Putini ziaristi au ocazia de a fi martorii unei condamnari la moarte. „Replica de Constanta" a fost ieri singurul reprezentant al presei care a asistat la un astfel de episod, petrecut in cadrul sedintei Consiliului Local din Navodari.

Cu putine momente inainte de finalul intalnirii a fost adus la cunostinta celor 15 consilieri care mai ramasesera in sedinta un caz social deosebit de grav. O femeie suferind de afectiuni extreme ale plamanilor (TBC, emfizem pulmonar s.a.) este tinuta in viata de mai multi ani aproape artificial, gratie unui concentrator de oxigen.

Aparatul a fost inchiriat femeii de catre societatea Oxigen Plus Bucuresti, care acum are de recuperat de la bolnava circa 23 de milioane de lei. Din pensia de trei milioane de lei, suferinda trebuia sa se intretina si sa achite si chiria lunara a aparatului, de 2,3 milioane lei. In disperare de cauza, femeia a apelat la Primarie pentru a-si putea inchiria, in continuare, viata.

Primarul Tudorel Calapod a inaintat Consiliului Local acest caz, cu speranta unei rezolvari imediate. Suma restanta nu este foarte mare, iar firma bucuresteana a dat dovada de suficienta intelegere, acordand autoritatilor din Navodari cateva saptamani pentru gasirea unei solutii.

Mai mult, Directia Judeteana de Sanatate s-a aratat dispusa sa suporte in viitor mai bine de jumatate din cheltuielile bolnavei, iar singurul lucru care mai trebuia facut era plata celor 23 de milioane de lei restante. Initial, consilierii au fost de acord sa achite aceasta datorie din bugetul local, iar viata femeii parea salvata.

A venit insa momentul fatidic in care unul dintre consilieri a intrebat care este baza legala prin care se pot scoate de la buget acesti bani. Dupa cateva minute de balbaieli, in care nici unul dintre cei prezenti nu a fost in stare sa ofere vreo solutie, consiliera Nastasia Chiru a propus efectuarea unei chete: fiecare ales sa cotizeze cu cate un milion de lei pentru a salva femeia de la moarte.

Au urmat cateva momente de tacere jenanta, in care nici un consilier nu a avut curajul de a se impotrivi, cu toate ca era evident faptul ca nimeni nu avea chef sa bage mana in buzunar. Pana la urma, cel care a rupt tacerea, spre usurarea celorlalti, prea lasi pentru a-si recunoaste dezinteresul, a fost consilierul Florin Chelaru.

Acesta a avut macar taria sa sugereze ca nu e institutie de caritate si, in ciuda insistentelor Nastasiei Chiru, consilierii s-au grabit, rusinati, sa treaca la alt subiect. Femeia care si-a pus toata speranta in mainile celor pe care i-a ales a fost condamnata la moarte de catre o clica de consilieri incapabili sa gaseasca o solutie legala sau macar sa faca un gest nobil.

In comparatie cu executia publica de mai sus, restul sedintei aproape ca nu mai prezenta nici un interes.

Navodariul, fara caldura si apa calda

Trebuie, totusi, amintita situatia delicata in care se afla orasul Navodari din cauza datoriei de peste 168 de miliarde de lei pe care o are de achitat SC TSP Ecoterm SA catre CET Midia, suma reprezentand contravaloarea agentului termic si a apei calde furnizate in ultimii doi ani. CET Midia a anuntat ieri ca nu va mai incalzi orasul pana la achitarea acestei datorii.

In acest sens, s-a solicitat Consiliului Local depunerea unei garantii imobiliare sau bancare care sa acopere datoria, in caz contrar, CET Midia urmand sa treaca la executarea silita a SC TSP Ecoterm SA.

In aceste conditii, consilierii au decis transformarea sedintei ordinare in sedinta extraordinara pentru a vota necesitatea maririi capitalului social al Ecoterm cu valoarea unui teren intravilan, echivalenta cu restanta de 168 de miliarde lei. Odata identificat acest teren si prezentarea catre CET Midia a garantiei solicitate, centrala va relua furnizarea caldurii si a apei calde in Navodari.