Ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a anuntat, la Cluj, ca Guvernul va aloca 300 de miliarde lei vechi pentru extinderea retelelor de alimentare cu apa. El a afirmat ca suma este de trei ori mai mare decat cea alocata de fostul guvern PSD in bugetul pentru anul 2005.

Laszlo Borbely a spus ca in Romania exista in prezent circa 8.000 de localitati care nu sunt racordate la sisteme centralizate de alimentare cu apa. El a adaugat ca Executivul isi va schimba politica si in ceea ce priveste modernizarea drumurilor comunale. Pe viitor, ele vor fi asfaltate in loc sa fie pietruite, ca si pana acum.

In paralel, autoritatile vor continua programul de constructie a locuintelor pentru tineret.

Programul va fi finantat cu ajutorul unui imprumut de 140 de milioane de euro, acordat de Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei.

Laszlo Borbely a declarat ca in acest an au fost date in folosinta mai mult de 4.000 de locuinte pentru tineret, insa autoritatile au fost nevoite sa opreasca lucrarile la circa 3.000 de locuinte pentru tineret din cauza datoriilor lasate de fostul Guvern, care a adunat facturi neplatite in valoare de 4.300 de miliarde lei la constructia de locuinte si de 220 de miliarde lei la capitolul modernizarea drumurilor nationale.

Un alt amanunt anuntat de ministru este acela ca pentru prima data, in bugetul aprobat de Guvern se afla un fond pentru co-finantarea proiectelor europene, care ar urma sa devina din ce in ce mai consistente.

Ardealul, o pata alba pe harta investitiilor

Laszlo Borbely a mai afirmat ca va cere Guvernului sa finanteze cu prioritate proiecte de infrastructura rutiera in nordul tarii. Cel mai important proiect este autostrada Transilvania.

Demnitarul a spus ca Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru plata lucrarilor care vor fi facute in anul 2006. Acestor bani li se adauga un credit luat de Ministerul Finantelor Publice, care, de asemenea, este in valoare de 100 de milioane de euro.

Borbely a adaugat ca renegocierea contractului cu constructorul american al autostrazii, compania americana "Bechtel", este pe cale de a se incheia.

Practic, a afirmat ministrul, a mai ramas de negociat un singur articol din contract, cel care se refera la plata avansului cerut de oficialii companiei americane si care este considerat prea mare de catre reprezentantii Guvernului.

La seminarul organizat, ieri, la Cluj-Napoca au participat si presedintele PD, primarul Emil Boc, precum si fostul vicepremier PSD Ioan Rus. Boc a declarat ca impartaseste pozitia ministrului Borbely in privinta autostrazii si a adaugat ca acest proiect este vital pentru dezvoltarea orasului.

Liderul democrat a completat ca o mare victorie a fost reprezentata de faptul ca in strategia de dezvoltare pe viitorii 10 ani, elaborata de Ministerul Transporturilor, se regaseste ideea de a plati pentru construirea unei centuri de ocolire a orasului, precum si a unor inele de circulatie care sa permita celor care vor sa treaca dintr-un capat in altul al municipiului Cluj-Napoca sa ocoleasca centrul vechi.

De asemenea, Ioan Rus si-a reafirmat sprijinul pentru autostrada Transilvania, proiect despre care a amintit ca l-a initiat impreuna cu presedintele UDMR, actualul vicepremier Marko Bela.

Liderul PSD a cerut politicienilor si oamenilor de afaceri sa analizeze proiectul pachetului de legi privind reforma in administratie, despre care a spus ca va afecta pe termen lung dezvoltarea locala, in conditiile in care puterea primarilor va creste, la fel ca si influenta deciziilor luate de acestia asupra mediului de afaceri.