Ploiestenii ar putea ramine fara incalzire `n aceasta iarna. In ultima sedinta AGA de la Dalkia Termo Prahova s-a discutat intens pe marginea subventiei in valoare de 430 de miliarde de lei vechi si s-a ajuns la concluzia ca societatea nu va mai putea sustine activitatea de productie a energiei termice.

Prin urmare Dalkia ia `n calcul inchiderea termocentralei de la Brazi, iar ploiestenii care locuiesc la blocuri nu vor mai avea caldura in calorifere.

Scumpirea cu 20 de procente a pretului gigacaloriei va impovara si mai mult bugetul local, care va fi nevoit sa suporte costuri cu mult mai mari pentru a asigura subventia pentru populatie, astfel ca sansele de plata catre operatorul, Dalkia Termo Prahova sint foarte mici.

Primarul Emil Calota spune ca ar mai exista o varianta de credite pe care Dalkia le poate accesa si de asemenea ar putea fi suplimentate resursele pentru 2006, in momentul in care va fi probat bugetul pentru anul viitor.

"Din 2006 vom incepe sa pregatim noul mod de acordare a subventiilor directe, in asa fel incit oamenii care au efectiv nevoie de ajutor pentru iarna 2006-2007, sa poata primi ajutorul. Adica cel

care are sa spunem 20 milioane de lei salariu sa plateasca pretul de productie (1,8 milioane de lei/gigacalorie), iar cel care are salariu mai mic sa plateasca un pret de referinta si sa primeasca subventia, in functie de salariu.

De asemenea persoanele juridice care au sediu la bloc si platesc utilitatile ca si cum ar fi persoane fizice vor fi obligate sa intre in legalitate", a declarat primarul ploiestean.

Din 2007, vor fi eliminate complet toate subventiile la caldura, astfel ca ploiestenii cu venituri modeste vor fi nevoiti fie sa renunte la acest "lux", fie sa-si amaneteze ce mai au prin casa pentru a-si putea plati intretinerea.

Daca si gazele isi vor dubla pretul din 2007, asa cum se aude acum, pretul gigacaloriei la Ploiesti ar putea ajunge la 2,8 milioane de lei, ceea ce la un consum mediu de o gigacalorie lunar pentru fiecare camera, ar insemna, la un apartament cu trei camere aproape 8,5 milioane de lei lunar numai pentru a plati energie termica.

Asta in ciuda faptului ca Ploiestiul are, in momentul de fata, dupa toate indexarile, cel mai mic pret al gigacaloriei din tara.