sau altfel spus complicitatii statului, prin institutiile sale.

Si asta pentru ca, cel putin in cazul a doua societati, Novatex si colosul Chimcomplex, cu putina vreme inainte de privatizare, cu tinta directa Stefan Vuza, cele doua societati au beneficiat de bunavointa statului, prin Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

AVAS a vandut, la putina vreme dupa stergerea datoriilor sau reesalonarea lor, rand pe rand, cele doua societati lui Vuza. Altfel spus, statul i-a pregatit terenul, in conditiile in care Vuza nu s-a sfiit sa se ante-pronunte vizavi de conditiile in care ar prelua o anumita societate& aflata in lichidare si cu stergerea datoriilor.

Ascultator, Statul a hotarat in consecinta, doar nu era sa-i pericliteze lui Vuza sansele la premii si diplome.

Activele S.C. NOVATEX S.A. au fost adjudecate la licitatia publica cu unic participant din iunie 2004, pentru suma de 5.802.729,50 dolari (inclusiv TVA). La acea vreme, NOVATEX S.A. figura in portofoliul debitorilor AVAS cu o creanta neperformanta de 19.031.430,13 USD, preluata de la Ministerul Finantelor Publice ca urmare a dispozitiilor O.G. nr. 29/2002, privind instituirea unor masuri pentru recuperarea creantelor statului si diminuarea datoriei publice.

Demn de subliniat este faptul ca, la solicitarea AVAS, patrimoniul Novatex a fost evaluat de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica, stabilindu-se ca valoare estimata de piata a activelor suma de 9.773.480 USD.

Cu toate acestea, in data de 6 iunie 2004, Iasitex (societate membra a grupupului SCR) a castigat licitatia organizata de AVAS, adjudecandu-si activele oferite la vanzare cu pretul de 5.802.729,50 USD. La acestea se adauga datoria Novatex preluata de AVAS, de 15,672 mil USD, in contul unui credit extern luat cu garantia statului roman.

Prin urmare, Iasitex, controlata de Vuza, achita doar 60% din valoarea de piata a activelor Novatex, si mai primesze bonusul de 15 mil USD. Beneficiu Vuza de aproape 20 mil USD, oferit de statul roman. in iar datoria Chimcomplex la 49,630 mil USD.

Sistemul s-a verificat si in cazul Chimcomplex, doar dimensiunile difera. Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de Vuza in 2003 cu un pret al tranzactiei de 25.030.570 de Euro. si in acest caz, datorii preluate de AVAS - 49.630 mil USD. Cum spuneam mai sus, capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei - aproximativ 51.610.000 euro.

Ca termeni de comparatie, mai mare decat al Rompetrol Bucuresti si Industria Sarmei (Mechel) Campia Turzii sau dublu decat Tractorul Brasov si Uzinele Sodice Govora. Societatile aflate sub umbrela lui Vuza au achizitionat astfel Chimcomplex la un pret al tranzactiei de jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor.

La asta, adaugam datoriile Chimcomplex luate de AVAS, de 49 mil USD. Astfel, numai in cazu" Chimcomplex, bunavointa statului se apropie de 100 mil USD pentru societatile controlate de Vuza. Inca un amanunt& cu un an inainte de maritisul Chimcomplex, de neprofitabila ce era, societatea obtinuse un profit net pe sase luni de peste 20 mld lei vechi…

Pentru a intelege ce se ascunde sub sintagma sofisticata de "pret al tranzactiei", va oferim o poveste similara, despre o alta societate ajunsa sub mantaua SCR.

In 30 iunie 2004, SCR au cumparat impreuna cu o persoana privata, de unde altundeva decat de la AVAS, 74.5 % din Metalurgica Aiud. Pretul tranzactiei - 5.3 mil euro, insemnand& 781.300 euro plata attiunilor, 3.2 mil euro investitii asumate in dezvoltare, 450.000 euro investitii de mediu si 800.000 euro capital de lucru.

Pretul platit de Vuza a fost un chilipir, in conditiile in care capitalul social la Aiud era de aproximativ 90 de mld de lei, iar pentru 75% din actiuni s-au platit 780.000 euro, adica 31 miliarde de lei si nu 60 de miliarde, cat ar fi fost valoarea nominala a actiunilor. Din nou jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor, ca si la Chimcomplex.

De unde concluzia ca, atunci cand e vorba de Vuza, statul il priveste, analizeaza si decide sa se multumeasca, inevitabil, cu jumatate.

In acest caz, gratie calculelor AVAS, Vuza a castigat, fata de valoarea capitalului social al societatii achizitionate, nici mai mult nici mai putin decat 30 de miliarde de lei.

Culmea e ca reteta castigatoare brevetata de Vuza prin care preia la pret de nimic societati carora statul le iarta datoriile urmeaza sa fie aplicata si pentru preluarea societatii Terom Iasi. "Din punctul nostru de vedere, in cazul Terom, din cele trei soluti legale de rezolvare, doar una este realista..

Reorganizarea judiciara presupune achitarea integrala a datoriei de 12-13 milioane de dolari la bugetul de stat… Singura solutie este lichidarea. In acest caz, fabrica poate fi preluata integral", a declarat recent pentru o publicatie locala omul de afaceri.

Altfel spus, "singura solutie", sau conditia impusa de Vuza pentru preluarea combinatului, este lichidarea lui, firma avand datorii de 12 milioane de dolari numai la bugetul de stat. Sau, privind din alt punct de vedere, in cazul TEROM trebuie sa-l platim pe Vuza cu 12 mil USD din banii nostri de contribuabili, pentru a-l indupleca sa achizitioneze TEROM. si, evident, sa nu realizam acest material, altfel…

Activele Novatex au fost adjudecate, la licitatia publica din iunie 2004, pentru suma de 5.802.729,50 dolari (inclusiv TVA). La acea vreme, Societatea Comerciala Novatex S.A. figura in portofoliul debitorilor AVAS cu o creanta de 19.031.430,13 USD, preluata de la Ministerul Finantelor Publice ca urmare a dispozitiilor O.G. nr. 29/2002, privind instituirea unor masuri pentru recuperarea creantelor statului si diminuarea datoriei publice.

Datoria Chimcomplex preluata de AVAS se ridica la 49,630 mil USD, iar societatea a fost preluata de Stefan Vuza in 2003 cu 25.030.570 de Euro, in conditiile in care capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei, (aproximativ 51.610 de milioane de euro la cursul de atunci).