Preotii si profesorii vor trebui sa le vorbeasca oamenilor despre gripa aviara. Prefectura a solicitat Protopopiatului si Inspectoratului Scolar Judetean ca in biserici si in scoli sa se explice pericolul pe care il constituie aceasta boala, cum se previne contaminarea si ce trebuie efectiv sa se faca in aceasta perioada.

Astfel, preotii ar urma sa isi rezerve o parte din timpul dedicat predicii si chestiunilor referitoare la gripa aviara, iar profesorii si invatatorii sa faca acelasi lucru cu elevii. Prefectura a trimis institutiilor mentionate si detalii despre virus asa incit slujitorii bisericii si cadrele didactice sa stie exact ce sa le spuna credinciosilor, scolarilor si liceenilor.

"In timpul predicii oamenii asculta totdeauna de preot. Am vorbit in mai multe rinduri cu ministrul Agriculturii si gripa aviara este un lucru extraordinar de serios pentru ca ochii Uniunii Europene sint atintiti asupra noastra ", afirma prefectul Cristian Roman.

Acesta a dispus Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera sa efectueze si un control tematic privind marfurile alimentare importate, interzicind totodata comertul cu pasari si porcine.

"Miine (astazi - n.r.) vom trimite la fiecare parohie un material referitor la masurile care trebuie luate de cetateni ", afirma parintele protopop Lucian Leonte. Totodata, acestea vor fi publicate la biserici, iar luna viitoare, la sedinta cu preotii, se vor prelucra problemele referitoare la gripa aviara.

De asemenea, acestea vor fi editate si in Gazeta Crestina, publicatia oficiala a Protopopiatului Botosani.